Η 23χρονη Ελληνίδα, Διάνα Βουτυράκου μαζί με την ομάδα της, μόλις κατέκτησαν την πρωτιά στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας, στη Σαγκάη. Η ίδια είναι τελειόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ειδικεύεται στη Ρομποτική Χειρουργική, είναι μια από τους ιδρυτές της ΜΚΟ Unique Minds και δασκάλα ρομποτικής!

Η τόσο σημαντική και για την ίδια αλλά και για τη χώρα μας, διάκριση της ομάδας της Διάνας, που αποτελείται από τους μαθητές της, Γιάννη Παπαδόπουλο και Ιάσωνα Σομόγλου, στο Λύκειο που διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική και προετοιμάζει για αντίστοιχους πανελλήνιους διαγωνισμούς και Παγκόσμιες Ολυμπιάδες τους μαθητές, είναι αποτέλεσμα πυρετώδους προετοιμασίας, σκληρής δουλειάς κι επιμέλειας, επί ενάμιση χρόνο.

Η μακέτα που προετοίμαζαν, αφορά μια κοινότητα αυτόνομη κι αειφόρο που εξοικονομεί, μετατρέπει, παράγει και μοιράζεται ενέργεια. Ποιο σπίτι έχει έλλειψη ενέργειας; Ποιο έχει απόθεμα για να στείλει σε κάποιο άλλο; Ποιο χρειάζεται κάθε λεπτό ενέργεια; Χρειάζονται όλες οι συσκευές να βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ απουσιάζουν τα μέλη του σπιτιού; Χρειάζεται οι φωτεινοί σηματοδότες να αναβοσβήνουν διαρκώς, όλο το 24ωρο ή μήπως ειδικοί αισθητήρες ανίχνευσης πεζών κι άντληση ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο λειτουργικά μέσα για τη χρήση τους; Σκέφτηκες ποτέ, πώς θα ήταν αν η κινητική και δυναμική ενέργεια από τα γυμναστήρια και τις παιδικές χαρές μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρική; Αλγόριθμοι, ειδικοί αισθητήρες και bluetooth, που μπορούν να εκτιμήσουν και να συνυπολογίσουν όλα αυτά τα δεδομένα και τις αποστάσεις μεταξύ των σπιτιών, έχουν ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της ενέργειας με απώτερο σκοπό την εξοικονόμησή της.

Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι έχει πετύχει κι άλλες διακρίσεις σε διαγωνισμούς όπως, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στο Abu Dabi και στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα, μαζί με ομάδα που έφτιαξε η ίδια με έδρα το σπίτι της. Διακρίσεις, που αφενός τιμούν εκείνη κι αφετέρου την Ελλάδα ως χώρα, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο. Όπως, η ίδια η Διάνα ανέφερε, αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς που την ενέπνευσε ένας καθηγητής της στην τεχνολογία να ασχοληθεί, στο τέλος της πρώτης Γυμνασίου και σταδιακά, να συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς, μέχρι που εν τέλει αποφάσισε να το σπουδάσει και να ακολουθήσει την πορεία της.

Ταυτόχρονα, με τις σπουδές και τα εκπαιδευτικά της καθήκοντα, συνίδρυσε την Unique Minds, με τον φίλο της Παύλο, που έχει ως στόχο την υποστήριξη νέων ανθρώπων να βρουν τον στόχο τους, το επάγγελμα που τους ταιριάζει και να το σπουδάσουν, αφού αντιλήφθηκαν τα κενά και τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο δρόμος προς την επιτυχία πάντα έχει εμπόδια και εκείνη δε θα μπορούσε να μην τα αντιμετωπίσει και να απαντήσει με τις πράξεις, την προσπάθειά και τις διακρίσεις της. Τα στερεότυπα καλά κρατούν, εν έτει 2023, για τις γυναίκες που επιλέγουν να ασχοληθούν με θετικές επιστήμες, όμως εκείνη δεν έδειξε να πτοείται. Έτσι, παρόλο που το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό και καθένας σπουδαστής καλείται να βρει την άκρη σχεδόν μόνος του, το περιβάλλον της Ελλάδας δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε γόνιμο για την εξέλιξη, την επαγγελματική ενασχόληση και την αποκατάσταση στον τομέα της Ρομποτικής, η ίδια πιστεύει ότι όλα τα εμπόδια που κατάφερε να υπερβεί, όλα τα εμπόδια που καλούνται όλοι οι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια να προσπεράσουν, τούς κάνουν εν τέλει δυνατούς κι άξιους ανταγωνιστές φοιτητών ανωτάτων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Ο επόμενος της στόχος είναι σύντομα να εργαστεί σε ερευνητικό κέντρο ρομποτικής χειρουργικής στη Γερμανία. Στη Διάνα και στην ομάδα της, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που χαρίζει στην Ελλάδα τέτοιες διακρίσεις. Μάς κάνετε περήφανους!

 

Πηγή φωτογραφίας: Avgi

Συντάκτης: Κατερίνα Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου