Η Ελλάδα 12 μήνες το χρόνο σου προσφέρει τοπία και τοποθεσίες σε αποστάσεις μακρινές οι κοντινές, που μπορείς να αποδράσεις, να ξεχαστείς και να περάσεις όμορφα. Είτε για πιο ιδιαίτερες μοναχικές εξορμήσεις, είτε για μεγάλες παρέες που επιλέγουν τις Κυριακές τους να τις περνούν μακριά από άγχος και να εξερευνούν μέρη γύρω τους, είτε για τα ζευγάρια που θέλουν να ξεσκάσουν λιγάκι τα δυο τους.
Ίσως επειδή ζούμε σε χώρα που όπου κοιτάξεις βρίσκεις θάλασσα, δε δίνουμε και πολλή σημασία στις λίμνες μας, που είτε φυσικές είτε τεχνητές είναι πραγματικά πανέμορφες. Εμείς μαζέψαμε τις 5 πιο διάσημες και σού τις παρουσιάζουμε, να παίρνεις ιδέες!
1.Λίμνη Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και φυσικά ανήκει και στον ομώνυμο νόμο. Θα τη συναντήσετε συχνά κι ως λίμνη Ορεστιάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες της πόλης και της χαρίζει μια διαφορετική αίγλη. Όποιο μήνα του έτους κι αν διαλέξετε να την επισκεφθείτε κάτι διαφορετικό θα έχει να σας δώσει. Τους χειμερινούς μήνες ιδιαίτερα, που το κρύο σου τρυπάει τα κόκαλα, η λίμνη παγώνει και σου προσφέρει ένα παραμυθένιο θέαμα. Στα νερά της ζουν και τρέφονται πάνω από 200 είδη πουλιών αλλά και σημαντική ιχθυοπανίδα. Μπορεί κανείς να την περπατήσει περιμετρικά αλλά και να τη διασχίσει με καραβάκι.
2.Λίμνη Σκρα
Στον νομό Κιλκίς θα βρείτε μια λίμνη με το προσωνύμιο σμαραγδένια, ή αλλιώς γαλάζια λίμνη. Το θέαμα είναι μοναδικό και και θα σας θυμίσει τοπία που συχνότερα συναντάμε στη Σαμοθράκη. Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη και κάθε χρόνο οι επισκέπτες είναι αμέτρητοι, όμως αν διαλέξεις να την επισκεφτείς την άνοιξη θα δεις μια πιο άγρια και ήσυχη ομορφιά. Εκεί μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία στο δάσος, πικνίκ στα τραπεζάκια του Δήμου αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες -αν είναι γενναίος- να βουτήξει από το σκοινί που έχει τοποθετηθεί αυτοσχέδια και να νιώσει τα παγωμένα και πεντακάθαρα νερά της.
3. Λίμνη Ιωαννίνων
Σίγουρα τα Ιωάννινα αξίζει να τα επισκεφτείτε για πάρα πολλούς λόγους συν βέβαια της λίμνης που διαθέτουν, της Παμβώτιδας. Γύρω γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πάρα πολλά καφέ κι εστιατόρια που μπορεί κανείς ν’ απολαύσει τον καφέ του και ν’ ακούσει διάφορους μύθους όπως εκείνον της κυρά Φροσύνης. Στη μέση της λίμνης υπάρχει ένα νησάκι -το νησί της κυρά Φορσύνης- στο οποίο μπορεί κανείς να πάει με καράβι και να γευτεί τοπικά εδέσματα αλλά να δει και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Αν και οι κάτοικοι της πόλης σιγά παραπονιούνται για τη μυρωδιά της σε περίπτωση βροχής -που συμβαίνει συχνά στα Γιάννενα- δεν παύει να είναι ένα μαγευτικό υπερθέαμα η φύση γύρω της αλλά και η ίδια της η μορφολογία, που αξίζει να δεις.
4. Λίμνη Κερκίνη
Στις τεχνητές λίμνες της Ελλάδας ανήκει ο υδροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης. Η Κερκίνη βρίσκεται πολύ κοντά στον νομό Σερρών και σχηματίστηκε, στην ουσία δημιουργήθηκε, εξαιτίας του φράγματος του ποταμού Στρυμόνα. Στην Κερκίνη μπορεί κανείς να δει αρκετά είδη θηλαστικών όπως τα τσακάλια, ζαρκάδια λύκοι και αγριόγατες. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός αν θέλεις να κάνεις παρατήρηση πτηνών, ή ιππασία και να δοκιμάσεις φανταστικό φαγητό στα τοπικά ταβερνάκια.
5. Λίμνη Δόξα
Κατεβαίνοντας σε νοτιότερο μέρος της χώρας θα συναντήσουμε μία ακόμη τεχνητή λίμνη, τη λίμνη δόξα. Η λίμνη δόξα βρίσκεται στον νομό Κορινθίας και το όνομά της το πήρε από ένα μόνιμο ποτάμι της περιοχής. Εκτός από το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο στο τέλος της λίμνης υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο. Για να φτάσεις εκεί, περνάς μόνο από ένα στενό κομμάτι εδάφους, που είναι και το μοναδικό σημείο πρόσβασης. Η περιοχή ανήκει στις Νατούρα κι αξίζει σίγουρα την προσοχή σου, αλλά και τον χρόνο σου. Διάλεξε να την επισκεφτείς την άνοιξη, και δε θα χάσεις.
Δε θέλει πολλά. Δυο τοστάκια, δυο νερά και ωραία μουσική, μαζί με καλούς φίλους. Χάρισε στον εαυτό σου ημερήσιες εξορμήσεις και θα δεις το άγχος σου να μειώνεται και το χαμόγελο σιγά-σιγά να επανέρχεται στα χείλη σου. Οι λίμνες μας θα σε πείσουν.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου