«Σε θέλω». Δύο λέξεις τόσο απλές και τόσο σημαντικές για να εκφράσουν ένα πλήθος συναισθημάτων, ειδικά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ή σε δύο ανθρώπους που ελκύονται ο ένας από τον άλλον και προσμένουν τόσο έντονα να το ακούσουν. Η ερμηνεία του όμως έχει άμεση σχέση με το ύφος με το οποίο θα ειπωθεί, τη χροιά, τον τόνο της φωνής, την ώρα, καθώς και τις κινήσεις που το συνοδεύουν. Το «σε θέλω» έχει τη μοναδική ικανότητα να δηλώνει πολλά συναισθήματα, αλλά και την ένταση αυτών, ενώ μπορεί με τον τρόπο του να δηλώσει ακόμη και την απουσία τους. Ας δούμε συγκεκριμένα επτά από τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχει το «σε θέλω».
1. «Σε θέλω» το συντροφικό
Είναι το «σε θέλω» που λέγεται όταν δύο άνθρωποι έχουν αποφασίσει να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί και ξαφνικά προτεραιότητα έχουν τα κοινά θέλω της οικογένειάς τους. Πρόκειται για τη διάσταση που δίνει έμφαση στο νέο ξεκίνημα των δύο συντρόφων και στη μεταξύ τους επισημοποίηση της αλλαγής που θα έρθει. Είναι ουσιαστικά το «Σε θέλω εδώ, όχι για τώρα ούτε για αύριο. Σε θέλω εδώ για μόνιμα». Σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης της ζωής και των δύο, όπου αναθεωρείται κάθε στοιχείο και δεδομένο του παρελθόντος.
2. «Σε θέλω» το φυσικό
Το φυσικό «θέλω» έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση και των δύο συντρόφων που μέσα από κάθε επαφή αισθάνονται την έλξη. Είναι η συχνότερη διάσταση με την οποία συναντάμε το «σε θέλω» ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Συνδέεται με την ανάγκη για ικανοποίηση που αποζητά ο κάθε άνθρωπος. Αν του δίναμε μια μικρή προέκταση θα λέγαμε πως είναι το «Σε θέλω εδώ και τώρα». Έχει περισσότερο σωματική φύση, όμως εάν έχουν αναπτυχθεί συναισθήματα αποκτά ουσιαστικό νόημα και βαθύτερη έννοια για τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου και την ύπαρξή του μέσα στην εν λόγω σχέση.
3. «Σε θέλω» το ψυχολογικό
Το ψυχολογικό «θέλω». Αυτό που βλέπουμε σαν λύση ενός προβλήματος μέσα από την επικοινωνία που μπορεί να έχει ο ένας με τον άλλον. Ειδικότερα, η διάσταση αυτή σχετίζεται με την επικοινωνία των δύο συντρόφων και τον τρόπο που ο ένας μπορεί να ακούει και να συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τον άλλον. Ένα συνώνυμο αυτού του τύπου «σε θέλω» θα ήταν το «σε έχω ανάγκη δίπλα μου» ή το «είσαι ο τρόπος μου να νιώθω πάντα πιο καλά».
4. «Σε θέλω» το εργασιακό
Το εργασιακό «θέλω» είναι αυτό που προκύπτει μέσα από σχέσεις εργασίας, όπου μπορεί να προκύψει μια συνθήκη που αρχικά έχει επαγγελματική φύση και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια σχέση ζωής. Έχει μάλιστα να κάνει άμεσα με τη συνειδητοποίηση αυτού. Όταν δύο σύντροφοι ξεκινούν τη σχέση τους στον εργασιακό χώρο, ή καταλήγουν να συνεργάζονται και σε αυτόν τον τομέα, επειδή αντιλαμβάνονται ότι έχουν χημεία και τα βρίσκουν σε όλα, τότε θα ειπωθεί μεταξύ τους και αυτού το είδους το «σε θέλω», το οποίο ίσως με ένα πρώτο άκουσμα να μοιάζει σαν «Σε χρειάζομαι για τη συγκεκριμένη δουλειά» αλλά με λίγη παραπάνω προσοχή να μπορείς να ακούσεις το «Σε χρειάζομαι στη ζωή μου» που υπάρχει από πίσω.
5. «Σε θέλω» το φιλικό
Το φιλικό «θέλω», είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο. Σε αυτό δεν αρμόζει πάντα η λογική πως δύο άνθρωποι έχουν ξεκάθαρα φιλική σχέση. Φιλικά μπορείς να θες και τον σύντροφό σου. Να θες μαζί του να κάνεις πλάκα, να τον πειράζεις και να σε πειράζει όπως ακριβώς κάνουν μεταξύ τους τα κολλητάρια. Μπορεί να σημαίνει ακόμη «Θέλω να σε συμβουλευτώ» όταν ο άλλος είναι ο πρώτος στον οποίο θες να τρέξεις κάθε που εμφανίζεται εμπρός σου ένα δίλλημα. Τέλος, μπορεί στο πλαίσιο μιας άριστης φιλικής σχέσης ή μίας φιλικής συμπαράστασης σε κάποιο πρόβλημα, να δημιουργηθεί ένας δεσμός ερωτικός. Το φιλικό «σε θέλω» λοιπόν, είναι παραπλανητικό αφού ποτέ δεν έχει να κάνει με μια γνήσια φιλία, αλλά με το φιλικό δέσιμο μεταξύ του ζευγαριού.
6. «Σε θέλω» από συμφέρον
Το «θέλω» του συμφέροντος, που αναπαράγεται μέσω μιας κατάστασης που δεν είναι ξεκάθαρα σχέση αποτελούμενη από ερωτικά συναισθήματα, αλλά στοχεύει σε διαφορετικά οφέλη. Ίσως είναι το «Σε θέλω για όσα μου προσφέρεις» ίσως και το «Σε θέλω γιατί δε μου αρέσει να μην υπάρχει εδώ κανείς άλλος». Πρόκειται πάντως για εκείνον τον τύπο που εύκολα δίνει τη θέση του σε καινούρια πρόσωπα και μαζί και σε διαφορετικούς τρόπους να πει το άτομο την έκφραση αυτή.
7. «Σε θέλω» το εγωιστικό
Το «θέλω» κάποιων προσπαθώντας να πείσουν τον σύντροφό τους ότι οι δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες είναι κοινές και των δύο. Αποτέλεσμά του είναι αντί να προσπαθεί ο κάθε άνθρωπος να επιδιώξει την εκπλήρωση των δικών του επιθυμιών, να τις δείχνει μέσω του συντρόφου του, μειώνοντας τις ανάγκες του προσώπου απέναντί του. Αν ο συγκεκριμένος τύπος ήθελε να είναι λίγο πιο ειλικρινής και ολοκληρωμένος θα ήταν «σε θέλω, γιατί θέλω να με θες».
Όποια διάσταση και να έχει το «σε θέλω» που θα ειπωθεί, το μεγαλύτερο στοίχημα με τον εαυτό μας θα πρέπει να είναι μέσα από τη σχέση με τον σύντροφό μας να επιδιώκουμε την εξέλιξή μας ως μονάδες, έτσι θα έρθει και η εξέλιξη ως ζευγάρι. Να επιδιώκουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να αποζητούμε να έχουμε, αλλά κυρίως να νιώθουμε, την τόσο αγαπημένη έκφραση, σε όσες περισσότερες από τις έννοιές της γίνεται.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη