Οι ειδήσεις αυτής της εβδομάδας δε θα μπορούσαν να μην ξεκινήσουν παρά με τον νέο νόμο περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Η Ελλάδα μάλιστα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που καθορίζει αυτό το δικαίωμα συνταγματικά κι αυτό είναι ότι πιο ελπιδοφόρο έχουμε ακούσει τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι λοιπόν, και γιατί οι καλές ειδήσεις πάντα χρειάζονται για να μην είναι απάλευτη κι αυτή η Δευτέρα, εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο θετικές ειδήσεις της εβδομάδας που μάς πέρασε, σε περίπτωση που χάσατε καμία και σας τις φέραμε εδώ, για να τις απολαύσετε με το καφεδάκι σας!
1. Aς ξεκινήσουμε μιλωντας για τα νησιά μας που «διαπρέπουν» στο εξωτερικό: Η Πάρος «πρωταγωνιστεί» σε μια από τις πρόσφατες σειρές του Νέτφλιξ το «One day» και μας δείχνει τους δύο βασικούς χαρακτήρες να περνούν το καλοκαίρι τους εκεί, σε μια ιδανική ρομαντική ατμόσφαιρα και δε θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε πως εάν είναι να ερωτευτεί κάποιος είναι όμορφο να γίνει με ένα ποτήρι λευκό κρασί σε μια μικρή ταβερνούλα ένα ήσυχο βραδάκι. (Σημείωση: εάν θέλετε να κλέψετε αρκετά δείτε τη σειρά, θα χρειαστείτε όμως χαρτομάντιλα. Πολλά.)
2. Κάτι ακόμα εξαιρετικό που συνέβη όμως στην Ντόχα είναι και η θεαματική κατάκτηση της Νόρα Δράκου λαμβάνοντας την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου δίνοντας της το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού και εμείς στέλνουμε όλη μας τη θετική ενέργεια για να πάρει την πρωτιά!
3. Μπορεί ο Άγιος Βαλεντίνος να πέρασε αλλά αυτό δε μας πτοεί από το να τσεκάρουμε σε ποια νησιά μπορούμε να παντρευτούμε το καλοκαίρι και για αυτόν τον λόγο οι Ιταλοί γείτονες μας ψήφισαν τα τοπ 5 νησιά για πρόταση γάμου. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σκόπελος, μετά ακολουθεί η Σίφνος και οι Λειψοί, η Ίος και τέλος η Κάρπαθος για να συμπληρωθεί η λίστα. Μα ποιος μπορεί να αρνηθεί σε μια πρόταση ενώ είναι στην παραλία καθώς βλέπει το ηλιοβασίλεμα (δίνουμε κι ιδέες);
4. Στην 77η τελετή απονομής των BAFTA που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, με τον Ντέιβιντ Τέναντ στο τιμόνι, απονεμήθηκαν τα φετινά κινηματογραφικά βραβεία. Όπως ήταν δεδομένο, το Poor Things έσκισε κερδίζοντας πέντε συνολικά βραβεία, που περιλαμβάνουν – εκτός του βραβείου της Έμμα Στόουν – τον σχεδιασμό παραγωγής, τα κοστούμια, το μακιγιάζ, τις κομμώσεις και τα ειδικά εφέ.
5. Αναφερόμενοι σε πράγματα που μας συγκινούν, η Μαριάννα Πέππα από τον Δεκέμβριο του 2014 διανέμει φαγητό και είδη πρώτης βοήθειας δύο φορές την εβδομάδα στους άστεγους συμπολίτες μέσω της πρωτοβουλίας της «Δείπνο Αγάπης» και είναι πράγματι το πιο ωραίο δείπνο που μπορεί κάποιος να προσφέρει.
6. Συγκινητικό επίσης είναι όταν οι γυναίκες σπάνε τα στερεότυπα και δείχνουν πως δε χρειάζεται να μένουμε σε αντιλήψεις παλαιότερων χρόνων. Η Χρυσή Κολοκούτσα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πλοίαρχος στην Andriaki Shipping Co. κάνοντας πολλούς να ξεπεράσουν τη νοοτροπία πως οι γυναίκες δεν προορίζονται γι’ αυτά τα επαγγέλματα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά το γυάλινο ταβάνι μπορεί να σπάσει ή έστω να ραγίσει.
7. Μήπως χρειαζόσασταν μια καλή δικαιολογία για να ξαναπάτε στον Χαρούλη; Σας έχουμε την τέλεια λύση και το πιο ωραίο είναι πως θα συνδράμετε σε έναν καλό σκοπό. Όλα τα έσοδα από τις συναυλίες στο σκοτάδι διατίθενται για την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πλησίον», η βασική δράση της οποίας είναι η βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στοn δρόμο. Οπότε εάν προλάβετε μπορείτε να συνδράμετε κι εσείς σε αυτή την πράξη.
8. Μια ακόμα καλή πράξη γίνεται και ένα πιο βροχερό μέρος λίγο πιο μακριά από εμάς. Στον Λονδίνο και συγκεκριμένα στο εργαστήρι της XO Bikes πρώην κρατούμενοι μπορούν να δώσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» τόσο σε εκείνους όσο και στα φθαρμένα ή παρατημένα ποδήλατα. Όπως δηλώνει ο συνιδρυτής κι εθελοντής στο πρόγραμμα φυλακών Stef Jones «συνδυάζουμε ένα ποδήλατο με παρελθόν και έναν άνθρωπο με παρελθόν, και μαζί με τον πελάτη τους προσφέρουμε και στους δύο ένα μέλλον» και εμείς παίρνουμε μια ακόμα ελπίδα για την κοινωνία.
9. Εάν θέλετε όμως να κάνετε κάτι καλό μπορείτε να υιοθετήσετε το παράδειγμα της Δανίας αναφορικά με την ανακύκλωση των ρούχων για ένα βιώσιμο μέλλον. Χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, ανοίγεται ο δρόμος για τον διαχωρισμό ελαστάνης από άλλες ίνες, ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση και τη βιωσιμότητα στη μόδα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη θέρμανση των υφασμάτων σε υψηλές θερμοκρασίες και την προσθήκη αλκοόλης, επιτρέποντας τον διαχωρισμό των ινών χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών. Ακούγεται και σε εσάς όσο cool ακούγεται και σε εμάς; Το σίγουρο είναι πως ελπίζουμε να έρθει αυτή η πρακτική και στη χώρα μας. Θα ήταν μια πολύ καλή απάντηση στην καταναλωτική κουλτούρα του fast fashion.
10. Θα κλείσουμε με μια είδηση που μας προτρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας και μας δείχνει πως τα σύνορα είναι για να προσπερνιούνται. Η Louisa Yu, 79 χρονών Φιλιππινέζα ταξίδεψε με 300 δολάρια στην τσέπη της κατάφερε να ταξιδέψει σε 193 χώρες, από τη Σομαλία μέχρι και το Ντουμπάι. Έχει πατήσει το πόδι της σε κάθε χώρα που είναι μέλος του ΟΗΕ κι εμείς κάπως αυθόρμητα θέλουμε να πάρουμε ένα σακίδιο και να κάνουμε αυτό που πέτυχε.
Έρχονται οι μέρες του φωτός, να μην ξεχνάτε πως τίποτα και κανένας δε σας σταματά!