Κάθε νέα εβδομάδα είναι ένα νέο ξεκίνημα και για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε τις δέκα ευχάριστες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε για να αγαπήσετε και εσείς λίγο παραπάνω τις Δευτέρες:

  1. Ο Ντέμης Χασάμπης κατακτά το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2024

Ο Ντέμης Χασάμπης, ένας διακεκριμμένος επιστήμονας, ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας, κατέκτησε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας φέτος. Με καταγωγή από την Κύπρο από την πλευρά του πατέρα του και από τη Σιγκαπούρη από την πλευρά της μητέρας του, γεννήθηκε το 1976 στο Λονδίνο και από νωρίς έδειξε πόσο χαρισματικός άνθρωπος είναι. Τελείωσε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών λόγω υψηλών επιδόσεων και άρχισε να εργάζεται ως προγραμματιστής παιχνιδιών. Απέκτησε πτυχίο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και ίδρυσε την εταιρεία Elixir Studios. Έκανε διδακτορικό στη γνωσιακή νευροεπιστήμη από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου και συνέχισε την έρευνα σχετικά με τη νευροεπιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και στο Χάρβαρντ. Το 2010 συνίδρυσε την εταιρεία DeepMind στο Λονδίνο η οποία εξαγοράσθηκε από τη Google, στην οποία ο Χασάμπης εργάζεται έως σήμερα. Από εμάς, πολλά συγχαρητήρια για αυτή τη σημαντική διάκριση!

 

  1. Το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών ανέπτυξαν επιστήμονες

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο που όπως δηλώνουν, θα μπορούσε να εξαλείψει την ασθένεια. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το εμβόλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας.

 

  1. Ένα νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για τη νόσο Alzheimer

Ένα νέο φάρμακο που επιδρά και στα δυο σημεία συσσώρευσης των πρωτεινών Tau που αποτελούν βασικό παράγοντα νευροεκφυλισμού στη νόσο του Alzheimer ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνα και τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Αντώνη Αγγίδη, «οι σημερινοί αναστολείς της συσσώρευσης είχαν πολλές παρενέργειες, επειδή μπορούν να παρεμβαίνουν στις λειτουργίες πολλών άλλων πρωτεϊνών. Το RI-AG03 είναι ειδικά σχεδιασμένο κατά της πρωτεΐνης Tau και αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσει ανεπιθύμητα με άλλες πρωτεΐνες». Η μελέτη είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο με το φάρμακο να πρόκειται να δοκιμαστεί σύντομα σε τρωκτικά. Μένει μόνο να δούμε που θα οδηγήσει.

 

  1. Δράση στο Ναύπλιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα ζώων και με αφορμή αυτό, ο Δήμος Ναυπλίου πραγματοποίησε μια σημαντική εκδήλωση στην πλατεία Τριών Ναυάρχων όπου έγινε εμβολιασμός των ζώων, στείρωση, εξετάσεις και συγχρόνως τσιπάρισμα των τετράποδων φίλων μας, φυσικά δωρεάν. Συγχρόνως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν υιοθεσίες, διοργανώθηκε παιδική έκθεση ζωγραφικής καθώς και ομιλίες από εκπαιδευτές και κτηνιάτρους.

 

  1. Ένα ελληνικό νησί βρίσκεται ανάμεσα στα 7 κρυμμένα πετράδια του κόσμου για το 2025

Η Αστυπάλαια είναι το ελληνικό νησί που κατάφερε να ξεχωρίσει ως νούμερο ένα προορισμός πέρα από τα συνηθισμένα του ταξιδιώτικου blog «7 continents, 1 passport», και να κατακτήσει και την πρώτη θέση. Την Αστυπάλαια ακολουθούν στη λίστα τα νησιά Boipeba στη Βραζιλία, το Ko-Lipe στην Ταϋλάνδη και το Raja Ampat στην Ινδονησία και σχηματίζουν την κορυφαία τετράδα.

 

  1. Τρία μπαρ της Αθήνας στα καλύτερα του κόσμου για το 2024

Η παγκόσμια μπαρ σκηνή The World’s 50 Best Bars ανακοίνωσε τα 51-100 καλύτερα μπαρ του κόσμου, ενώ τα 50 καλύτερα θα ανακοινωθούν στις 22 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη. Η λίστα περιλαμβάνει μπαρ από 35 διαφορετικές πόλεις σε όλο τον κόσμο, με 12 νέες προσθήκες. Φέτος λοίπον είχαμε μεγάλες διακρίσεις για τη χώρα μας με το The Bar in Front of the Bar να καταλαμβάνει τη θέση 51 στην Πετράκη, το The Clumsies τη θέση 60 και το Barro Negro τη θέση 68. Πολλά συγχαρητήρια!

 

  1. Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 απέσπασε η ιαπωνική οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων Nihon Hidankyo

Η Nihon Hidankyo, η ιαπωνική οργάνωση που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2024, έχει ως ιδρυτικά της μέλη τους επιζήσαντες από τις επιθέσεις με πυρηνικά όπλα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Η Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ μιλώντας για το σκεπτικό της, ανέφερε πως μέχρι σήμερα είναι πολύ ενθαρρυντικό πως κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και 80 χρόνια σε κανένα πόλεμο. Σε μια εποχή έντονης ανασφάλειας όπου το «πυρηνικό ταμπού», που ορίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως απαράδεκτη,  δέχεται πιέσεις, το να θυμηθούμε το έργο ευαισθητοποίησης που κάνει η ομάδα αυτή εδώ και πολλά χρόνια και τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων, είναι απαραίτητο.

 

  1. Ο Μίλτος Τεντόγλου βρίσκεται ανάμεσα στους φιναλίστ για τον καλύτερο Ευρωπαίο αθλητή στίβου της χρονιάς

Ο Μίλτος Τεντόγλου βρίσκεται στην τελική τριάδα με τους φιναλίστ για τον Καλύτερο Ευρωπαίο Αθλητή Στίβου της χρονιάς μαζί με τους Μόντο Ντουπλάντις και Τζέικομπ Ινγκερμπρίγκτσεν. Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν κατόπιν ψηφοφορίας κοινού, Ομοσπονδίας Μελών, ψηφοφορίας μελών αλλά και ψηφοφορίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Στίβου, καθένας εκ των οποίων αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο στη συνολική ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στα Σκόπια στις 26 Οκτωβρίου στη βραδιά των βραβείων Golden Tracks. Μίλτο, καλή επιτυχία!

 

  1. Παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στο Ταε Κβον Ντο ο Ψαρρός

Ο Αριστείδης Νικόλαος Ψαρρός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -51 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό Εφήβων/Νεανίδων, που διεξάγεται στο Τσαντσιόν της Νότιας Κορέας. Ο Ψαρρός έγινε ο τέταρτος Έλληνας που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην ιστορία της διοργάνωσης, μετά τους Αλέξανδρο Νικολαΐδη, Χαράλαμπο Παναγιωτίδη και Νικόλαο Παπαγγελή. Ο Αριστείδης Νικόλαος πέτυχε μια σημαντική νίκη απέναντι στον Κορεάτη Σεό στους 32 και στον τελικό επικράτησε εύκολα έναντι του Μολδαβού αντιπάλου του Ρόσκα με 2-0 και μας έκανε πολύ περήφανους!

 

  1. Η κα Χρυσάνθη Αγουρίδου μπήκε στα 80 της στο Πανεπιστήμιο, πήρε πτυχίο και ετοιμάζεται για μεταπτυχιακό.

Η κα Χρυσάνθη Αγουρίδου αποτελεί πρότυπο για τις νέες γενιές καθώς κατάφερε να μπει πριν τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο και να πάρει πτυχίο στα ογδόντα της. Όπως δήλωσε η ίδια, νιώθει χαρμολύπη για το γεγονός πως οι σπουδές της ολοκληρώθηκαν, ανυπομονεί όμως για τη συνέχεια καθώς θα την ενδιέφερε να ακολουθήσει και μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους καθηγητές και τους συμφοιτητές της για την υποστήριξη και φυσικά τον εγγονό της Σταμάτη ο οποίος ήταν δίπλα της και τη βοηθούσε όλα αυτά τα χρόνια και όπως δήλωσε και εκείνη, είναι ο εγγονός που σπούδασε τη γιαγιά. Η κα Αγουρίδου επιθυμεί με το πρότυπό της να εμπνεύσει τα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σκέφτονται να τα παρατήσουν και εμείς πιστεύουμε πως τα έχει ήδη καταφέρει. Πολλά μπράβο σε γιαγιά και εγγονό!

Ευχές για μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!

 

Πηγή εικόνας: documento

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη