Παραμονές της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι ενώ αναμένουμε να ανοίξει τις πύλες της και να γίνει επισκέψιμη για το κοινό, είναι ευκαιρία να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν για να ενημερωθούμε πώς ξεκίνησε η πορεία της.
-Η πρώτη ΔΕΘ, άνοιξε τις πύλες της την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1926 στη σημερινή πλατεία Βέμπο, όπου και λειτούργησε σε αυτόν τον χώρο ως και το 1936. Εκείνη η χρονιά ήταν για τη Θεσσαλονίκη δύσκολη, λόγω του πολέμου, της ολοκληρωτικής καταστροφής από πυρκαγιά και την εισροή χιλιάδων μεταναστών.
-Η επιλογή της δεν έγινε τυχαία, αλλά συνετέλεσαν η μακραίωνη ιστορία, η σημαντικότητα του λιμανιού της και η γεωγραφική της θέση, που συνέδεε τα Βαλκάνια με τη Δυτική Ευρώπη. Η ιδέα της δημιουργίας μιας διεθνούς ετήσιας εμποροπανήγυρης, ανήκει στον καθηγητή ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτή Νικόλαο Γερμανό. Στις εφημερίδες της εποχής μάλιστα, διαφημιζόταν ως ιστορικό καθήκον κάθε Έλληνα να την επισκεφτεί.
-Τα πρώτα χρόνια οι συμμετοχές ήταν κυρίως ελληνικές, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Σοβιετική Ένωση αρχικά κι αργότερα την Πολωνία, Ελβετία, Ρουμανία και Ουγγαρία.
-Η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού, του Ελευθερίου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε το 1928. Την ίδια χρονιά λειτουργεί και ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μόνο όμως για τον μήνα της εκθέσεως.
-Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει πολύ αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1960,το βράδυ των εγκαινίων της 25ης έκθεσης.
-Η ΔΕΘ δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το 1941-1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου. Η 16η ΔΕΘ, η πρώτη μεταπολεμική έκθεση, πραγματοποιήθηκε το 1951 με 650.000 επισκέπτες.
-Στην Έκθεση καθιερώθηκε και το πρώτο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1962 ως και το 2008.
-Τα χρόνια που ακολουθουν και κυρίως τη δεκαετία του 1980, ο χαρακτήρας της ΔΕΘ αλλάζει αι από εμποροπανήγυρη προβάλλεται ως εμπορική κι επιχειρηματική σύναξη, με στραμμένο το ενδιαφέρον του κόσμου στις προγραμματικές δηλώσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού.
-Η εποχή του COVID-19 δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία τη μετά Κορονοΐου εποχή έχει στρέψει το ενδιαφέρον της πέρα από την προβολή των επιχειρήσεων και στην ψυχαγωγία του κοινού της.
-Το πρόγραμμά της είναι γεμάτο συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, ευελπιστώντας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
-Φέτος θα δούμε συναυλίες με ονόματα όπως Στέλιος Ρόκκος, Onirama, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Josephine, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, Κ. Μακεδόνας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χατζηγιάννης και την αυλαία θα κλείσουν ο Πέτρος Ιακωβίδης κι η Ήβη Αδάμου, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Θα υπάρχει αφιέρωμα στην Τίνα Τέρνερ, στη Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, καθώς και Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5*5, με μήνυμα “Όχι στη Βία”.
-Τιμώμενη χώρα είναι η Βουλγαρία, η οποία συμμετέχει με 60 εκθέτες εκ του συνόλου 1500, που συμμετέχουν φέτος. Ανάμεσα στις 18 επίσημες κρατικές συμμετοχές, για πρώτη φορά, συμμετέχουν η Ν. Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Μολδαβία.
-Το κοινό πέρα από το πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ποικίλα θεματικά αφιερώματα όπως “Ελλάδα κι επιχειρηματικότητα”,Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, “Αυτοκίνηση και Ηλεκτροκίνηση”, “Κυκλική Οικονομία- Ανακύκλωση – Ενέργεια -Δόμηση”, “Ψηφιακές Τεχνολογίες” και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα.
Μιας και τα τελευταία χρόνια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας, αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος και να απολαύσει στο έπακρο όλα τα ωραία που έχει να προσφέρει. Η Θεσσαλονίκη βάζει τα καλά της και μας περιμένει!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου