Το pillowfights γιορτάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας του και τoυς επερχόμενους μαξιλαροπόλεμους στις 2 Απρίλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, με ένα εορταστικό reunion!
Παλιοί κι αγαπημένοι pillowfighters από την 1η ως την 15η Μαρτίου, επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος και μας χαρίζουν ένα ακόμη άρθρο.

Καλώς μας ξανάρθατε και καλώς σας ξαναδεχτήκαμε!

 

Γράφει η Νικολέτα Σάρρου.

 

 

Ανάμεσα σε φρου-φρου κι αρώματα, σε γνώμες και τσιτάτα, σε τεύχη περιοδικών κάπου το χάσαμε. Δεν είμαι σίγουρη αν φταίει κάτι απ’ τα παραπάνω ή όλα μαζί που έχουμε μπλεχτεί τόσο άσχημα. Άντρες και γυναίκες.

Γυναίκες σε σύγχυση να ζητάνε συμβουλές από στήλες και περιοδικά για τη διαχείριση των προβλημάτων τους.

Και μαντέψτε την πιο κοινή κι ύπουλη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων αυτών. Η κοινωνία φυσικά και τα πρότυπα που εδώ κι αιώνες έχει ύπουλα περάσει στο ασυνείδητο όλων μας. Αυτά τα ύπουλα στερεότυπα που λειτουργούν σαν το δέντρο με τον άνεμο. Εκεί που έχεις βρει τις ισορροπίες σου κι έχεις παλέψει για αυτές, να φυσάει τόσο πολύ κόντρα που να μην ξέρεις από πού πρέπει να πρωτοφυλαχτείς.

Γιατί είσαι γυναίκα. Πρέπει να είσαι συνεχώς περιποιημένη, αψεγάδιαστη κι ελκυστική. Διότι όσο πιο ελκυστική κι επιθυμητή, τόσο ανεβαίνει το κασέ σου, ανεβαίνει κι η αξία σου. Πρέπει να έχεις το πιο ακριβοπληρωμένο κονσίλερ για να καλύψεις τους μαύρους κύκλους της κούρασης, η κούραση δεν είναι κάτι επιτρεπτό. Ακόμα κι αν είσαι μητέρα. Ξεκάθαρη η αντίφαση, αφού οι ίδιοι κοινωνικοί κανόνες έχουν οριοθετήσει αυστηρά τη θέση της γυναίκας-μητέρας κι οι απαιτήσεις είναι τεράστιες κι ουτοπικές.

Για να μην προσθέσω το ρόλο της νοικοκυράς, κατά τον οποίο πρέπει να αναλάβεις στο 100% την επιμέλεια των εργασιών του σπιτιού και μάλιστα με επιτυχία. Κι οι απαιτήσεις προκαλούν φυσικά άγχος στην καλύτερη, θλίψη στη χειρότερη από αδυναμία ανταπόκρισης. Νιώθεις πως κάτι κάνεις λάθος και δεν ξέρεις τι.

Και να ήταν μόνο αυτό. Πρέπει να προλάβεις να φτιάξεις οικογένεια –και να τη συντηρείς στον υπέρτατο βαθμό– μέχρι τα 30.Η ηλικία-ορόσημο που στο κατώφλι της οι απανταχού γυναίκες αισθάνονται το σφίξιμο στο στομάχι λόγω άγχους.

Και το άγχος είναι κακός σύμβουλος. Στο βωμό του θα κάνεις υποχωρήσεις, θα ρίξεις τα στάνταρ σου, θα συμβιβαστείς με τα λίγα, θα καταπιείς αρνητικά συναισθήματα, θα κάνεις τα στραβά μάτια.

Κι όλα αυτά για να φύγει από πάνω σου η ταμπέλα single  γιατί μια γυναίκα με έναν άντρα δίπλα της είναι άξια σεβασμού και προστατευμένη. Όσο είσαι ελεύθερη μην ξεγελαστείς ότι η ελευθερία αυτή είναι πραγματική. Τα στερεότυπα παραμονεύουν κι είναι πάντα εκεί να οριοθετήσουν και να επιβάλλουν συμπεριφορές.

Πρέπει να δείχνεις και να είσαι κεφάτη καθώς δέχεσαι τα κομπλιμέντα, τα κερασμένα ποτά και τα βλέμματα με υπονοούμενα. Αλλιώς θα χαρακτηριστείς ακατάδεχτη και ξινή. Προς Θεού όμως, μην το παρακάνεις. Συγχρόνως πρέπει να είσαι συνεσταλμένη και σεμνή. Μη σε θεωρήσουν και ξεπεταγμένη, γιατί τότε θα αποτελείς τον εύκολο στόχο και φυσικά δε θα σε πάρουν «στα σοβαρά».

Απαπά, όχι να κάνεις σεξ με κάποιον απ’ το πρώτο ραντεβού, πρέπει να φυλαχτείς και να περιμένεις τον ένα και μοναδικό. Ακόμα κι αν αποδειχτεί άνθρακας ο θησαυρός. Όσο λιγότερες σεξουαλικές εμπειρίες, τόσο το καλύτερο, γιατί η γυναίκα είναι κάτι σαν το αυτοκίνητο κι ως γνωστόν αυτοκίνητο χρησιμοποιημένο δεν έχει την ίδια αξία.

Ωστόσο πρέπει να επενδύεις σε σέξι εσώρουχα και φετίχ για να τον έχεις διαρκώς ικανοποιημένο. Μη σας περάσει απ’ το μυαλό η δυνατότητα αυτοδιάθεσης του σώματος κι η σεξουαλική ελευθερία. Πόσο ειρωνικό να γράφεται αυτό εν έτει 2016.

Κι αν νομίζετε ότι τα στερεότυπα αυτά εκφράζονται μόνο από άντρες, τότε γελιέστε. Πολλές γυναίκες έχουν εσωτερικεύσει αυτά τα πρότυπα με αποτέλεσμα να εκφράζουν τον ανταγωνισμό τους ανοιχτά για τις υπόλοιπες γυναίκες. Γιατί πρόκειται περί αγώνα κι όποια φτάσει πρώτη στο τέρμα κι εκπληρώσει στο ακέραιο τις κοινωνικές της υποχρεώσεις, θα κριθεί άξια. Από ποιον αλήθεια;

Όταν ο λόγος πάει στην καριέρα τότε σαφώς κι οι γυναίκες δεν πρέπει να καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, γιατί ως γνωστόν δε διαθέτουν ευθυκρισία κι αντικειμενικότητα, προσόντα που μόνο στο αντρικό φύλο θα συναντήσεις.

Οι γυναίκες είναι συναισθηματικές κι ευαίσθητες, γιατί έτσι τις έμαθαν να είναι. Ακόμα κι αν μία γυναίκα διαθέτει τα ίδια προσόντα για μια θέση επικεφαλούς θα προτιμηθεί άντρας για τους ανωτέρω λόγους.

Κι αν μετά από όλα αυτά εξακολουθείτε να πιστεύετε και να έχετε τη φυλετική ισότητα ως δεδομένη, επειδή είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη, τότε ανοίξτε τα μάτια σας και ψαχτείτε περισσότερο. Γιατί αλλαγές κι εξαιρέσεις μπορεί να γίνονται με μικρά βήματα αλλά τις αλλαγές αυτές εμείς θα τις φέρουμε, ο καθένας στο βαθμό που μπορεί.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νικολέτας Σάρρου: Πωλίνα Πανέρη

 

Διάβασε εδώ όλα τα άρθρα της Νικολέτας στην προσωπική της στήλη στο pillowfights.