Πότε πρέπει να τελειώσει μια σχέση; Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δεν υφίσταται κάποιος συγκεκριμένος τρόπος να δει κανείς τη γραμμή του τερματισμού και να καταλάβει πως φτάνει στο τέλος, ούτε καθοδήγηση για το πώς πρέπει να πράξει. Το να τελειώσει κάποιος μια σχέση επειδή θεωρεί ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον εαυτό του και την πορεία της ζωής του, επειδή το επιβάλλουν ορισμένες συνθήκες, επειδή νιώθει πως κάτι αρχίζει να αλλάζει μέσα του, είναι υγιές και μόνο καλό θα κάνει και στους δύο.
Το ότι «είστε καλά μαζί» δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει και λόγος να λήξει αυτό που έχετε. Αντιθέτως η απόφαση του χωρισμού ενώ δεν έχει προηγηθεί κάποιο άσχημο γεγονός δείχνει την ύπαρξη μιας δυναμικής προσωπικότητας που παίρνει τη γενναία απόφαση να δώσε τέλος σε κάτι το οποίο είναι μεν καλό αλλά υπάρχουν και πολλά «αλλά» που συνεχίζουν την πρόταση. Το «αλλά» συνεπάγεται αμφιβολία, αντιθέσεις, στοιχεία που δε συμβάλλουν στο να είσαι 100% καλά. Από την άλλη το «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» μπορεί να είναι ειλικρινές όταν οι δύο πλευρές βιώνουν τον απόλυτο έρωτα. Όταν υπάρχει αμοιβαία έλξη, κατανόηση, σεβασμός και όλα μοιάζουν αρμονικά και σαγηνευτικά δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο που φέρνει την εξάρτηση και το «κόλλημα» του ενός με τον άλλον.
Το τι είναι σωστό, υγιές και φυσιολογικό όταν αναφερόμαστε σε μια σχέση είναι καθαρά υποκειμενικό και μπορεί να οριστεί αποκλειστικά από τους εμπλεκόμενους σε αυτή. Κανενός η γνώμη δεν παίζει ρόλο όταν πρόκειται για σχέση μεταξύ δύο. Σαφώς είναι υγιές να τερματίσει κάποιος μια σχέση αν θεωρήσει ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της, πριν περάσει στη φάση που τα πάντα αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν κι οι εντάσεις να κάνουν την εμφάνισή τους. Το τι θα φέρει η ζωή και η συνύπαρξη δύο ανθρώπων δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, όμως σίγουρα το ζευγάρι θέτοντας γερά θεμέλια στην επικοινωνία τους και στον τρόπο που συνεννοούνται μπορεί να προσπαθήσει να πετύχει το «για πάντα μαζί». Σαν εκείνους τους έρωτες και τις σχέσεις βαθύτατης αγάπης και κατανόησης που οι εκδηλώσεις πάθους κι έρωτα είχαν θέση στην καθημερινότητα του ζευγαριού μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αν λοιπόν είσαι σε σχέση που νιώθεις ότι είστε καλά μαζί όμως παράλληλα διατηρείς τις αμφιβολίες σου σε σημαντικό βαθμό, πρέπει να σκεφτείς μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος όσο είναι ακόμα νωρίς, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί δύναμη και χρειάζεται να αφήσεις τη σιγουριά και την ασφάλεια που νιώθεις.
Αν στη σχέση που είσαι δε βιώνεις πάθος, τρέλα, γέλια και κλάματα από χαρά, θυμό που καταλήγει σε μεγάλες και δυνατές αγκαλιές, αν δεν ψάχνει ο ένας αφορμή να πειράζει και να βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό του άλλου χωρίς να ενδιαφέρονται αν υπάρχει κάποιος τριγύρω ή τι γνώμη έχουν οι άλλοι, ίσως ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η σχέση όσο ακόμη παραμένει υγιής η επικοινωνία ανάμεσά σας. Οι γραμμές ανάμεσα στο «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» και στο να λήξει κάτι φαινομενικά καλό είναι λεπτές και έχουν υποκειμενική χροιά. Αν όμως νιώθεις ότι βιώνεις έναν μεγάλο έρωτα, άνοιξε τα φτερά σου, πέτα μαζί του και δέξου το δώρο που σου δόθηκε, ακόμη κι αν μοιάζει με όνειρο. Ζήσε στιγμές, ερωτεύσου, μοιράσου, αφοσιώσου, διεκδίκησε, νιώσε με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, πίστεψε σε εσάς και στο «για πάντα» που μπορείτε να πετύχετε μαζί.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.