Σε μια εποχή που το «κρεβάτι» είναι για κάποιους μέσο σύνδεσης συναισθημάτων και για κάποιους μέσο καλοπέρασης, τα μέλη της κοινότητας της LGBTQ+ στιγματίζονται ακόμη και σήμερα για τις ερωτικές τους προτιμήσεις. Και σ’ αυτήν την κοινότητα, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ίσως να στιγματίζεται παραπάνω από τις υπόλοιπες, οι ασέξουαλ. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων λοιπόν, ανήκουν εκείνοι στους οποίους δεν αρέσει «η πράξη», κι αν τους αρέσει, αυτό γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες ορίζουν εκείνοι.
Είναι φυσικό να υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι που δεν έχουν τις ίδιες «ορμόνες», με τους υπόλοιπους ανθρώπους κι αυτό δε θα έπρεπε να είναι ούτε κατακριτέο, ούτε παράλογο. Οι ασέξουαλ δεν επιλέγουν να γίνουν ασέξουαλ, ούτε πειραματίζονται, αλλά είναι από τη φύση τους αποστασιοποιημένοι από την ερωτική επαφή ή το ανακαλύπτουν στην πορεία έπειτα από λίγες αλλά και πολλές ερωτικές επαφές και σχέσεις οποιουδήποτε είδους. Δίνουν περισσότερη βάση στο συναίσθημα και στο μυαλό παρά στο σώμα και μπορούν να ερωτευτούν. Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση όπου κάποιος νόμιζε πως ήταν ασέξουαλ αλλά τελικά του αρέσει το αντίθετο φύλλο από αυτό που παραδοσιακά του εμφυτεύτηκε η ιδέα πως πρέπει να θέλει.
Οι ασέξουαλ χωρίζονται σε κατηγορίες. Αρχικά, είναι αυτοί που κάνουν έρωτα μόνο για να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους ή για να κάνουν παιδιά, αυτοί που δε συμμετέχουν καθόλου στην πράξη, όχι επειδή το μισούν αλλά επειδή απλά δε θέλουν να κάνουν, αυτοί που κάνουν έρωτα μόνο όταν αποκτούν πολύ δυνατά συναισθήματα για τον άλλον και το συνδυάζουν με την αγάπη (γκρεισέξουαλ, ντεμισέξουαλ), αυτοί που αισθάνονται μόνο ρομαντική και πλατωνική έλξη, αυτοί που τους ελκύει κάποιος γιατί είναι όμορφος (Asthetic) κι αυτοί που θέλουν μόνο να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν κάποιον χωρίς να γίνει κάτι παραπάνω μεταξύ τους. Υπάρχει μια άλλη αντίθετη κατηγορία οι Aromantic που δεν έχουν και δε λειτουργούν ποτέ με συναισθήματα αλλά τους αρέσει το κρεβάτι.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες δεν είναι εξωγήινοι, ούτε έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, ούτε έγιναν ασέξουαλ επειδή κακοποιήθηκαν κάποτε ψυχολογικά. Είναι άνθρωποι που έχουν χαμηλή ή και καθόλου έλξη για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε συνάπτουν σχέσεις και δεν είναι ρομαντικοί με τους άλλους, ούτε ότι δεν έχουν ερωτικές ορμές και δεν αυτοϊκανοποιούνται. Μια σχέση με έναν ασέξουαλ μπορεί να σου μάθει πως είναι σημαντικό να σε ελκύει ένα μυαλό κι όχι ένα σώμα. Αν συνάψεις σχέση με ένα τέτοιο άτομο, να ξέρεις πως το κλειδί της είναι η επικοινωνία και όχι κάποιο άγγιγμα οποιασδήποτε μορφής -γιατί μπορεί να ληφθεί ως κάτι ακραίο.
Σκοπός της LGBTQ είναι να κάνει όλους τους ανθρώπους να δεχθούν πως υπάρχει η διαφορετικότητα και δεν είναι κάτι εξωπραγματικό ούτε αλλόκοτο, παρουσιάζοντας την ποικιλία που υπάρχει γύρω μας. Κανένας δεν πρέπει να στιγματίζεται για τις ερωτικές του προτιμήσεις, γιατί δεν καλύπτει τα κοινωνικά στερεότυπα ή γιατί δεν ταιριάζει στα γούστα της κοινωνίας.
Αν μας φανεί κάτι παράξενο ή δεν το έχουμε ξανακούσει, δεν το έχουμε ξαναδεί, μπορούμε να ρωτήσουμε και να ενημερωθούμε από έγκυρες πηγές για τη διαφορετικότητα κι έτσι να συνεχίσουμε κρίνοντας πιο σωστά και καθαρά και όχι δείχνοντας με το δάχτυλο και περιθωριοποιώντας ανθρώπους. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κρίνεις κάποιον από τις προτιμήσεις του, αφενός γιατί χάνεις στιγμές κοινωνικοποίησης και αφετέρου γιατί δε γνωρίζεις το κάθε αύριο τι στοιχείο θα σου φέρει για να ανακαλύψεις στον εαυτό σου.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου