Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που
πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν
στην αντίληψή σας, τις μαζέψαμε για να
ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδa!
1. Φοιτητές από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων του τμήματος Μουσικών Σπουδών παίζουν εθελοντικά μουσική στο κέντρο ΑμεΑ «Αγία Θεοδώρα» στην Άρτα. Ο Χρήστος Κατσίδης, η Χαριτίνα Ανδριανοπούλου και ο Κώστας Κωνσταντάκης είναι τρεις λόγοι για τους οποίους μπορούμε να ελπίζουμε πως οι νέοι και η τέχνη (ειδικά όταν συνδυάζονται) μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα λίγο καλύτερη.
2. Μιλώντας για νέους και λαμπρό μέλλον, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε η ελληνική ομάδα Robocores, στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ στη Γερμανία. Το project τους αφορούσε την ένταξη των παιδιών με απώλεια όρασης στις σχολικές αίθουσες και αυτό μας δείχνει πως για άλλη μια φορά η καλοσύνη παίρνει την πρωτιά.
3. Μένοντας λίγο ακόμα στο σχολικό περιβάλλον, ένας δάσκαλος αγγλικών παραδίδει μαθήματα ενσυναίσθησης αφού μια μαθήτρια του με μαθησιακές δυσκολίες τού έγραψε στο διαγώνισμα πως δε γνωρίζει καλά αγγλικά εκείνος αντί να την επιπλήξει ή να της βάλει κακό βαθμό, της έγραψε στο χαρτί πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για τις δυσκολίες μας και να μη φοβόμαστε να τις μοιραστούμε. Thumps up και πολλά μπράβο από εμάς!
4. Κι επειδή είμαστε και άνθρωποι της τεχνολογίας, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ένα χάπι «αναγέννησης» νευρών του εγκεφάλου που θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν δεν είναι αυτό εντυπωσιακό, τι είναι;
5. Κάτι εξίσου (ή ακόμα περισσότερο) αξιοθαύμαστο είναι πως ο Βρετανός παρολυμπιονίκης Jonh McFall έγινε ο πρώτος parastronaut στην ιστορία της NASA. Σιγά σιγά ανοίγει ο δρόμος για την συμπεριληπτικότητα σε όλα τα πεδία.
6. Υπολογίζοντας πως στο Κατάρ η ομοφυλoφιλία είναι παράνομη, μια κίνηση των τελευταίων ημερών ίσως έβρισκε αντίθετη τη Fifa, εάν παρατηρήσουμε και τη στάση της απέναντι στην ανεκτικότητα και τη διαφορετικότητα, μιας και κατέκρινε και απαγόρευσε το σήμα του “One Love”. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας Γερμανίας όμως, ως ένδειξη αντίστασης σε όλο αυτό, κάλυψαν τα στόματά τους στη φωτογραφία πριν τον αγώνα και τους βγάζουμε το καπέλο.
7. Μιας και είμαστε σε κλίμα μουντιάλ, οι Ιάπωνες μάς έδειξαν για άλλη μια φορά την ανθρωπιά τους και μας έκαναν να αισθανθούμε και λίγο ντροπή για το πώς συμπεριφερόμαστε στα γήπεδα. Μετά τον αγώνα Κατάρ – Εκουαδόρ καθάρισαν όλες τις κερκίδες και μάζεψαν όχι μόνο τα δικά τους σκουπίδια αλλά και των υπολοίπων φιλάθλων. Αυτό είναι το σημείο που κοιτάμε άβολα τα δάχτυλά μας, τον ουρανό και τον διπλανό μας.
8. Ας μην είμαστε όμως και πολύ επικριτικοί και αυστηροί με τον εαυτό μας, καθώς κάνουμε μικρές πράξεις μεγάλης σημασίας. Μια τέτοια πράξη έκανε και ο Δήμος Γλυφάδας που μετά την ελαιοσυγκομιδή χάρισε το λάδι μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε ευπαθείς ομάδες.
9. Στα φεμινιστικά νέα της εβδομάδας, θα τεθεί σε εφαρμογή το panic button, ώστε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν να καταγγείλουν ευκολότερα και ασφαλέστερα την κακοποίησή τους, θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα εργασιακής αποκατάστασης αλλά και θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε όποια γυναίκα καταφεύγει στη δικαιοσύνη. Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή όλα αυτά δε θα χρειάζονται γιατί η κοινωνία θα μεριμνήσει για την πρόληψη και όχι την καταστολή της έμφυλης βίας.
10. Θα σας αποχαιρετήσω με την πιο γλυκιά είδηση που ακολουθεί το ταξίδι του μικρού Μίνωα, της ορφανής φώκιας μόλις 10 ημερών, που βρέθηκε στην Κρήτη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να φτάσει στην εταιρία Μελέτη Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας ή αλλιώς να φτάσει την MOm του για να μπορεί να ζήσει ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή είμαστε το ιμότζι που κρατά σφιχτά μια καρδούλα.
Να χαμογελάτε γιατί ο καιρός που δε θα μπορείτε να μετρήσετε πόσα μελομακάρονα φάγατε ή να κρύψετε την άχνη απ’ τους κουραμπιέδες είναι κοντά!