Η φιλία είναι από τις πιο σημαντικές και σπάνιες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορα είδη φιλικών σχέσεων, όπως οι διαχρονικές, οι σύντομες, οι αμοιβαίες, οι φιλίες που έχουν εντάσεις και σκαμπανεβάσματα, εκείνες που η καλοπέραση και μόνο τους αρκεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εντάσεις κάνουν την εμφάνισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα με άτομα που είμαστε πολύ κοντά και τα συναισθήματα μοιάζουν να κλονίζονται. Φταίει άραγε το ότι είμαστε συνέχεια μαζί και ανταλλάσσουμε διαρκώς απόψεις με αποτέλεσμα αναπόφευκτα να προκύπτουν και συγκρούσεις που στο τέλος θα μας δέσουν περισσότερο συναισθηματικά ή είναι μια ένδειξη ότι ίσως δεν ταιριάζουμε και τόσο τελικά;
Από μικρή ηλικία επιλέγουμε με ποια παιδιά θα κάνουμε παρέα, σε ποια θα δώσουμε λίγο από το κολατσιό μας και σε ποια θα κρατάμε μούτρα, διότι ενδεχομένως δεν τα συμπαθούμε. Είμαστε επιλεκτικοί στις φιλίες μας και αυτό είναι λογικό. Όλοι χρειαζόμαστε έναν φίλο να μεγαλώνουμε μαζί ή φιλαράκια που στην πορεία της ζωής θα γίνουν αδέρφια. Οι φίλοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας. Έχουμε φίλους στο χώρο εργασίας, στο γυμναστήριο, φίλους παιδικούς από τη γειτονιά, φιλαράκια από τη φοιτητική ζωή. Δε γίνεται να έχουμε με όλους το ίδιο δέσιμο και οικειότητα. Μπορεί να μην ταιριάζουν οι απόψεις μας και με κάποιους να μην έχουμε καν κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό βέβαια δεν απορρίπτει το ότι μπορούμε να συνάψουμε φιλική σχέση μαζί τους, απλώς η φύση κάθε σχέσης είναι διαφορετική.
Όσο μεγαλώνουμε, αλλάζουμε και διαφοροποιούνται οι φιλικές μας σχέσεις. Υπάρχουν φιλίες που δε στηρίζονται σε πραγματικά αισθήματα. Σε αυτές κάποια στιγμή ξεκινούν οι εντάσεις, οι οποίες κάνουν τα πράγματα χειρότερα ή ξεκάθαρα. Δεν είναι η εμπιστοσύνη ο συνδετικός κρίκος αλλά η ανοχή. Η σχέση υπάρχει για να εξυπηρετεί κάποιου είδους συμφέροντα ή ανάγκες. Οι εντάσεις σε μια φιλική σχέση δεν υποδηλώνουν απαραίτητα κάτι αρνητικό. Αν δυο φίλοι τσακώνονται συχνά, δε σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικοί φίλοι ή ότι θέλει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που επικοινωνούν με τσακωμούς και ξεσπούν ο ένας στον άλλον, διότι νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη δίχως διάθεση παρεξήγησης μεταξύ τους. Μπορεί πάλι μέσω της έντασης κάποιος να προσπαθεί να εκφράσει τα παράπονά του ή να κάνει τη γνώμη του να ακουστεί.
Η αγάπη υπερβαίνει τις εντάσεις. Οι άνθρωποι συνήθως αντιδρούν έντονα ή υπερβολικά, επειδή νοιάζονται για τον άλλον. Μπορεί να είναι ο δικός τους τρόπος έκφρασης και ίσως και παρεξηγημένος. Οι εντάσεις προκύπτουν από προβλήματα της καθημερινότητας, διαφορετικές προτεραιότητες και άγχη. Αν η φιλία σου με το άτομο που αντιδρά έντονα έχει σταθερή βάση εμπιστοσύνης, θα δώσεις τόπο στην οργή και θα το συζητήσεις αργότερα, όταν θα είστε και οι δύο πιο ήρεμοι. Αν είστε στενοί φίλοι, αν ενδιαφέρεσαι να λύσεις τα προβλήματα που θα προκύψουν, να είσαι προετοιμασμένος ότι με την πάροδο του χρόνου οι ζωές θα αλλάζουν συνεχώς μαζί με τις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντά σας. Σημασία έχει να μην αλλοιωθεί η σχέση με το κολλητάρι σου, τον άνθρωπο που κάνατε τα καλύτερα μεθύσια, που ταξιδεύατε και χορεύατε ξέφρενα δίχως να σας νοιάζει τίποτα. Ήσασταν μαζί και καταλαβαινόσασταν με ένα βλέμμα, γελούσατε με κρύα ανέκδοτα κι ας μην ήταν αστεία για τους άλλους. Αυτός ο δεσμός δύσκολα σπάει με μικροεντάσεις.
Μη φοβηθείς τους έντονους διαπληκτισμούς με τους φίλους σου, ίσα-ίσα δώσε το περιθώριο να εξετάσεις τη σχέση σας, να ακούσεις παράπονα και να λύσεις τυχόν προβλήματα που για καιρό αγνοούσες ή και δεν ήξερες πώς να χειριστείς. Ρίξε μια ματιά στον εαυτό σου και κάνει την αυτοκριτική σου. «Είσαι ο καλός φίλος που ζητάς;». Οι φουρτούνες συνήθως φέρνουν λιακάδα, μην τις αποφεύγεις. Να τις επιδιώκεις για να ξεχωρίζεις αν οι φίλοι σου είναι οι συνοδοιπόροι ή απλοί ναύτες.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.