Ο γνωστός σε όλους καφές είναι εκείνο το θεσπέσιο ρόφημα που προέρχεται από την επεξεργασία των καβουρδισμένων κι αλεσμένων κόκκων του καφεόδεντρου και μετατρέπει τον εκνευρισμό σου σε “Καλημέρα”. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τροπικό φυτό, ευδοκιμεί σε περιοχές με το αντίστοιχο κλίμα. Κολομβία, Ινδία κι Αιθιοπία είναι από τις πιο γνωστές χώρες παραγωγής καφέ με τη Βραζιλία να κρατάει φυσικά τα σκήπτρα λόγω του εδάφους της. Η διαδικασία είναι απλή και προσομοιάζει ελαφρώς της διαδικασίας παρασκευής του κρασιού, με βασική διαφορά ότι χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι επεξεργασίας της πρώτης ύλης.
Πρώτο βήμα η συλλογή των καρπών από τα δέντρα. Στη συνέχεια προχωράμε στη διαλογή των καρπών για να διασφαλιστεί η ποιότητα του ροφήματος, ενώ έπειτα ακολουθεί η επεξεργασία των κόκκων μέσω του καβουρδίσματος καθώς ο πρώτος καρπός είναι πράσινος κι έχει στυφή γεύση. Στο τέλος ακολουθεί η συσκευασία κι η αποστολή στις εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται το εμπορικό κομμάτι της βιομηχανίας του καφέ. Εδώ λοιπόν ξεκινάει και η διαδικασία της απόλαυσης και το δικό μου αγαπημένο κομμάτι.
Τρεις είναι οι βασικότερες ποικιλίες με την Arabica να καλύπτει το 65-70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, η οποία δίνει ένα πλούσιο, σε άρωμα και γεύση, ρόφημα. Ακολουθεί η Robusta στο 25-30% της παραγωγής η οποία δίνει πιο κρεμώδες και πικρό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη ένταση, ιδανική για να σε ξυπνήσει το πρωί. Τέλος, το υπόλοιπο 5% καλύπτεται από άλλες λιγότερο γνωστές ποικιλίες οι οποίες συνήθως παράγουν ροφήματα με ιδιαίτερα αρώματα. Η αγορά χρησιμοποιεί blends η αλλιώς χαρμάνια που αποτελούνται από πάνω από μια ποικιλίες με σκοπό να επιτύχουν το απόλυτα ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν βέβαια και πολλοί single origins ή αλλιώς μονοποικιλιακοί, σε περίπτωση που είσαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και θέλεις να βρεις κάτι που να ταιριάζει στο δικό σου μοναδικό γούστο. Οι επιλογές παρασκευής άπειρες. Φίλτρου, στιγμής, espresso για βάση με γάλα ή χωρίς, ζάχαρη, μέλι και κάθε λογής σιρόπι για να παίξεις με τις γεύσεις που διασκεδάζουν τον ουρανίσκο σου. Τι είναι εκείνο όμως που μας κάνει να αγαπάμε τον καφέ τόσο πολύ;
Επιστημονικά μιλώντας, είναι όλα μια φανταστική χημική αντίδραση. Η κύρια επίδραση της καφεΐνης λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο. Έρευνες αναφέρουν ότι χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για ν’ απορροφηθεί πλήρως η ποσότητα που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας και είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα της κούρασης, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης. Τονώνει τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αύξηση της εστίασης και της συγκέντρωσης. Διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος και την έκκριση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Συνεπώς, είναι υπεύθυνη για να δώσει το σήμα εκείνο στον εγκεφαλό σου που του λέει: “Προχώρα, μπορείς κι άλλο.”
Δεδομένου ότι η καφεΐνη παρέχει ένα πολύ ωραίο boost στον οργανισμό και βελτιώνει τις αποδόσεις του, αποτελεί ένα μαγικό συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται στον αθλητικό τομέα κατακόρον καθώς είναι εύκολα προσβάσιμη, σε χαμηλό κόστος και φυσικά δεν έχει ιδιαίτερα επιβλαβείς παρενέργειες κατά τη χρήση.
Σε περίπτωση βέβαια που είστε από τους ανθρώπους αυτούς που σιχαίνονται τον καφέ- ποτέ δεν κατάλαβα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό αλλά τι να κάνουμε, υπάρχετε κι εσείς- έρχομαι να σας επιβεβαιώσω ότι η καφεΐνη περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα και σε άλλα τρόφιμα, εξίσου προσιτά κοστολογικά κι εύκολα προσβάσιμα στην αγορά. Από το ζεστό ή παγωμένο τσάι, μέχρι τα ενεργειακά ροφήματα και τέλος την πολυαγαπημένη και γνωστή σοκολάτα, όλα περιέχουν μια μικρή ποσότητα καφεΐνης που λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλό μας κι εν μέρει εξηγεί και γιατί λατρεύουμε όλοι την κατανάλωσή τους.
Εγώ θα σου πω ότι ο καφές είναι συναίσθημα. Είναι επικοινωνία γιατί σε ενώνει με τους φίλους σου στα καλά και στα δύσκολα. Στη χαρά και στο κουτσομπολιό, μέχρι την παρηγοριά του χωρισμού. Είναι σύνδεση κι έκφραση. Είναι μια μορφή αγάπης, ένα love language για να δείξεις στους ανθρώπους σου ότι τους σκέφτεσαι. Ότι προσέχεις τα μικρά πράγματα που έχουν σημασία για εκείνους, όπως η ζάχαρη στον καφέ τους. Σίγουρα υπάρχει κι η άλλη πλευρά που λέει ότι η καφεΐνη προκαλεί εκνευρισμό αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες και μακροχρόνιο εθισμό που οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης αν σταματήσεις απότομα. Δεν μπορώ φυσικά να το αρνηθώ. Τι άλλωστε δεν προκαλεί εκνευρισμό κι εθισμό σε μεγάλες ποσότητες;
Εγώ προσωπικά δε θα πάψω ποτέ να δηλώνω αιώνια ερωτευμένη με αυτή την υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ που αγκαλιάζει τα ρουθούνια σου και νιώθεις σαν ν’ αγκαλιάζει την καρδιά σου. Παραδίδω τον έλεγχο, ψυχή τε και σώματι, σε εκείνον και πρωί και μεσημέρι κι απόγευμα και βράδυ, σε οποιαδήποτε μορφή κι εκδοχή του. Έτσι δεν υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε με τους έρωτές μας, άλλωστε;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου