Και τι πιο ευχάριστο από το να ξεκινήσει η εβδομάδα μας με τα πιο συναρπαστικά, λαχταριστά και ενθουσιώδη νέα της προηγούμενης. Γιατί πώς θα δούμε και με ένα διαφορετικό μάτι τη ζωή; Πώς θα ξεκινήσουμε με ζωντάνια τη νέα μας εβδομάδα, χωρίς όμορφα νέα; Πάμε, λοιπόν, να πάρουμε μια γεύση από αυτά, μαζί.
1. Ξέρατε ότι ανακαλύφθηκε άγνωστο έργο του Μότσαρτ στη βιβλιοθήκη της Λειψίας στη Γερμανία; Το οποίο, μάλιστα, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1760. Το έργο αυτό περιλαμβάνει, για τους γνώστες της μουσικής, επτά σύντομες κινήσεις για τρίο εγχόρδων, συνολικής διάρκειας 12 λεπτών. Παρόλο που το χειρόγραφο δεν ανήκει στον ίδιο τον Μότσαρτ, θεωρείται πως είναι αντίγραφο του 1780. Το κομμάτι έλαβε την ονομασία Ganz Kleine Nachtmusik και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
2. Κι όμως, κάποιες φορές, η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Και γιατί το λέω αυτό; Θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως. Πρώην εργαζόμενος της UPS κέρδισε αποζημίωση 237,6 εκατ. Δολαρίων για φυλετικές διακρίσεις και άσχημο εργασιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Gratton, ύστερα από δικαστική ετυμηγορία έλαβε 39,6 εκατομμύρια δολάρια για συναισθηματική δυσφορία και 198 εκατομμύρια δολάρια ποινικών αποζημιώσεων. Ο Gratton κατέθεσε αγωγή τον Οκτώβριο του 2022, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι απολύθηκε υπέρ λευκών οδηγών με λιγότερη εμπειρία, ενώ δεχόταν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από τον μάνατζερ του. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως του δόθηκαν λιγότερες επιθυμητές διαδρομές σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους του. Η UPS ανακοίνωσε, από τη μεριά της, ότι θα ασκήσει έφεση. Η υπόθεση αυτή, πέραν της νομικής της διάστασης, ανοίγει ένα κεφάλαιο ως προς το mobbing που δέχονται πάρα πολλοί άνθρωποι, στον εργασιακό τους χώρο και αναγκάζονται να δέχονται να εργάζονται κάτω από άσχημες συνθήκες και συμπεριφορές.
4. Πάμε τώρα στα εγχώρια. Ο Δήμος Καλαμάτας τοποθέτησε τέσσερα εξωτερικά όργανα γυμναστικής για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), στο δημοτικό στάδιο Παραλίας. Αυτή η κίνηση του δήμου θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο την ισότιμη πρόσβαση στον αθλητισμό, καθώς και στην ψυχαγωγία. Επίσης, υπάρχει τουαλέτα και ράμπα για ΑμεΑ, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση τους.
5. Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και η Ελλάδα μαζί με 2000 δήμους και περισσότερες από 44 χώρες της Ευρώπης. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του This is Athens-City Festival, με δράση «ΑΘΗΝΑ χωρίς αυτοκίνητο», το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ενθαρρύνουν τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποδήλατα και τα πατίνια τους, ώστε να κάνουν τη βόλτα τους στο κέντρο και στα πέριξ, καθώς η εβδομάδα κορυφώνεται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, αφού είναι και Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
6. Και αφού μιλήσαμε για αθλητισμό, θα σας πάω στον αγαπημένο μας Μίλτο Τεντόγλου. Καθώς διεκδικεί και φέτος τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου αθλητή. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στο Γκαλά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, στις 26 Οκτωβρίου, που θα γίνει στα Σκόπια. Οι τρείς φιναλίστ ανά κατηγορία, θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Τέλος, η ψηφοφορία θα μείνει ανοιχτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
7. Κι όμως ένα εύζωνας έγινε viral στο TikTok. Ο λόγος; Η συγκίνηση που αισθάνθηκε ο 24χρονος εύζωνας Γιώργος Τσιούλος, επειδή δάκρυσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του υπηρεσίας. Το σκηνικό αυτό το αποθανάτισε η αδερφή του στα social media. Μίλησε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 και εξήγησε πως εκείνη τη στιγμή σκεφτόταν όλα όσα πέρασε κατά τη διάρκεια της θητείας του, τις επιτυχίες του αλλά και την υποστήριξη των δικών του ανθρώπων. Μετέπειτα, έγινε δεκτός στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό να γράφει στα social media, «τα δάκρυα του Γιώργου για την τελευταία του σκοπιά ως Εύζωνας, μας συγκίνησαν και μας γέμισαν περηφάνια! Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε».
8. Πριν το τέλος, ας πάμε και σε μία όμορφη παγκόσμια αναγνώριση. Το ξενοδοχείο, The Rooster, που βρίσκεται στην Αντίπαρο και αποτελείται από 16 βίλες. Η καθεμία έχει δικούς της ιδιωτικούς κήπους, πισίνα και υπαίθριο ντους. Κατάφερε, λοιπόν, να λάβει μια θέση στα 42 καλύτερα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο για το 2022, στα Hotel awards του National Geographic. Το βραβείο που κέρδισε, ονομαζόταν «Love Shack», αφού χαρακτηρίστηκε το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο παγκοσμίως.
9. Τέλος, θα αναφερθούμε σε μια σπουδαία Ελληνική προσωπικότητα. Ο Γιώργος Σεφέρης, στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, έφυγε από τη ζωή. Η κληρονομιά και τα έργα που άφησε πίσω του είναι ένας τεράστιος θησαυρός για την Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 1963, θα αναγνωριστεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, από τη Σουηδική Ακαδημία. Ο λόγος του η Ακαδημία βράβευσε τον Σεφέρη ήταν «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Και μην ξεχνάμε, ότι έζησε έναν έρωτα που θα τον θυμάται όλη η Ελλάδα, με τη Μαρώ Ζάννου.
Και εδώ φτάσαμε στο τέλος της εβδομάδας που διανύσαμε. Ελπίζω να «σκάσατε» ένα χαμόγελο μέσα από τα όμορφα νέα μας. Εις το επανιδείν!
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη