Άννα και Έλσα. Δυο αδερφές με εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα, κοινή πορεία και πηγαία αγάπη, η οποία ανατράπηκε με τον πιο περίεργο και «ψυχρό» τρόπο, οδηγώντας την Έλσα έπειτα από ένα ατύχημα στο οποίο τραυμάτισε τη μικρή της αδελφή, στην απομάκρυνσή της από εκείνη. Ο λόγος για την πριγκίπισσα Άννα και την ανερχόμενη Βασίλισσα Έλσα της Αρεντέλλας, με τη μαγική δύναμη να μεταμορφώνει τα πάντα σε πάγο, πρωταγωνίστριες στο παγωμένο «ψυχρά και ανάποδα» ή «Frozen», παρέα με έναν παγοπώλη, τον τάρανδό του και έναν ξέγνοιαστο χιονάνθρωπο που μιλά ακατάπαυστα και επιθυμεί να δει πώς μοιάζει το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων που έκανε την εμφάνισή του το 2013 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, τραβώντας την προσοχή τόσο των μικρών όσο και των ενήλικων θεατών. Την πρώτη μεγάλη επιτυχία του «Ψυχρά και Ανάποδα» ακολούθησε η μικρότερη σε μήκος ταινία το 2017 με τίτλο «Ψυχρά κι Ανάποδα: Η καινούρια περιπέτεια του Όλαφ», ενώ αργότερα το 2019 οι δημιουργοί επέστρεψαν με μια ταινία μεγάλου μήκους ως συνέχεια των πρώτων με τίτλο «Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ».
Οι ταινίες έγιναν γνωστές για τα μηνύματα και διδάγματα που προσφέρουν στους θεατές τους, για το ότι προβάλουν την αξία της πραγματικής αγάπης που είναι ικανή να «γιατρέψει» τα πάντα, την αξία της ξεγνοιασιάς που βγάζει ο χαριτωμένος χιονάνθρωπος που πρωταγωνιστεί, καθώς και τα υπέροχα τραγούδια και χορευτικά που πλαισιώνουν την πλοκή και τις δραστηριότητες των πρωταγωνιστών. Έχουν ειπωθεί πολλά για την πραγματική προέλευση της ιστορίας των εν λόγω ταινιών. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι έχει επιρροές από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Η Βασίλισσα του Χιονιού», το οποίο χρονολογείται το 1844. Στο παραμύθι αυτό η ιστορία αφορά σε δυο φίλους, ένα μικρό κορίτσι ,τη Gerda, και ένα μικρό αγόρι, τον Kai, και την απαγωγή του από τη Βασίλισσα του Χιονιού όταν ένα κομμάτι καθρέπτη των Τρολ μπαίνει στο μάτι του και μετατρέπεται σε «ψυχρός», απόμακρος και κακός, ενώ η Gerda προσπαθεί να τον επαναφέρει, όπως η Άννα την Έλσα.
Άλλη μια άποψη είναι αυτή της Ιζαμπέλ Τανικούμι, Αμερικανίδα συγγραφέας που κινήθηκε νομικά εναντίον της Disney, προκειμένου να αποδείξει ότι η ταινία αναφέρεται και δανείζεται ήρωες και περιστατικά από δικά της βιβλία με τίτλους «Living My Truth» και «Yearning of the Heart», στα οποία η ίδια αφηγείται τη ζωή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ομοιότητας που καταγράφεται ανάμεσα στην ταινία και στα βιβλία της Τανικούμι είναι η φράση της «hands to the sky with sprinkles» που παραπέμπει στο εξώφυλλο του DVD της ταινίας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Entertainment Weekly, η αρχική ιδέα για το σενάριο ήταν η Βασίλισσα Έλσα κατέχοντας αυτή τη σούπερ δύναμη να μετατραπεί σε κακή Βασίλισσα με το πέρασμα του καιρού χρησιμοποιώντας τη δύναμή της. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν επικράτησε και οι δημιουργοί οδήγησαν το κοινό να αγαπήσει την Έλσα για τον χαρακτήρα της και για το ότι πάλευε να διαχειριστεί τη δύναμή της, ώστε να μ βλάψει κανέναν, πόσο μάλλον την πολυαγαπημένη της αδελφή. Επίσης σύμφωνα με το αρχικό σενάριο η Άννα και η Έλσα δεν ήταν αδελφές ούτε Βασιλικής καταγωγής, κάτι που θα ανέτρεπε σημαντικά το περιεχόμενο που έχουμε συνηθίσει στις ταινίες της Disney. Ωστόσο, δεν επικράτησαν αυτές οι αρχικές ιδέες για το σενάριο και τελικά επέλεξαν να δοθεί ακόμη ένα δίδαγμα για τον τρόπο με τον οποίο δύο ορφανές νέες, χωρίς καμία εμπειρία σχετική με τη διαχείριση ενός ολόκληρου Βασιλείου που στηρίζεται σε αυτές, κατάφεραν να φανούν δυνατές και αντάξιες των περιστάσεων, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα το καλό των υπηκόων και των κατοίκων του Βασιλείου τους.
Ανεξάρτητα από όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι «Ψυχρά και Ανάποδα» ή αλλιώς «Frozen», έχει αγαπηθεί τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους και προάγει όπως και το παραμύθι του Άντερσεν, την καλοσύνη και την αγάπη και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας άνθρωπος να δώσει δύναμη σε έναν άλλο αξιοποιώντας κάθε απόθεμα θέλησης. Η ιστορία της Άννας και της Έλσας αποδεικνύει πως τα «Ψυχρά κι Ανάποδα» της ζωής σε κάνουν δυνατό. Η αγάπη κάθε είδους όταν είναι αληθινή, είναι ικανή να απελευθερώσει την πιο δυναμική πλευρά του εαυτού που κρύβουμε μέσα μας.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.