Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ημέρες καθιερώνονται από τον ΟΗΕ και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμιες, με αφορμή την επισήμανση συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων. Παγκόσμια ημέρα ποίησης, Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, Παγκόσμια ημέρα Υγείας κι άλλες πολλές παγκόσμιες μέρες έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια για να μας ευαισθητοποιήσουν και να μας ενημερώσουν. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι Παγκόσμιες ημέρες βιβλίου και παιδικού βιβλίου, που εορτάζονται στις 23 και 2 Απριλίου αντίστοιχα, αφού οι λάτρεις των βιβλίων είναι πολλοί κι η αξία του διαβάσματος ανεκτίμητη.
Η αγάπη κάποιου για τα βιβλία, έχει φυσικά ως συνέπεια και την αγάπη του για τον χώρο όπου μπορεί να βρει διαθέσιμα τα αγαπημένα του βιβλία και δεν είναι άλλος φυσικά από το βιβλιοπωλείο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχουν οδηγήσει και στη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησης βιβλίων, τα οποία σίγουρα είναι βολικά για κάποιον που μένει μακριά και δεν έχει τρόπο ν’ αγοράσει ό,τι επιθυμεί. Για κάποιον όμως που η αγάπη του για τα βιβλία είναι συνυφασμένη με τον χώρο και το άρωμα που αναδίδεται σ’ ένα βιβλιοπωλείο, οι ηλεκτρονικές αγορές δεν αποτελούν συνήθως καλή επιλογή ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν μεγάλες αλυσίδες πώλησης βιβλίων και ήδη πετυχημένους εκδοτικούς οίκου. Οι λάτρεις των βιβλίων όμως, πέρα από την ιστορία που ζουν μέσα από τις σελίδες τους, αρέσκονται εξίσου και στη μυρωδιά του χαρτιού που αναδίδει ένα βιβλίο και στη ζεστασιά που υπάρχει στα μικρά μαγαζιά τη γειτονιάς που στηρίζουν οικογένειες. Για τον λόγο αυτό και επιλέγουν βιβλιοπωλεία μικρά, κρυμμένα σε στενά, γιατί ξέρουν πως εκεί θα βρουν πιο έντονη τη μυρωδιά του χαρτιού, θα νιώσουν πιο οικεία σ’ ένα τέτοιο χώρο και θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία.
Αυτοί οι χώροι άλλωστε μοιάζουν με μικρές βιβλιοθήκες, ως προσθήκη σε κάποιο σπίτι. Ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες έγραψε: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», και βρίσκει πολλούς λάτρεις των βιβλίων σύμφωνους.
Μια τέτοια αγάπη, οδήγησε και τη Ντέμη Κουτσοστάματη την άνοιξη του 2016, να δημιουργήσει μια κοινότητα μικρών βιβλιοπωλείων απ’ όλη την Ελλάδα, ονομαζόμενη “little bookstores”. Στόχος αυτής της Κοινότητας είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλαναγνώστη το μικρό βιβλιοπωλείο ως χώρος συνάντησης, συζήτησης, παιχνιδιού και μάθησης και να αναδειχθεί η αξία του.
Μάλιστα το 2019 και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων, στην οποία μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς πραγματοποίησαν Λέσχες Ανάγνωσης και διάφορες άλλες εορταστικές θεματικές συναντήσεις. Συνεχίστηκε και το 2020, με την ίδια επιτυχία, όμως το 2021 , λόγω του covid-19, δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Το 2022 επέστρεψε, όχι ως Ημέρα, αλλά ως Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων κι ο εορτασμός της καθιερώθηκε στις 22-27 Μαΐου.
Φέτος στην εβδομάδα μικρών Βιβλιοπωλείων έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες εκδηλώσεις από κάθε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που συμμετέχει, από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Ειδικότερα θα δούμε τα προγράμματα «Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων για παιδιά» και «Βιβλιοπώλης και Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα», όπου αγαπημένοι συγγραφείς γίνονται βιβλιοπώλες για μια μέρα στα μικρά βιβλιοπωλεία και υπογράφουν τα δικά τους βιβλία ή συζητούν με τους αναγνώστες. Επίσης θα υπάρχουν και θεματικές ενότητες, όπως «Νέοι/ες δημιουργοί », «Άλλες Ιστορίες», «Περήφανες Φωνές», «Πλη-Γη» και «Βιβλία που μας δημιούργησαν».
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις των συμμετεχόντων βιβλιοπωλείων, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου