Η εβδομάδα ξεκινά και εμείς σας έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες ειδήσεις, να πάρουμε δύναμη, να χαμογελάσουμε και να ξεκινήσουμε θετικά την ημέρας μας.
- Το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα θα φτιαχτεί στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο σχεδιάζεται η δημιουργία του πρώτου χωριού για παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία των ιδρυτών της 4amea, Νένας Χρονοπούλου και Τάσου Μητρόπουλου. Πρόκειται για ένα στόχο ζωής του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ και σκοπός του είναι να εξασφαλιστεί η φροντίδα των παιδιών ΑμεΑ όταν οι γονείς τους δε θα είναι πια σε θέση να τα φροντίζουν.
Με αφορμή τη δική της ιστορία, η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου όπου άφησε στην άκρη την καριέρα της για να αφοοσιωθεί στη φροντίδα του 20χρονου σήμερα γιού της, Χρήστο, που είναι ΑμεΑ, μίλησε για το όραμα της ίδιας και του συζύγου της Τάσου Μητρόπουλου, όπως και άλλων γονέων να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους. Το «Second Family 4amea» θα αποτελεί ένα πρότυπο χωριό, όπου τα παιδιά ΑμεΑ θα ζουν με ασφάλεια. Τα σπίτια θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την αναπηρία, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν καταστήματα εκπαίδευσης, όπως μανάβικα, χασάπικα και κομμωτήρια, για διαδραστική μάθηση.
Αν και αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, ο χρόνος ολοκλήρωσης του εκτιμάται γύρω στα πέντε χρόνια από την έναρξη της κατασκευής. Παράλληλα έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο ένα ψήφισμα για την κατοχύρωση της «Σύνταξης γονέα παιδιού με αναπηρία», το αίτημα θα υποβληθεί σε Έλληνες και Ευρωπαίους βουλευτές με την ελπίδα να προχωρήσει. Μέχρι στιγμής το διαδικτυακό ψήφισμα για το αίτημα αυτό έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 14.000 υπογραφές, ενώ η ολοκληρωμένη πρόταση του 4amea θα παρουσιαστεί σύντομα.
- Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Ως το πρώτο «θετικό» ως προς τον άνθρακα ξενοδοχείο στην Αμερική παρουσιάζεται το ξενοδοχείο Populus στο Ντένβερ του Κολοράντο, συνδυάζοντας την καινοτόμο αρχιτεκτονική με τη βιώσιμη φιλοξενία. Με 265 δωμάτια και μια σχεδιαστική έμπνευση από τα φυσικά μοτίβα των δέντρων της περιοχής, το Populus υπόσχεται να φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση των επισκεπτών του. Ο πρόεδρος της Urban Villages, Τζον Μπέργκε, ανέφερε ότι η δημιουργία του Populus είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα κέντρο ζωντανής κοινότητας που εμπνέει τον τουριστικό τομέα να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του πλανήτη.
Με μια πρωτοποριακή βιώσιμη αρχιτεκτονική, το ξενοδοχείο Populus έχει στην κατοχή του βιοδιασπαστή που μετατρέπει τα απορρίμματα τροφίμων σε κομπόστ για τοπικές φάρμες, καθώς και η χρήση ανακυκλωμένων υλικών, όπως ξύλινες δομές από το Γουαϊόμινγκ στην οροφή της ρεσεψιόν και ανακυκλώσιμα χαλιά που βιοδιασπώνται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η ταράτσα του ξενοδοχείου φιλοξενεί έναν κήπο με φυτά και δέντρα της περιοχής, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική θέα.
Το ξενοδοχείο έχει ήδη αντισταθμίσει το αποτύπωμα άνθρακα της κατασκευής του, που ανέρχεται σε 6.675 τόνους ισοδύναμου CO2, μέσω πιστοποιημένων πιστώσεων άνθρακα και ενός προγράμματος αναδάσωσης με πάνω από 70.000 δέντρα. Μέσα από την πρωτοβουλία «One Night, One Tree», δηλαδή ένα δέντρο ανά διανυκτέρευση, σε συνεργασία με το National Forest Foundation, το ξενοδοχείο Populus στοχεύει να φυτέψει έως και 20.000 επιπλέον δέντρα μέχρι το τέλος του έτους!
- Τα Ανώγεια στα καλύτερα χωριά του κόσμου για το 2024
Στα 55 καλύτερα χωριά του κόσμου για το 2024 βρίσκονται τα Ανώγεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, καθώς βραβεύτηκε ως ένας εξαιρετικός προορισμός στον τομέα του Αγροτικού Τουρισμού.
«Το βραβείο αφορά σε μία παγκόσμια πρωτοβουλία μέσω της οποίας αναδεικνύονται τα Χωριά όπου ο τουρισμός δεν γίνεται τροχοπέδη για τους πολιτισμούς των, τις παραδόσεις τους, ενώ επενδύει στην αειφόρο ανάπτυξη παρέχοντας ευκαιρίες και προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα. Μέσω της συγκεκριμένης αναγνώρισης που συνοδεύει τη βράβευση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, γνωστοποιεί στη διεθνή τουριστική αγορά τις Αγροτικές Κοινότητες, μεταξύ αυτών και τα Ανώγεια, οι οποίες διαμορφώνουν και εξελίσσουν το μέλλον των βιώσιμων ταξιδιών», αναφέρει σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ελλάδας, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.
