Αν και ανήκει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Μυροβόλος Χίος βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση του και είναι κυρίως γνωστή για τη μαστίχα της, ένα προϊόν με φαρμακευτικές κι όχι μόνο ιδιότητες. Εκτός όμως από αυτά που παράγει, η Χίος έχει να προσφέρει και πολλές προτάσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Υπάρχουν μέρη στο νησί που αξίζει να επισκεφτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου, ακόμα κι αν πρέπει να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα. Όπως σε όλα τα νησιά, έτσι κι εκεί, υπάρχουν οι κοσμικές παραλίες αλλά κι οι λιγότερο γνωστές, που κρύβουν τη δική τους φυσική μαγεία. Όταν λοιπόν ο δρόμος σου από αέρος ή μέσω θαλάσσης σε βγάλει στο νησί της Χίου, έχουμε να σου προτείνουμε –εκτός από τις γνωστές παραλίες που θα πάτε κοντά στη πόλη, οι οποίες είναι οργανωμένες- υπάρχουν κι αυτές που έχουν να σου χαρίσουν αξέχαστες περιπέτειες.
1. Άγιος Αιμιλιανός, Καλλιμασιά
Κοντά στην πόλη της Χίου, μόλις 10 χιλιόμετρα, πάνω στο δρόμο βρίσκεται η Καλλιμασιά και η πιο γνωστή της παραλία είναι ο Άγιος Αιμιλιανός. Αξίζει γιατί είναι κοντά, χωρίς πολλή βαβούρα και εύκολα προσβάσιμη. Μιας και οι περισσότερες παραλίες της Χίου είναι με βότσαλο και χρειάζεται πολλές φορές να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στην ισορροπία, στον Άγιο Αιμιλιανό έχει ψιλό βοτσαλάκι, οπότε μπορείς να κινηθείς με μια άνεση. Ιδανικά αξίζει να πας 7-8 Αυγούστου, που τιμάται η χάρη του Αγίου, έτσι ώστε να μείνεις και στο πανηγύρι, αλλά και στους εορτασμούς με την περιφορά της εικόνας με καραβάκια.
2. Μαύρα Βόλια, Εμπορειός
Νησί του Αιγαίου χωρίς ηφαιστειακό τοπίο δύσκολα βρίσκεις. Στη Χίο επιβάλλεται να κάνεις ένα πέρασμα από το νοτιότερο σημείο του νησιού και τα Μαύρα Βόλια, την παραλία με το μαύρο βότσαλο. Οι παλιοί μιλάνε για την ύπαρξη ενός υποθαλάσσιου ηφαίστειου, το οποίο όμως είναι –ευτυχώς- ανενεργό εδώ και αιώνες. Αν και κάποιους μπορεί να τους τρομάζει το τοπίο, η πραγματικότητα είναι μια απόλαυση. Χρειάζεται μόνο λίγη οργάνωση από σένα, ειδικά αν θέλεις να μην καθίσεις στην πρώτη παραλία που έχει ομπρέλες και να πας στη δεύτερη που είναι πιο ερημική. Τα Μαύρα Βόλια είναι μια διαφορετική -από άποψη τοπίου- παραλία και αρκετά εντυπωσιακή. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και αν δε φυσάει νοτιάς, απολαμβάνεις το κολύμπι. Μία συμβουλή, φεύγοντας, μην πάρεις μαζί σου μαύρα βότσαλα καθώς απαγορεύεται.
3. Αποθήκα, Μεστά
Αν και θέλει λίγο υπομονή στο τιμόνι, η παραλία Αποθήκα λίγο πριν τα Μεστά στα Νοτιόχωρα θεωρείται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες, μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Έχει δωρεάν ομπρέλες στην παραλία και ένα cliff bar μπορείς να απολαύσεις τη θέα αλλά και υπέροχα κοκτέιλ. Απάνεμη παραλία που δεν τη πιάνει ο Βοριάς, ενδείκνυται για καταδύσεις, sup αλλά και κανό. Έχει σπηλιές για εξερεύνηση και έναν βυθό μαγικό. Στα θετικά όμως της παραλίας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι δεν πιάνουν τα κινητά, δεν υπάρχει wi-fi οπότε μπορείς να ησυχάσεις αλλά και να κάνεις αυτό που έκαναν στις παραλίες τη δεκαετία του ’80 και του ’90: να μιλήσεις με το διπλανό σου.
4. Μονόπετρο, Μυρσινίδι
Πηγαίνοντας βόρεια από την ανατολική πλευρά του νησιού, αν θέλεις οργανωμένη και κοσμοπολίτικη παραλία μπορείς να επισκεφτείς τους Γλάρους. Αλλά για όσους θέλουν την ησυχία τους, υπάρχουν δύο μικρές παραλίες στην περιοχή Μυρσινίδι, η μία κάτω από τη Μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και η άλλη αμέσως μετά, η παραλία Μονόπετρο. Έχει έναν όχι τόσο απότομο χωματόδρομο, για να κατεβείς αλλά εκεί, ακόμα κι αν έχει κόσμο, υπάρχει μία ησυχία και μία απλότητα που σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Υπάρχουν κάποιες ομπρέλες δωρεάν αλλά και φυσική σκιά από πεύκα και αλμυρίκια. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε χρειάζεται να έχεις μαζί τα απαραίτητα αλλά ακόμη και αν δεν είσαι της οργάνωσης, η Δασκαλόπετρα είναι κοντά, για να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου.
5. Μάναγρος, Βολισσός
Η μεγαλύτερη παραλία σε χιλιόμετρα είναι ο Μάναγρος στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 40.000 τ.μ. Σε κάποια σημεία έχει ψιλό βότσαλο και σε κάποια άμμο, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα. Λόγω της μεγάλης της έκτασης οι ντόπιοι έχουν δώσει ονόματα σε διάφορα σημεία, κάτι που βοηθάει τις παρέες να βρεθούν όλες στο σωστό σημείο. Υπάρχουν κάποια μικρά Beach bars και μια μικρή κατασκήνωση, αλλά το μεγαλύτερο της μέρος είναι ελεύθερο. Είναι η παραλία που πάντα θα βρίσκεις χώρο για σένα και την παρέα σου και φυσικά αξίζει να τη συνδυάσεις με μια επίσκεψη στα ταβερνάκια της Βολισσού.
6. Ελίντα, Ανάβατος
Για τους λάτρεις των παγωμένων νερών, ακόμα και όταν το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, η παραλία Ελίντα στο κέντρο της Χίου στη δυτική πλευρά είναι η ιδανική. Έχει λίγο δύσκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο αλλά οι επισκέπτες που την έχουν αξιολογήσει τονίζουν στα θετικά της το γεγονός ότι δεν έχει beach bars και παραλίες. Είναι τα πιο κρύα νερά του νησιού, κυρίως γιατί εκεί καταλήγουν κάποιες πηγές από τις ορεινές περιοχές της ενδοχώρας. Παρόλα αυτά για αυτούς που αντέχουν τα πραγματικά κρύα πελαγίσια νερά, η Ελίντα δε θα τους απογοητεύσει.
7. Αυλωνιά Μεστών & Αυλωνιά Πυργίου
Μία μεγάλη σύγχυση που μπορεί να μπερδέψει τους επισκέπτες είναι η παραλία Αυλωνιά ή Αυλωνία στα νότια του νησιού. Στην πραγματικότητα είναι δύο παραλίες με το ίδιο όνομα, η μία γύρω στα 6 χλμ από τα Μεστά και η άλλη είναι στα 9 χλμ από το Πυργί, την οποία την έχουν ονομάσει Πυργούσικη Αυλωνιά. Η διαφορά τους έχει να κάνει με την πρόσβαση αλλά και την οργάνωση. Στην Αυλωνιά των Μεστών έχεις πρόσβαση με το αμάξι, υπάρχει οργανωμένη παραλία με beach bar και θαλάσσια σπορ, καταπληκτική θάλασσα και ψιλό βοτσαλάκι. Αν πάλι δε θέλεις φασαρία και κόσμο, εκεί ο δρόμος σου είναι για την Πυργούσικη Αυλωνιά. Η παραλία έχει πρόσβαση από ένα μονοπάτι περίπου ένα χιλιόμετρο, σχεδόν μισή ώρα περπάτημα, αλλά το άγριο τοπίο και η ησυχία έρχονται να σε αποζημιώσουν.
8. Άγιος Νικήτας, Πυργί
Στο ίδιο μήκος κύματος με την δυσπρόσιτη Πυργούσικη Αυλωνιά είναι η παραλία του Αγίου Νικήτα, λίγο πιο νότια από το Πυργί. Η πρόσβαση σε αυτή τη μικρή και άγρια παραλία γίνεται μόνο από θαλάσσης και καλό είναι αυτός που θα οδηγάει το σκάφος να ξέρει τα κατατόπια του νησιού. Είναι μια μικρή παραλία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα «ακατέργαστο διαμαντάκι» του νησιού, ιδανική για κολύμπι και για ψαροντούφεκο, ενώ στο διαδίκτυο τη συστήνουν και για γυμνισμό. Βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο, προστατευμένο από ανέμους και η εικόνα της από θαλάσσης είναι βγαλμένη για καρτ-ποστάλ.
9. Άγιος Γεώργιος Κρασάς, Νενητούρια
Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο βόρεια πας στο νησί, τόσο λιγότερους κατοίκους συναντάς και τόσο πιο άγριες παραλίες. Αν λοιπόν είναι επιλογή σου να απομακρυνθείς και να «κρυφτείς» από τον κόσμο, η παραλία του Αγίου Γεωργίου Κρασά είναι η ιδανικότερη επιλογή. Βρίσκεται σε ένα από τα βορειότερα σημεία του νησιού και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί στην παραλία. Οργάνωση δεν υπάρχει, οπότε πρέπει να έχεις μαζί σου προμήθειες και τα κινητά πιάνουν και δεν πιάνουν. Τα νερά είναι κρύα αλλά η ηρεμία της περιοχής θα σε αποζημιώσει. Τώρα αν κάνεις τόσα πολλά χιλιόμετρα για να χαθείς από προσώπου γης και πέσεις πάνω σε γνωστό σου εκεί, υπάρχουν και σπηλιές ακόμη πιο βόρεια αλλά δεν έχουν θάλασσα.
10. Ναγός, Καρδάμυλα
Από τη λίστα μας δε θα μπορούσε να λείπει και μία παραλία από το βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Ο Ναγός είναι η διασημότερη παραλία των Καρδαμύλων σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και πεύκα. Εκτός από μία παραλία κρύσταλλο, ο Ναγός έχει μια πηγή που κατεβάζει ίσως το πιο καθαρό νερό που έχεις ποτέ βάλεις στο ποτήρι σου, για να πιεις. Όταν μαζεύει κόσμο, δύσκολα βρίσκεις ησυχία. Για αυτό και η ιδανικότερη εποχή είναι ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος. Αν πάλι θέλεις πιο πολύ άπλα, ο Γιόσωνας αμέσως μετά τον Ναγό είναι και αυτός μια «οργανωμένη» επιλογή, αρκεί να μη φυσάει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου