Μας αρέσουν τα ταξίδια; Μας αρέσουν! Γουστάρουμε να είμαστε με τη φωτογραφική στο χέρι (όχι το κινητό) και να λέμε ιστορίες στους φίλους μας για απίθανα μέρη που επισκεφθήκαμε; Βεβαίως, θα απαντήσω κι εδώ. Και τι πιο ονειρικό και μαγευτικό από τα κάστρα που μας δίνουν μια γεύση για το πώς έζησαν ή ζουν ακόμα οι βασιλείς, πώς οχυρώθηκαν και προστατεύτηκαν άνθρωποι σε μεγάλες μάχες, ή ακόμα και πώς δημιουργήθηκαν τρομακτικοί θρύλοι;
1. Η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο
Άλλοτε φιλοξενούσε τους Κινέζους αυτοκράτορες και τις γενεές τους, με τους αυλικούς και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους. Πλέον αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο κι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, που αποτελείται από κόκκινα κτήρια με χρυσές σκεπές, χαρακτηριστικής κινεζικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει αναρίθμητα έργα τέχνης, από έπιπλα μέχρι ρουχισμό, όπλα, πίνακες και άλλα.
2. To Ανάκτορο Topkapi στην Κωνσταντινούπολη
Φιλοξένησε τους Σουλτάνους και τους απογόνους τους, χαρέμια κι αυλικούς. Μέσα στα τείχη του έγιναν συνωμοσίες, πάρθηκαν αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία της χώρας. Ένα περίτεχνο παλάτι με μοναδική αρχιτεκτονική κι αξεπέραστη ομορφιά, που αποτελείται από Κάμαρες, κήπους, αυλές, συντριβάνια αλλά και το Αυτοκρατορικό Θησαυροφυλάκιο.
3. Το Χειμερινό Ανάκτορο στην Αγία Πετρούπολη
Πολλοί γαλαζοαίματοι της Ρωσίας έζησαν εκεί, ανάμεσα τους και η Μεγάλη Αικατερίνη. Κατοικήθηκε από το 1762 έως το 1917, όπου και μετατράπηκε σε μουσείο, που τώρα φιλοξενεί μια από τις καλύτερες συλλογές ευρωπαϊκών έργων τέχνης. Αποτελείται από την αίθουσα του θρόνου, κάμαρες, σαλόνια με χρυσές λεπτομέρειες, παρκέ πατώματα και κολώνες Κορινθιακού ρυθμού.
4. Το Κάστρο της Πράγας στην Τσεχία
Ένα κάστρο έκτασης 70,000 τετραγωνικών μέτρων που κατατάσσεται στα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κάστρα στο κόσμο, αφού χρονολογείται από το 800 μχ. Πλέον ένα τμήμα του αποτελεί κατοικία του σημερινού πρωθυπουργου, παρ’ ολα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του είναι επισκέψιμο και ανοιχτό. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή τεχνουργημάτων και πινάκων ζωγραφικής.
5. Το Κάστρο του Γουινδσορ στην Αγγλία
Ίσως αποτελεί το διασημότερο κάστρο-παλάτι στον κόσμο. Έχει στεγάσει 39 Βρετανούς Βασιλείς και Βασίλισσες και είναι το μοναδικό που έχει κατοικηθεί επί σειρά πολλών ετών μέχρι και σήμερα. Το 1600 αλλάζει μορφή και «εκσυγχρονίζεται» με απόφαση του Καρόλου του 2ου με ζωγραφισμένες οροφές και ξυλόγλυπτα. Αποτελείται από διαμερίσματα, την κολοσσιαία Αίθουσα του Βατερλώ και στεγάζει μια από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης.
6. Το Παλάτι των Βερσαλιών στη Γαλλία
Χτίστηκε από τον Λουδοβίκο 14ο και αμέσως αποτέλεσε αξιοζήλευτο παλάτι ανάμεσα στους γαλαζοαίματους της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κανένα άλλο παλάτι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις Βερσαλίες σε μεγαλοπρέπεια και ομορφιά. Κρεμαστοί πολυέλαιοι, αίθουσες με καθρέπτες, 50 συντριβάνια, ένα κανάλι να το διαπερνά, ένας τεράστιος κήπος και η γκαρνταρόμπα της Μαρίας Αντουανέτας είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες.
7. Το Κάστρο Μπραν στη Ρουμανία
Το δεύτερο πιο γνωστό κάστρο στον κόσμο μετά το Γουίνδσορ. Σίγουρα το έχουμε ακούσει ως το Κάστρο του Δράκουλα. Βρίσκεται στο χωριό Μπραν, στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα. Αν και ο Δράκουλας -με τον τρόπο που τον έχουεμ στο μυαλό μας- δεν υπήρξε ποτέ, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κάστρο, γοτθικής αρχιτεκτονικής, φιλοξενεί μια έκθεση από είδη βασανισμού – που άνηκαν στον Βλαντ Ντρακούλ τον Τρίτο, Πρίγκιπα της Βλαχίας και κατά κόσμον γνωστό ως «Βλαντ ο Παλουκωτής»- προσελκύει πολλούς επισκέπτες μέσα στο χρόνο.
8. Η Καστροπολιτεία της Μεθώνης, στην Πελοπόννησο
Το 1205 οι Φράγκοι οχύρωσαν πρόχειρα τη θέση τους και το 1209 οι Ενετοί, που ανακατέλαβαν τη Μεθώνη έδωσαν στο οχυρό τη σημερινή του μορφή. Καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα νοτιοδυτικά παράλια ενώ τότε αποτελούσε σταθμό στον δρόμο των προσκυνητών προς τους Άγιους τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση προς την Ανατολή. Είναι ανοιχτή προς τους επισκέπτες, όπου μπορούν να θαυμάσουν την άρτια αρχιτεκτονική και τα αντιπροσωπευτικά οικήματα της εποχής.
9. Το Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο
Πάνω στα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, χτίστηκε η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Έχει κατοικηθεί από τους Ιωαννίτες Ιππότες, από Οθωμανούς του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς αλλά και από Έλληνες προύχοντες. Εντός των τειχών πλέον γίνονται πολλές δράσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να επισκεφθούν τα διάφορα οικήματα.
10. Το Ενετικό Φρούριο Κούλες στο Ηράκλειο
Αποτελεί ενετικό φρούριο και στέκεται μεγαλοπρεπές στην είσοδο του ενετικού λιμανιού στην Κρήτη. Το Φρούριο της θάλασσας, όπως το αποκαλούσαν οι ενετοί ή Κούλες στην τούρκικη ονομασία του, είναι από τα πιο αγαπημένα μνημεία της πόλης και είναι το σύμβολο του Ηρακλείου. Είναι διόροφο, έχει 26 διαμερίσματα, πέντε χώρους για κανόνια και τείχη πάχους 9 μέτρων εξωτερικά και 3 εσωτερικά.
11. Το Κάστρο της Χίου
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Κέντρου της Πόλης της Χίου. Χωρίζεται σε δυο κομμάτια από επιθαλάσσια και χερσαία τείχη, τα οποία σχηματίζουν ένα πεντάγωνο με προμαχώνες να δεσπόζουν κατά μήκος τους. Οχτώ από αυτούς έχουν σωθεί. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα κάστρα στον κόσμο αφού ανασκαφές έδειξαν ότι κατοικούταν από τους Ρωμαϊκους και Πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Κατά τον μεσαίωνα αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης του νησιού. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να το περπατήσουν και να απολαυσούν τη βόλτα τους εντός των τειχών.
12. Το Φραγκοκάστελλο στα Χανιά
Το κάστρο του Άγιου Νικήτα που μετέπειτα πήρε το όνομα του από τους Φράγκους (όπως οι ντόπιοι αποκαλούν όλους τους ξένους καθολικούς). Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων και είναι γνωστό για ένα παραφυσικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα εκεί, τους Δροσουλίτες.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου