Δε θα μπορούσαμε ν’ αφήσουμε εβδομάδα να πάει χαμένη αν δε σας λέγαμε με τον τρόπο μας πως τίποτα δεν είναι όσο μαύρο φαίνεται, πως παντού υπάρχει λίγη χαρά, κάτι καλό να δεις και να θαυμάσεις. Και ναι, για ακόμη μια φορά έχουμε μαζεμένα τα καλά νέα της εβδομάδας, για να ξεκινήσει η επόμενη λίγο πιο αισιόδοξα. Πάμε να τα δούμε ένα- ένα λοιπόν.
1. Η Celine Dion έκανε εμφάνιση στα Grammys μετά από 2 χρόνια αποχής
Η αγαπημένη Celine Dion έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη στο τέλος της τελετής των Grammy’s για να παρουσιάσει το τελευταίο βραβείο για το άλμπουμ της χρονιάς, κάτι που έφερε μεγάλη χαρά μιας και για 2 χρόνια ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφότου αποκάλυψε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι πάσχει από το σύνδρομο Stiff-Person – μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η Dion έλαβε ένα τεράστιο standing ovation από το κοινό των Grammys, με την Taylor Swift να τραγουδάει μαζί της το “The Power of Love” καθώς έπαιζε ενώ η Dion ανέβαινε στη σκηνή. «Σας ευχαριστώ όλους! Σας αγαπώ κι εγώ», είπε η Dion πριν παρουσιάσει το βραβείο. «Όταν λέω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, το εννοώ πραγματικά από την καρδιά μου. Όσοι είχαμε την ευλογία να είμαστε εδώ στα βραβεία Grammy δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένη την τεράστια αγάπη και χαρά που φέρνει η μουσική στη ζωή μας και στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε φανερά συγκινημένη κι εμείς ευχόμαστε να είναι καλά στην υγεία της και, γιατί όχι, όταν νιώσει έτοιμη, να μας χαρίσει νέες μουσικές επιτυχίες.
2. Γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους, ενάντια στη βία
Η γραμμή 10306, από τη 1η Φεβρουαρίου εκτείνεται σε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη για εφήβους και παιδιά, κυρίως για ζητήματα που άπτονται της έξαρσης της επιθετικότητας και της βίας. Η πρόληψη τέτοιων γεγονότων είναι ο κύριος στόχος της τηλεφωνικής γραμμής, κι έχει στελεχωθεί μέχρι στιγμής από παιδοψυχίατρο, από ειδικούς ψυχικής υγείας που εστιάζουν σε ζητήματα σχολικής ψυχολογίας, αλλά και συμβουλευτικής εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η γραμμή αφορά γονείς, εκπαιδευτικούς, και σε όσους εμπλέκονται με έφηβους ή μικρά παιδιά. Η κίνηση αυτή δείχνει πως το πρόβλημα πια είναι κοινωνικό, πως η έξαρση της βίας και της επιθετικότητας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί, και να τοποθετεί τον καθένα από εμάς σε θέση να βοηθήσουμε, ακόμα και με ένα απλό τηλεφώνημα. Εύγε θα πούμε, κι ελπίζουμε να έχει την αναμενόμενη απήχηση και ανταπόκριση.
3. Βιβλιοπωλείο Αστέγων υπό την αιγίδα της Εθνικής Ασφαλείας και του Υπουργείου Παιδείας
Μετά το θλιβερό γεγονός της κλοπής χιλιάδων βιβλίων από το βιβλιοπωλείο των αστέγων, υπήρξε κινητοποίηση για αντικατάσταση και συγκέντρωσή τους ξανά, με τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα βιβλία γίνεται, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ιδρυτής του Βιβλιοπωλείου Αστέγων, Λεωνίδας Κουρσούμης δήλωσε πως δε θα είχε κανένα πρόβλημα να δώσει τα βιβλία αν του τα είχαν ζητήσει, αλλά αυτοί που τα πήραν το έκαναν κλέβοντάς τα. Δήλωσε επίσης πως τα βιβλία θα βρεθούν, καθώς ο κόσμος τους αγαπά και τους έχει αγκαλιάσει. Και πράγματι, η αγάπη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
4. Η 1η Φεβρουαρίου καθιερώνεται η “Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου”
Ο αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγική δ@λοφονία του Άλκη Καμπανού, που συνέβη με οπαδικά κίνητρα, δήλωσε πως η 1η Φεβρουαρίου είναι μια μέρα που πρέπει να καθιερωθεί ως Πανελλήνια Μέρα Φιλάθλου. Ενώ ακόμη η κοινωνία δεν έχει ξεπεράσει το τραγικό γεγονός, πόσv μάλλον το θλιβερό κίνητρο με το οποίο αφαιρέθηκε έτσι βάναυσα η ζωή ενός νέου παιδιού, κι άλλων, όπως ο Γιώργος Λυγκερίδης ή ο Μιχάλης Κουτσουρής είναι πρέπον να γίνουν κινήσεις ενάντια στην οπαδική βία. Επιδιώκεται η μέρα αυτή να καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα και σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, και να γίνει μια επιπλέον αφορμή για να μάθει η νέα γενιά αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, πως ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει ποτέ να χωρίζει, πόσω μάλλον να δ@λοφονεί. Μακάρι, αυτό το “Ποτέ Ξανά”, να βγει αληθινό.
5. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεις το πρώτο βιώσιμο δάσος
Στην περιοχή της Νεάπολης, ένα μέρος που μέχρι πρότινος ήταν άγονη γη, ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί στο πρώτο βιώσιμο δάσος. Στην περιοχή Στρεμπενιώτη, προς τα τέλη του μήνα, προορίζονται να φυτευτούν 750 δέντρα από κερασιές, μηλιές, ροδακινιές, καστανιές έως και γκότζι μπέρι ιπποφαές και λαγοστάφυλο. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία, επιδιώκουν να εμπλέξουν τους μαθητές στη διαδικασία, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Τα οφέλη του πρώτου βιώσιμου δάσους της χώρας αναμένεται να είναι πολλά, και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της κουλτούρας σχετικά με το αστικό περιβάλλον και τη φροντίδα του. Καθόλου άσχημα!
6. Μια τοιχογραφία του ΙΝΟ, αναπαριστά Καρυάτιδες που κλαίνε
Στο Μοναστηράκι, επί κτιρίου της οδού Ερμού 121, ένα έργο τοιχογραφίας απεικονίζει τρεις ασπρόμαυρες Καρυάτιδες. Ο καλλιτέχνης εργάστηκε με σχοινιά από τη σκεπή του κτιρίου, εγχείρημα που όπως λέγεται μεγεθύνει τη δυσκολία του έργου. Τα πλεονεκτήματα ωστόσο είναι η δυνατότητα εργασίας μέσα στη νύχτα χωρίς ανυψωτικούς γερανούς, όπως και η απουσία σκαλωσιάς, η οποία κρύβει κομμάτια του έργου. Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν 25 εργάσιμες μέρες και το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει τον καλλιτέχνη. Η Αθήνα γίνεται πιο όμορφη όταν καλύπτουμε το τσιμέντο, τι λέτε; Πολλά μπράβο!
7. Το ελληνικό ελαιόλαδο σύμφωνα με έρευνες προστατεύει από Αλτσχάιμερ
Πανεπιστήμια της Αμερικής, και συγκεκριμένα τα Auburn, Temple και Yale School of Public Health, εστίασαν στην επίδραση του υψηλά φαινολιακού ελαιόλαδου σε γονιδιακές αλλαγές ή μεταβολές, σε άτομα με ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, αλλά και στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, γίνονται πολυετείς μελέτες σε βιολογικά ελαιόλαδα, με το νέο ερευνητικό έργο να ξεκινά κλινική δοκιμή στο Auburn. Οι μελέτες επικεντρώνονται στην επίδραση που έχουν οι ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού στην καθημερινή διατροφή των εθελοντών, που έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό τη νόσο. Γι’ άλλη μια φορά, οφείλουμε να πούμε πως η επιστήμη εκπλήσσει.
8. Πανελλαδικός φωτομαραθώνιος αλληλεγγύης “Click for Life”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά θα διοργανωθεί στη χώρα μας μαραθώνιος σε μορφή φωτογραφικού διαγωνισμού. Ο Φορέας Τέχνης στην Υγεία Eyes of Light, διοργανώνει τον φωτομαραθώνιο με τίτλο Click for Life, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο. Ο μαραθώνιος πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Clickforlife.gr, και θα είναι προσβάσιμος σε άτομα απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Φυσικά, μπορούν να συμμετάσχουν είτε ερασιτέχνες, είτε νοσούντες, είτε μη νοσούντες. Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν τα 5 θέματα που θα εστιάζουν στη συμπερίληψη αλλά και την ελπίδα. Μετά την ψηφοφορία του κοινού για τη φωτογραφία που τους εκφράζει περισσότερο, θα ανακοινωθούν 30 νικητές, αν κι όπως λέγεται η μεγαλύτερη νίκη είναι η συμμετοχή του κοινού. Και ναι, πάντοτε η τέχνη εξυπηρετούσε αγαθούς σκοπούς. Δείτε εδώ την γκαλερί με τις συμμετοχές.
9. rΠαγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ευαγγελία Πλατανιώτη
Η αθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης θα επιστρέψει από την Ντόχα με το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο. Βαθμολογήθηκε με 272.9633 κερδίζοντας την πρωτιά στο πρόγραμμα “Μαύρο Κοράκι”. Η Ευαγγελία είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, με την ίδια να έχει κατακτήσει στη Βουδαπέστη δύο χάλκινα μετάλλια. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, και χαιρόμαστε να κάνουν ακόμα πιο περήφανη τη χώρα μας. Πολλά συγχαρητήρια στην πρωταθλήτριά μας, πάντα τέτοια.
10. Ανοιχτό πια για το κοινό, το καμαρίνι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η περιοχή που καταγόταν ο ηθοποιός, εγκαινιάστηκε στις 29 Ιανουαρίου το καμαρίνι του, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό. Εντός του θεάτρου, στις σκάλες που οδηγούν στο φουαγιέ, έχει στηθεί ένα καμαρίνι με προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφα και κουστούμια του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, πράγμα το οποίο αποτελούσε και μία από τις τελευταίες του επιθυμίες. Με τη συμβολή του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη αλλά της πρωτοβουλίας της τελευταίας συντρόφου του ηθοποιού, Νάντιας Μουντούζη, το καμαρίνι ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του σκηνογράφου Μανώλη Παντελιδάκη. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε φόρο τιμής στον λατρεμένο Δημήτρη Παπαμιχαήλ, όπου σε κλίμα συγκίνησης οι συντελεστές αναφώνησαν: «Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Δημήτρη Πειραιώτη.» Το είπαν και το έκαναν!
Αυτά ήταν και για την εβδομάδα που μας πέρασε, κι ελπίζουμε να σε πείσαμε έστω και λίγο πως παντού υπάρχει λίγη χαρά, αρκεί να θες να τη δεις. Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να σας αγαπάτε και να περνάτε όμορφα με τους ανθρώπους σας. Έτσι γίνονται όμορφες και οι Δευτέρες, κι όλες οι μέρες της εβδομάδας, ό,τι και να περνάμε. Φιλιά στα μούτρα.