Τα χωριά αξιολογήθηκαν σε εννέα βασικούς τομείς και συγκεκριμένα σε πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, στην προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων, την οικονομική βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της αλυσίδας αξίας, την διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού, τις υποδομές και την συνδεσιμότητα αυτών, την υγεία και την ασφάλεια. Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριών που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο και αυτό οφείλεται στην πίστη της κοινωνίας του τόπου και στη Δημοτική αρχή που στηρίζει έμπρακτα την κάθε προσπάθεια σχετικά με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα του τόπου.
- Γυναίκα επιστήμονας θεραπεύτηκε από τον καρκίνο με πειραματική θεραπεία που ανέπτυξε η ίδια
Μία επιστήμονας από το Ζάγκρεμπ θεραπεύτηκε από καρκίνο του μαστού, πειραματιζόμενη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία βασισμένη σε ιούς. Η ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, Μπεάτα Χαλάσι, κατάφερε όχι μόνο να μειώσει τον όγκο της, αλλά και να ζει πλέον απαλλαγμένη από τον καρκίνο. Η θεραπεία της βασίστηκε σε δύο τύπους ιών – έναν που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της ιλαράς και έναν άλλον που επηρεάζει τα ζώα. Οι ιοί αυτοί καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριό της, και με τη βοήθεια της ομάδας της, έγιναν ενέσεις απευθείας στον όγκο.
Σε μόλις έξι εβδομάδες, ο όγκος συρρικνώθηκε αρκετά ώστε να αφαιρεθεί χειρουργικά. Έκτοτε, η Χαλάσι παραμένει απαλλαγμένη από τον καρκίνο για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vaccines, η θεραπεία είχε ελάχιστες παρενέργειες, με εξαίρεση έναν ήπιο πυρετό.
Η Μπεάτα Χαλάσι, αξιοποιώντας τη γνώση και την επιμονή της, δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, ανοίγοντας νέους δρόμους στη μάχη κατά του καρκίνου.
- Η ιστορία του Δία, του ήρωα σκύλου που έσωσε γείτονά του από επιληπτική κρίση
Ο Δίας, ένας 8χρονος σκύλος κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός γείτονά του στο Ηράκλειο της Κρήτης, που έπαθε επιληπτική κρίση. Την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειάς του, άρχισε να επιδεικνύει παράξενη συμπεριφορά. Σύμφωνα με περιγραφές συγγενών της ιδιοκτήτριας του σκύλου, ο Δίας άρχισε να χοροπηδάει. Η ιδιοκτήτριά του αν και προσπάθησε να τον κάνει να σταματήσει, καθώς άνοιξε την πόρτα του σπιτιού τους ο σκύλος πετάχτηκε έξω και ξεκίνησε να γαβγίζει κοιτώντας το σπίτι του γείτονά τους. Τότε η ιδιοκτήτριά του διαπίστωσε πως ο γιος της γειτόνισσας είχε πάθει επιληπτικό επεισόδιο, έχοντας χτυπήσει το κεφάλι του στο σκαλοπάτι του σπιτιού.
Η ιδιοκτήτρια του Δία κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο κατέφθασε αμέσως, και πήρε το παιδί το οποίο είναι καλά στην υγεία του. Να επισημάνουμε πως ο Δίας δεν ήταν εκπαιδευόμενος σκύλος διασώστης, παρ’ όλα αυτά έδρασε βάση του ενστίκτου του κατάφερε να σώσει τη ζωή του γείτονά του.
- Η Τήλος κέρδισε το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο βιωσιμότητας
Η Τήλος, το μικρό ακριτικό νησί, έχει καταφέρει να γίνει παγκόσμιο πρότυπο στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πετυχαίνοντας μια σπουδαία διάκριση, κατακτώντας την κορυφή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024 (EEPA). Με το καινοτόμο πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», η Τήλος αλλά αναδείχθηκε και «νικήτρια των νικητών» ανάμεσα σε 442 υποψηφιότητες από 29 χώρες.
Η επιτυχία του προγράμματος “Just Go Zero Tilos” βασίζεται στις εξής δράσεις: την κυκλική διαχείριση αποβλήτων με ολοκληρωμένο σύστημα που επέτυχε την 100% εκτροπή απορριμμάτων από την ταφή, 93% ανακύκλωση και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσω δράσεων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 19 Νοεμβρίου. Στην ομιλία της, η επίτροπος της Κομισιόν εξήρε τη «συγκινητική προσπάθεια ενός μικρού ακριτικού νησιού», υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της Τήλου αποτελεί έμπνευση για ολόκληρη την Ευρώπη. «Το πρόγραμμα οραματίστηκε και σχεδιάστηκε από ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα ενός κόσμου χωρίς απορρίμματα. Όμως, για να πετύχει, έπρεπε να γίνει κτήμα της κοινωνίας μας – και έγινε.» αναφέρει η Δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη. Με τη συμβολή των εργαζομένων, των παιδιών και ολόκληρης της τοπικής κοινότητας, η Τήλος περνάει ένα σαφές μήνυμα σε όλους μας. Πως ακόμη και μικρές κοινότητες μπορούν να έχουν ένα παγκόσμιο αντίκτυπο, εφόσον υιοθετήσουν περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές. Παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.
Πηγή κεντρικής εικόνας: dinfo.gr
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη