Η μουσική είναι ένας μαγικός συνδυασμός τέχνης, μαθηματικών, μουσικών οργάνων που συνοδεύονται αρμονικά με όμορφους στίχους και ταξιδιάρικες φωνές. Ανεξάρτητα από το είδος που ο καθένας ακούει, ανεξάρτητα από το αν επιλέγει διαφορετικό είδος ανάλογα την περίσταση και τη στιγμή, το μόνο βέβαιο είναι ότι για τον καθένα υπάρχει ένα είδος που στο άκουσμά του και μόνο ανατριχιάζει, νιώθει ρίγος να διαπερνά κάθε σημείο του σώματός του, έντονα συναισθήματα χαράς, λύπης, πόνου, οργής έρχονται και τον κατακλύζουν σε σημείο που το σώμα αρχίζει να αντιδρά.
Άλλοι κλαίνε, άλλοι χορεύουν και άλλοι απλά ανάβουν από το άκουσμα εκείνου του ιδιαίτερου ρυθμού και συνδυασμού από νότες. Η μουσική ειδικά αν συγκαταλέγεται σε είδος που αρέσει σε κάποιον βοηθά στη συγκέντρωση, στην ανάπτυξη ρυθμού και ρυθμικής κίνησης κι αυτό εξηγεί κατά μία έννοια πώς οι άνθρωποι απελευθερώνονται ευκολότερα όταν ακούγεται δυνατά μουσική στον περιβάλλοντα χώρο. Βοηθά στη δημιουργία ιδιαίτερης ατμόσφαιρας. Επιπλέον, όταν κάποιος λικνίζεται στον ρυθμό κάποιας μουσικής αρχίζει να νιώθει μεγαλύτερη οικειότητα με το σώμα του ειδικά αν συνοδεύεται από αγγίγματα σε διαφορετικά σημεία του σώματος από τον παρτενέρ, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του ατόμου.
Σίγουρα ένα μέρος της ευθύνης ίσως φέρουν η κατανάλωση αλκοόλ, ο χαμηλός και ιδιαίτερος φωτισμός, τα κεριά, το δροσερό αεράκι (αφορά στο καλοκαίρι) που βοηθά το δέρμα να αναριγήσει, η χημεία και τα βλέμματα που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο παρτενέρ. Η υπόλοιπη ευθύνη όμως βαραίνει τη μουσική! Και η μουσική είναι παντού γύρω μας εκτός από το ραδιόφωνο, την μπάντα που παίζει ζωντανά. Ακόμη και η φύση δημιουργεί μουσική, με το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα, τη βροχή κατά τη συνάντησή της με τις σκεπές και κάθε είδους επιφάνειες, το κελάηδισμα των πουλιών, τα κύματα που φτάνουν στις ακτές.
Αναλογίσου όμως τις φορές που ερωτεύτηκες, ένιωσες πιο κοντά και πιο ερωτικά με το σύντροφό σου ή τον παρτενέρ σου και πόσες από αυτές τις φορές υπήρχε μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένα μουσικό άκουσμα, σχεδόν ερωτικό κάλεσμα γύρω σου. Πόσο διαφορετική είναι η πράξη με μουσική και πόσο υποτονική με ησυχία; Σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο και η χημεία του ζευγαριού και πόσο στα κόκκινα είναι η στιγμή και πολλοί άλλοι παράγοντες.
Τι διαφορετικό συμβαίνει όμως όταν ακούγεται μουσική; Το σώμα σου «ακούει» τη μουσική κι αρχίζεις να κινείσαι στον ρυθμό της. Τα δύο σώματα των παρτενέρ γίνονται ένα και κινούνται σε ίδιο ρυθμό, ο οποίος επιταχύνεται ή επιβραδύνει ανάλογα με το μπιτ του κομματιού.
Με τον ρυθμό και επί της ουσίας στον χορό που κινούνται τα δύο σώματα εκκρίνονται ορμόνες που συμβάλλουν στην ψυχική ανάταση και αίσθηση χαράς και το ένα συναίσθημα προκαλεί το άλλο και το ένα ερωτικό άγγιγμα διαδέχεται το άλλο και τα δύο σώματα έχουν γίνει ένα. Κι αυτό το ένα όσο «ακούει» μουσική χορεύει κι όσο χορεύει φουντώνει, ενώ τα αγγίγματα στις ευαίσθητες ζώνες εκτοξεύουν την απόλαυση.
Η όποια σου απορία σχετικά με τα παραπάνω θα απαντηθεί αν σκεφτείς τις ρίζες της μουσικής και της διασκέδασης από την αρχαιότητα ακόμη, όπου το Διονυσιακό πνεύμα και τον χαρακτήρα που είχαν οι εκδηλώσεις του όπου δέσποζε η διασκέδαση, η μέθη από την κατανάλωση αλκοόλ, ο χορός, η μουσική σε σημείο εκστασιασμού. Ωστόσο, υπάρχει και η επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση. Σύμφωνα με ερευνητές με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα (και μουσικό) Ντάνιελ Λεβίτιν του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, κατά το άκουσμα της μουσικής ο ανθρώπινος εγκέφαλος απελευθερώνει οπιοειδείς χημικές ουσίες, υπεύθυνες για το αίσθημα ευχαρίστησης, ενώ διαπιστώθηκε ότι η πράξη του έρωτα, οι ουσίες και η μουσική ενεργοποιούν το ίδιο κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου.
Πατήστε πλέι λοιπόν κι απολαύστε υπεύθυνα!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου