Αριθμοί και μέτρημα. Χρήσιμα και τα δύο και είναι παντού σε κάθε στοιχείο της φύσης. Οργάνωση, τάξη, αρίθμηση, συνεχής αναζήτηση πρακτικών ιδεών και λύσεων και ό, τι άλλο αναλογιστεί κανείς που σχετίζεται με την οργάνωση είναι το κύριο μέλημα και η εσωτερική ανάγκη για ικανοποίηση των οργανωτικών ανθρώπων. Στο άλλο άκρο της οργάνωσης βρίσκονται οι ανοργάνωτοι, πιο ανέμελοι και αυθόρμητοι χαρακτήρες που λατρεύουν το χάος τους και σε αυτό βρίσκουν τα πάντα όπως τα έχουν ακριβώς τοποθετήσει. Αν προσπαθήσει κανείς να βάλει τάξη στο χάος τους θα διαπιστώσει ότι αναστρέφει την ισορροπία τους και δε θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Μέρος της τάξης και της οργάνωσης είναι και το μέτρημα. Συνεχείς υπολογισμοί και απολογισμοί στην καθημερινότητα, στην αρχή και το τέλος κάθε μήνα, εβδομάδας, έτους. Οι υπολογισμοί αφορούν σε έσοδα και έξοδα, λίστες με εκκρεμότητες, οικονομικές υποχρεώσεις, κοινωνικές υποχρεώσεις, διατροφικό πλάνο, αλλά και ανθρώπους. Εν μέρει ορισμένα πράγματα οφείλει ένας άνθρωπος να τα υπολογίζει ώστε να έχει έναν έλεγχο και μία ορθή διαχείριση των πόρων του, καθώς δεν έχει κάποια ανεξάντλητη πηγή παραγωγής αυτών. Επίσης όλοι αυτοί οι συνεχείς υπολογισμοί σε ένα ακραίο σενάριο συνδέονται με τη μανία ελέγχου που έχουν κάποιοι για τα πάντα στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Ως έναν βαθμό λοιπόν είναι επιτρεπτοί και κατανοητοί οι έλεγχοι και υπολογισμοί. Τι γίνεται όμως όταν η συνήθεια αυτή γίνεται ανάγκη και εξάρτηση; Και ουσιαστικά οδηγεί στο μέτρημα στοιχείων που μεταβάλλονται διαρκώς και εξαρτώνται από ασταθείς παράγοντες ή σε ωθούν σε υπερβολές, σε σημείο που πράγματα που θα έπρεπε να απολαμβάνεις τα αφήνεις να ξεθωριάζουν και να χάνονται πίσω από αριθμούς. Οτιδήποτε μαθαίνουμε να κάνουμε στη ζωή μας είναι χρήσιμο σε φάσεις και στιγμές μέχρι τη στιγμή που θα ξεπεράσει τα όρια και θα γίνει υπερβολή. Η υπερβολή δεν είναι πάντα ωφέλιμη και δημιουργεί πιέσεις. Μετράς και υπολογίζεις έσοδα και έξοδα γιατί τα χρήματα τελειώνουν.

Υπολογίζεις και οργανώνεις τον χρόνο της ημέρας για τις δραστηριότητές σου και τις υποχρεώσεις σου γιατί η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες. Και αυτά ως έναν βαθμό. Γιατί θα πάθεις εμμονή με τη διαχείριση του χρόνου και να αγχώνεσαι και για την αναπνοή που παίρνεις! Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι αναζητούν για παρέα ανθρώπους με χαλαρούς ρυθμούς που έχουν ηρεμία και ξέρουν να χαίρονται κάθε λεπτό τους. Το θέμα είναι να είσαι ευπροσάρμοστος άνθρωπος και να ξέρεις να ελίσσεσαι ώστε να επιβιώνεις αλλά και να ζεις! Να περνάς καλά! Να χαίρεσαι με κάθε τι που κάνεις στην ημέρα σου! Και να έχεις στιγμές να θυμάσαι και να αναπολείς με νοσταλγία και αίσθημα χαράς! Μη δημιουργείς λόγους για να δυσανασχετείς αναπολώντας το παρελθόν ή την ημέρα που πέρασε!

Να ξεφεύγεις από τα όρια που έχεις θέσει στον εαυτό σου και να αναρωτιέσαι αν κάτι που αναλώνεις πολύ από το χρόνο σου και το κάνεις με μέτρια διάθεση, αν έχει νόημα να ασχολείσαι όντως με αυτό. Να μετράς λοιπόν θερμίδες και να έχεις ένα πλάνο στη διατροφή σου γιατί βοηθάει στο να διατηρείς την φόρμα σου. Όμως αν θελήσεις κάτι επιπρόσθετο μία φορά στο τόσο να το φας αλλά χωρίς μετά να αρχίσει ένα παραλήρημα για το πόσες θερμίδες ήταν, τι πρέπει να κόψεις από το πλάνο της επόμενης ημέρας ή πόσες ώρες πρέπει να περάσεις στο γυμναστήριο για να κάψεις ό, τι μπορείς. Να μετράς ό, τι χρειάζεται κι αν καμιά φορά ξεφεύγεις δεν πειράζει! Κι αυτό χρειάζεται! Μείνε σε ό, τι χρειάζεται γιατί είναι κάποια πράγματα δεν μπορούν να μετρηθούν. Οι άνθρωποι και οι στιγμές.

Ποιο το νόημα να ξέρεις αν είναι μεγάλος ή μικρός αριθμός;  Ποιο το νόημα να μετράς πόσες φορές ερωτεύτηκες, έκανες έρωτα, τα ραντεβού που βγήκες πριν δώσεις το πρώτο φιλί, που γέλασες με εκείνο το νευρικό γέλιο που δε σταματάς μέχρι τελικής πτώσης, τα ξενύχτια με τους κολλητούς, πόσες φορές έφαγες τα μούτρα σου στην προσπάθειά σου να κάνεις νέα αρχή. Όλα αυτά να κοιτάς, να τα χαίρεσαι, να τα ζεις με όλο σου το είναι, να ξεφεύγεις από το όριό σου. Ας είναι λίγα ή και πάρα πολλά, φτάνει να είναι καλά! Αυτό να σκέφτεσαι και να λες για όλα τα παραπάνω. Να έχεις ανοιχτό μυαλό, καθαρή και θετική σκέψη και να αναζητάς να ζεις όσα περισσότερα μπορείς όμορφα, καλά ή και άσχημα γιατί όλα μέσα στη ζωή είναι. Γίνε κυνηγός και συλλέκτης εμπειριών και άσε τα νούμερα και το μέτρημα για τα μαθηματικά.

 

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου