Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

 

1. 25χρονη δασκάλα στον Πειραιά δημιουργεί την πιο όμορφη τάξη για τους μαθητές της

Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας τις άχαρες τάξεις των ελληνικών σχολείων οι οποίες φαίνεται πως παραμένουν αναλλοίωτες με το πέρασμα του χρόνου καθώς τίποτα δε βελτιώνεται, αισθητικά τουλάχιστον, προς το καλύτερο. Αυτή ακριβώς την εικόνα θέλησε να αλλάξει η Μαρίνα, μια 25χρονη δασκάλα από τον Πειραιά η οποία, με δικά της έξοδα, δημιούργησε μια όμορφη και φωτεινή τάξη με χαρούμενα χρώματα, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται εκπαιδευτικοί και παιδιά για να ανθίσουν. Λατρέψαμε κάθε γωνιά, ιδιαίτερα τις όμορφες φράσεις ενθάρρυνσης και το βοηθητικό τραπέζι! Συγχαρητήρια στη δασκάλα για τη δημιουργικότητά της!

 

2. Ο Jo Nesbo γίνεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σίγουρα, είτε είστε λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας είτε όχι, γνωρίζεται τον Jo Nesbo, το συγγραφέα που έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην αστυνομική λογοτεχνία, θα τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28-9-2023 και ώρα 10.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω (Αγ. Σπυρίδωνος, Αιγάλεω, 122 43, Αθήνα). Οι θαυμαστές μπορούν να αρχίσουν να ετοιμάζονται από τώρα!

 

3. 67 κράτη υπέγραψαν τη συνθήκη για την προστασία των ωκεανών του ΟΗΕ

Τη συνθήκη για την Ανοιχτή Θάλασσα υπέγραψαν χθες 67 χώρες, μία συμφωνία με κύριο σκοπό την προστασία των ωκεανών και του υδάτινου περιβάλλοντος, όπως και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία αυτή φέρνει τον ΟΗΕ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου «30 μέχρι το 30», δηλαδή να έχει τεθεί υπό προστασία το 30% των ωκεανών του πλανήτη μέχρι το 2030. Σημειώνουμε επίσης πως η επικύρωση της συμφωνίας αυτής έχει περισσότερο συμβολική αξία καθώς για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να την υπογράψουν τα κοινοβούλια τουλάχιστον 60 χωρών, πράγμα που ελπίζουμε να επιτευχθεί σύντομα.

 

4. Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Τουρκία

Ο τουρκικός δήμος Ντούζτσε υποστηρίζει πως σε ανασκαφές στην περιοχή βρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ της περιοχής. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium στην περιοχή Κονουράλπ. Όπως δήλωσε το μουσείο, η κεφαλή έχει διάσταση 23 εκατοστά (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Επίσης, κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Αναφέρονται ακόμη μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό με χωρίστρα στη μέση του μετώπου. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα στα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

 

5. Στη Σιγκαπούρη καταργείται το διαβατήριο

Πιο συγκεριμένα, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, ένα από τα πιο σύγχρονα και πολυσύχναστα του κόσμου, από το 2024 θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά δεδομένα. Η βιομετρική τεχνολογία μαζί με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο αεροδρόμιο Changi. Τα βιομετρικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «ενιαίας ταυτότητας» που θα χρησιμοποιείται σε διάφορα αυτοματοποιημένα σημεία, όπως για παράδειγμα στην παράδοση/παραλαβή αποσκευών αλλά και στον έλεγχο κατά την επιβίβαση. Κάτι τέτοιο καταργεί τα φυσικά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως κάρτες επιβίβασης και διαβατήρια. Φυσικά, τα διαβατήρια θα εξακολουθήσουν να απαιτούνται από άλλα αεροδρόμια και χώρες.

 

6. Στη Ρόδο, Γερμανοί έστησαν γλέντι για χωρικούς που έσωσαν το σπίτι τους από την φωτιά

Στο χωριό Λάερμα στη Ρόδο, ζευγάρι Γερμανών που κατοικεί μόνιμα στη Ρόδο, διοργάνωσε γλέντι για όλους τους κατοίκους του χωριού προκειμένου να τους ευχαριστήσει που τους βοήθησαν με την κατάσβεση της φωτιάς που έκαιγε γύρω από το σπίτι τους. Την είδηση έκανε γνωστή ο αρχιμανδρίτης Nεκτάριος Πόκκιας, Ηγούμενος της Ι. Μονής Θάρρι Ρόδου που επαίνεσε το ζευγάρι για την ανθρωπιά και τη γενναιοδωρία του.

 

7. Είναι εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από τον Άρη σύμφωνα με τη NASA

Όπως ανακοίνωσε η NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αυτήν την εβδομάδα, το πείραμα με την ονομασία MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), επιβεβαίωσε ότι η εξαγωγή οξυγόνου από την αραιή ατμόσφαιρα του Άρη είναι εφικτή. Με τη βοήθεια της συσκευής MOXIE, το ρόβερ κατάφερε να διασπάσει μόρια από την ατμόσφαιρα του Άρη για να παράγει μια μικρή, αλλά σταθερά παραγόμενη ποσότητα οξυγόνου. Το γεγονός αυτό έχει τη δυναμική να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση των πόρων στη Σελήνη και τον Άρη όπως επίσης και για μια μελλοντική εκστρατεία εξερεύνησης από ανθρώπους.

 

8. Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Μέχρι τώρα, πολλές έρευνες επικεντρώνονταν στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, ωστόσο λίγες έρευνες είχαν ασχοληθεί με την ώρα της ημέρας κατά την οποία γίνεται η άθληση. Σύμφωνα με ανάλυση του επιστημονικού περιοδικού της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity», η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 5.285 συμμετέχοντες και η σωματική δραστηριότητα ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες, πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της παχυσαρκίας στην πρωινή ομάδα.

 

9. Συσκευή αναπαράγει τις βασικές λειτουργίες του νεφρού

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ανέπτυξαν μια συσκευή που χρησιμοποιεί ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και μιμείται ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες ενός νεφρού. Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε χοίρους για μια εβδομάδα χωρίς εμφανείς παρενέργειες ή προβλήματα. Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι η συσκευή μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα τύπων νεφρικών κυττάρων και να συνδυαστεί με ένα άλλο όργανο για το φιλτράρισμα των αποβλήτων από το αίμα. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν μηνιαίες δοκιμές σε ζώα, και αν είναι επιτυχείς, θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε νεφροπαθείς.

 

10. Σκυρόδεμα μετατρέπει τα κτίρια σε τεράστιες μπαταρίες

Μηχανικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας που μεταρέπει το σκυρόδεμα σε μια τεράστια μπαταρία. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν υπερπυκνωτή αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα, μαύρο άνθρακα (αιθάλη) και νερό. Αυτή η καινοτομία μπορεί να σταθεροποιήσει τα ενεργειακά δίκτυα, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν με συνέπεια ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας σε έναν τσιμεντένιο δρόμο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ ταξιδεύουν σε αυτόν. Τα οφέλη αυτών των υπερπυκνωτών από σκυρόδεμα είναι πολλαπλά, καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάνοντας το σκυρόδεμα μέλος της ενεργειακής μετάβασης.

Τις καλύτερες ευχές μας για μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά