Πριν από περίπου 20.000 χρόνια, η Βαβυλώνα, ήταν η καρδιά του αρχαίου πολιτισμού της Μεσοποταμίας, μα σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα την πόλη αυτή. Θα έλεγε κανείς πως είναι ένα ερείπιο και πως η αίγλη της έχει χαθεί. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και μ’ άλλες πόλεις στον κόσμο που χάρη στην προνομιακή τους θέση στον χάρτη, την ανάπτυξη ή την επιθυμία τους να διατηρήσουν το αρχαίο ιδεώδες και τον πολιτισμό τους, παραμένουν ανεπτυγμένες και συνεχίζουν να κατοικούνται για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Σ’ ορισμένες απ’ αυτές τις πόλεις υπάρχει πληθυσμός που κατοικεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Σ’ αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε μερικές απ’ τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο που μπορείς να επισκεφτείς ακόμη και σήμερα.

 

Gaziantep, Τουρκία

 

 

Μερικοί το προφέρουν κι ως Antep. Το Gaziantep, στην περιοχή της Ανατολικής Τουρκίας, που κατοικήθηκε κατά την παλαιολιθική εποχή. Στην πόλη κυριάρχησαν κατά καιρούς η Περσική, η Ρωμαϊκή κι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ διαθέτει αρκετά τζαμιά και λουτρά απ’ την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ένα απ’ τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Μουσείο των Ψηφιδωτών.

Λούξορ, Αίγυπτος

Luxor, Egypt

Το Λούξορ, η περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων, βρίσκεται στον ποταμό Νείλο στη θέση της αρχαίας Θήβας, της πρωτεύουσας των Φαραώ στο απόγειο της δύναμής τους κατά τον 16ο-11ο αιώνα π.Χ., δηλαδή πριν από 18.000 χρόνια. Υπάρχουν πολλά αρχαία ερείπια που μπορείς να θαυμάσεις συμπεριλαμβανομένου του ναού του Καρνάκ, του τάφου της βασίλισσας Νεφερτάρι και του νεκρικού ναού της Χατσεπσούτ.

Δαμασκός, Συρία

 

Damascus, Syria

 

Η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της εμπόλεμης Συρίας, φέρεται να είναι πιο εύκολη για να μετακινηθεί κανείς τελευταία, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ την προειδοποίηση «Μην ταξιδεύετε» για τη Συρία, λόγω τρομοκρατίας, εμφύλιων ταραχών κι ένοπλων συγκρούσεων. Είναι επίσης μία απ’ τις χώρες της Μέσης Ανατολής που επλήγησαν περισσότερο απ’ το Covid-19.

Η παλιά πόλη της Δαμασκού, που ιδρύθηκε την τρίτη χιλιετία π.Χ., είναι μία από τις παλαιότερες στη Μέση Ανατολή και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το τζαμί Umayyad, βρίσκεται στην παλιά πόλη κι είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα και παλαιότερα τζαμιά στον κόσμο κι ένας απ’ τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ.

Μεγάλο μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας έχει καταστραφεί στον πόλεμο, σύμφωνα με το BBC. Και τα έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco στη χώρα έχουν υποστεί ζημιές, με τους μαχητές να ανατινάζουν σκόπιμα τμήματα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας.

Βύβλος, Λίβανος

 

Byblos, Lebanon

 

Η Βύβλος πιστεύεται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 8800 π.Χ. και συνεχίζεται να κατοικείται από το 5000 π.Χ. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι Αμερικανοί θεωρούν τον Λίβανο επικίνδυνο λόγω εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και ένοπλων συγκρούσεων.

 

Λισαβόνα, Πορτογαλία

 

Lisbon, Portugal

 

Η Λισαβόνα είχε κατοικηθεί απ’ τους Κέλτες πριν απ’ την άφιξη των Φοινίκων γύρω στο 1.200 π.Χ. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, έχει μια ιστορία εισβολών, από Έλληνες και Ρωμαίους μέχρι γερμανικές φυλές και Μαυριτανούς. Ανακαταλήφθηκε απ’ τους Χριστιανούς το 1.147. Διαθέτει πολλά μουσεία με αρχαίους θησαυρούς κι αριστουργήματα. Ο Πύργος του Μπελέμ είναι ένας οχυρωμένος πύργος στη Λισαβόνα και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που χτίστηκε το 1515.

Παλέρμο, Σικελία

 

Palermo, Sicily

 

Χάρη στα σχέδια σπηλαίων στην περιοχή, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εδώ ήδη από το 8.000 π.Χ., αλλά το 734 π.Χ. θεωρείται το έτος ίδρυσης του Παλέρμο, όταν ιδρύθηκε από Φοίνικες εμπόρους.

Ρώμη, Ιταλία

 

Rome

 

Ο θρύλος λέει ότι η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ. απ’ τους δίδυμους Ρωμύλο και Ρέμο που ανατράφηκαν από μια λύκαινα. Ανεξάρτητα απ’ το πώς ανατράφηκαν, σήμερα η πόλη είναι μια Μέκκα της ιστορίας, με περισσότερα ιστορικά μνημεία, ερείπια και μουσεία απ’ όσα οι περισσότεροι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν σε μία επίσκεψη. Εκτός απ’ το τεράστιο Μουσείο του Βατικανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Κολοσσαίο, υπάρχουν πολλά άλλα μουσεία κι ερείπια διάσπαρτα στην πόλη και την περιοχή.

Σαμαρκάντ, Ουζμπεκιστάν

 

Samarqand, Uzbekistan

 

Η πόλη Σαμαρκάντ βρίσκεται στο σταυροδρόμι των παγκόσμιων πολιτισμών για πάνω από δυόμισι χιλιετίες, σύμφωνα με την UNESCO, και είναι μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες του Δρόμου του Μεταξιού, ενός αρχαίου εμπορικού δρόμου που διέσχιζε την κεντρική Ασία. Οι οικισμοί στην περιοχή μπορούν να εντοπιστούν από το 1.500 π.Χ. Υπάρχει ένας αριθμός ιστορικών τζαμιών και άλλων χώρων που μπορείς να επισκεφτείς εδώ.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

 

Istanbul

Λόγω της θέσης της ακριβώς ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, η Κωνσταντινούπολη έχει επιρροές από μια σειρά πολιτισμών. Νεολιθικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Η πιο γνωστή ιστορία της πόλης αρχίζει γύρω στο 685 π.Χ., όταν οι Έλληνες την ίδρυσαν ως Βυζάντιο.

Ταγγέρη, Μαρόκο

 

Tangier, Morocco

 

Η Ταγγέρη ιδρύθηκε στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. από τους Καρχηδόνιους. Αποτελούσε στρατηγική πύλη μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης από την εποχή των Φοινίκων. Πάνω, ένας πωλητής στο σουκ, την αγορά στην περιοχή Medina της παλιάς πόλης της Ταγγέρης, που φημίζεται για τα καταστήματα χειροτεχνίας, τα παζάρια, τα μπαχαρικά και τα έντονα χρώματα.

Αnuradhapura, Σρι Λάνκα

 

Anuradhapura, Sri Lanka

 

Η Anuradhapura είναι ένα σύμπλεγμα ερειπίων, αρχαίων ναών και αρχαιολογικών χώρων που αποκαλύπτουν στοιχεία τεχνολογίας σιδήρου, κεραμικής, αλόγων, εξημερωμένων βοοειδών και καλλιέργειας ορυζώνων. Ήταν το πρώτο καθιερωμένο βασίλειο της αρχαίας Σρι Λάνκα και του λαού των Σινγκαλέζων και ιδρύθηκε το 377 π.Χ.

Σεούλ, Νότια Κορέα

 

Seoul, South Korea

 

Στη Σεούλ έχουν βρεθεί προϊστορικά λείψανα που χρονολογούνται έως και 7.000 χρόνια πριν. Ιδρύθηκε και χτίστηκε ως πρωτεύουσα του βασιλείου Baekjae το 18 π.Χ. Το Amsa Dong είναι μια τοποθεσία νεολιθικού χωριού στη Σεούλ που ανακαλύφθηκε το 1925. Πάνω, το χωριό Bukchon Hanok, ένα παραδοσιακό χωριό που διατηρείται για να δείξει ένα αστικό περιβάλλον 600 ετών.

Οσάκα, Ιαπωνία

 

Osaka, Japan

 

Η Οσάκα κατοικήθηκε ήδη πριν από 2.600 χρόνια. Υπήρξε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από το 645 έως το 655. Το κάστρο της Οσάκα, που βρίσκεται παραπάνω, χρονολογείται από το 1597.