Κάθε νησί έχει τα μέρη που επισκέπτονται οι περισσότεροι. Μέρη κυρίως τουριστικά γεμάτα με καφετέριες, μικρά και μεγάλα μαγαζιά. Υπάρχουν όμως σε όλα τα ελληνικά νησιά εκείνα τα μέρη, που είναι σχεδόν «κρυμμένα» και σίγουρα είναι μικρά διαμαντάκια που αξίζει για διάφορους λόγους να τα ανακαλύψεις. Αυτά τα μικρά μέρη κάνουν τη διαφορά στις διακοπές και το κάθε ένα αξίζει για τους δικούς του λόγους. Έτσι και στη Χίο σε διάφορες μικρές γωνιές του νησιού υπάρχουν μέρη με υπέροχο φαγητό αλλά και ειδυλλιακά τοπία, όχι απαραίτητα για να κάνεις βουτιές στη θάλασσα, όσο για να απολαύσεις τη φύση και την ησυχία που αποζητάς στις διακοπές σου.

 

1.Φυτά

Αν και διακοπές σε νησί προϋποθέτει θάλασσα, η Χίος έχει όλο το πακέτο να συνδυάσει και βουνό και θάλασσα. Στο όρος Πελινναίο, στα βορειόχωρα του νησιού, βρίσκεται ένα μικρό χωριό, τα Φυτά, το οποίο έχει-δεν-έχει 10 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Στην καρδιά του μικρού αυτού χωριού βρίσκεται το «Αγερινό», μια ταβέρνα μεσογειακής κουζίνας, η οποία κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες της τους καλοκαιρινούς μήνες και την επισκέπτονται πλήθος τουριστών και ντόπιων καθημερινά. Η θέα από τα τραπεζάκια φτάνει σχεδόν στο απέραντο Αιγαίο, αφού το βλέμμα περάσει πρώτα πάνω από τις πλαγιές της Αμανής. Η επίσκεψη εκεί για φαγητό και ειδικά για τα πιάτα με τα ζυμαρικά που προτείνει ο μάγειρας, μπορεί να συνδυαστεί με hiking αλλά και soft hiking στο Πελινναίο, αρκεί να έχεις δύο πράγματα στο νου σου. Πρώτο, η πεζοπορία σε ένα άγνωστο μέρος θέλει να έχεις κάποιον γνώστη της περιοχής μαζί σου, γιατί ατυχήματα μπορεί να συμβούν και δεύτερο και ίσως αρκετά σημαντικό είναι να έχεις κάνει κράτηση πριν πας προς τα εκεί, γιατί η απόσταση είναι αρκετή και είναι κρίμα να φτάσεις στην πηγή και να μην πιεις νερό.

 

2. Αυγώνυμα και Ανάβατος

Λίγο πιο κοντά στην πόλη της Χίου, στα 16 χιλιόμετρα απόσταση αυτή τη φορά, βρίσκεται ένα άλλο μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, τα Αυγώνυμα. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που σου δίνει δύο επιλογές για φαγητό, ειδικά αν σου έχει ανοίξει η όρεξη για καταστάσεις σούβλας. Η μια πρόταση είναι στην πλατεία του χωριού, στον «Πύργο» όπου και φέτος τα κάρβουνα πήρα φωτιά. Βρίσκεται ανάμεσα σε πυργόσπιτα, κάποια κατοικημένα και κάποια όχι, και φαίνεται ότι όλα έχουν διατηρηθεί σαν να βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή. Ο κόκορας κρασάτος και τα παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια σε φωνάζουν να τα πάρεις πριν καν καθίσεις στην καρέκλα. Αν πάλι όμως θέλεις θέα, το «Αστέρι» είναι η επιλογή σου. Βρίσκεται στην άκρη του οικισμού και η θέα ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι ίσως η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Ακόμα και τον χειμώνα μπορείς να απολαύσεις το κατσικάκι, το κοκορέτσι αλλά και το κλέφτικο, όλα φτιαγμένα από αγνά υλικά και με το μεράκι μιας οικογένειας που εδώ και 24 χρόνια υποδέχεται επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης. Όποια όμως επιλογή και αν κάνεις, φρόντισε για καλό και για κακό να έχεις κάνει κράτηση και φυσικά είναι απαραίτητο να συνδυάσεις την επίσκεψη σου εκεί με μια μικρή παράκαμψη –στροφή δεξιά και ξαναγυρίζεις- στον ιστορικό Ανάβατο. Ο «Μυστράς του Αιγαίου», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, είναι μια υπέροχη καστροπολιτεία σε υψόμετρο 450 μέτρων, με αριθμό κατοίκων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόκειται για έναν οικισμό βγαλμένο μέσα από τις ιστορίες ιπποτών και πειρατών, στο οποίο μπορείς να κάνεις κάποιους μικρούς περιπάτους, πάντα με προσοχή και κατάλληλα παπούτσια. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού που κάθε πέτρα του έχει να σου «πει» τη δική του ιστορία.

 

3. Εμπορειός

Ο επισκέπτης της Χίου θα δει στον χάρτη αλλά και στα sites ότι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τα Μεστά και το Πυργί της Χίου, δύο χωριά με διαφορετική δόμηση αλλά και με μεγάλη ιστορία. Πριν όμως συνεχίσεις το δρόμο σου για το Πυργί και πολύ πριν φτάσεις στα Μεστά, στα αριστερά σου υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στον Εμπορειό, έναν παραθαλάσσιο οικισμό με μια ιδιαίτερη παραλία. Ο Εμπορειός είναι το επίνειο του Πυργίου και μπορείς εκεί να συνδυάσεις μπάνιο στη θάλασσα, διαμονή, φαγητό αλλά και επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Εμπορειός μετράει πολλά χρόνια ζωής και ιστορίας, κάτι που μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Η παραλία που απλώνεται μπροστά του είναι ίσως η διασημότερη αλλά και η πιο ξεχωριστή του νησιού. Το όνομά της είναι Μαύρα Βόλια και είναι στην κυριολεξία γεμάτη με μαύρα βότσαλα, φυσική απόρροια από την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής πριν πολλές χιλιάδες χρόνια.

Αφού λοιπόν απολαύσεις το μπάνιο, ο «Κήπος της Μαρίας» είναι μια πρόταση για ψαράκι και θαλασσινά μπροστά στη θάλασσα. Τα χρώματα και ο διάκοσμος του μαγαζιού σε συνδυασμό με τη θέα στο νησάκι του Βενέτικου, ειδικά τις ώρες που πέφτει ο ήλιος, συμπληρώνουν την απόλαυση του φαγητού. Αλλά επειδή υπάρχουν και αυτοί που δεν τρώνε ψάρια και θαλασσινά, υπάρχει και μια άλλη, «κρυμμένη» εναλλακτική. Βγαίνοντας από το δρόμο του Εμπορειού και πηγαίνοντας λίγο προς τον Πύργο των Δοτιών, βρίσκεται το Κυνηγετικό Περίπτερο Άρτεμης. Είναι ακριβώς πάνω στο δρόμο και μπορείς να το περάσεις για σπίτι. Αλλά όχι είναι ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι με σπεσιαλιτέ τα μαγειρευτά του φαγητά με ειδικότητα στο κατσικάκι. Feel free να ζητήσετε μενού για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε κράτηση πριν βγείτε στον πηγαιμό.

Επειδή όμως η περιοχή αυτή έχει μια μεγάλη ιστορία, η επίσκεψη σας επιβάλλει να επισκεφτείτε το Μουσείο Μαστίχας, για να περιηγηθείτε στις ιστορικές διαδρομές του διασημότερου «δάκρυου» του κόσμου αλλά και αν αντέχουν τα πόδια σας, νωρίς το πρωί, πριν πιάσουν οι ζέστες μπορείτε να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού. Έχει αρκετή πεζοπορία σε ανηφόρα αλλά η θέα των παραλιών της Κώμης και των Μαύρων Βόλιων σε αποζημιώνει.

 

4. Καταρράκτης

Αν δεν είσαι των πολλών χιλιομέτρων και χρειάζεσαι μια απόδραση από την πόλη, το μικρό χωριό Καταρράκτης των 300 κατοίκων είναι εκεί στα 15 χιλιόμετρα απόσταση. Μπορείς να το συνδυάσεις με μπάνιο στην παραλία του, αν και οι ντόπιοι την προτείνουν για ψάρεμα. Είναι ένα από τα πιο ήσυχα ψαροχώρια της Χίου, που παίρνει ζωή το καλοκαίρι. Και όταν αυτή η ησυχία συνδυάζεται με τα εξαιρετικά πιάτα της κυρίας Άννας στο «Μελτεμάκι» δίπλα στο κύμα που σκάει στα πόδια σου, δε χρειάζεσαι και τίποτα άλλο. Το «Μελτεμάκι» βρίσκεται πάνω στην παραλία και συγκαταλέγεται στα 5 καλύτερα εστιατόρια του νησιού, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των επισκεπτών στο Tripadvisor. Αλλά πέρα από αυτό η βόλτα στην παραλία μπορεί να συνδυαστεί με γεύσεις που δύσκολα συναντάς αλλού. Εκτός από το εξαιρετικό ψητό καλαμάρι με μαστέλο και λιαστή ντομάτα, μη διστάσεις να δοκιμάσεις την ψητή μελιτζάνα με φέτα και σκορδόλαδο. Αν και η χιώτικη κουζίνα δεν περιέχει πολλές συνταγές αλμυρών πιάτων με μαστίχα, εκεί μπορείς να δοκιμάσεις λαβράκι φιλέτο σε σως μαστίχας. Μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη γεύση.

 

5. Πιτυός

Καλή η θάλασσα και τα παραθαλάσσια, αλλά στα ορεινά και ειδικά στα βορειόχωρα του νησιού κρύβεται ένα ακόμα «διαμαντάκι», που δίνει μαθήματα ελληνικής γαστρονομίας. Το Πιτυός είναι ένα ορεινό χωριό λιγοστών κατοίκων, όπου η θέρμανση ανάβει το φθινόπωρο και σβήνει κοντά στο Πάσχα. Παρόλα αυτά δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο, ακόμα και όταν χιονίζει, και αυτό γιατί σου δίνει επιλογές για φαγητό για κάθε γούστο και διάθεση. Μέσα στο χωριό μπορείς αφού κάνεις μια βόλτα στα σοκάκια του και προμηθευτείς το ψωμί σου από τον Ξυλόφουρνο του κυρίου Γιάννη, ο δρόμος σε οδηγεί στον Πύργο του Πιτυούς, ένα μεσαιωνικό οίκημα, συντηρημένο προσεκτικά, όπου μπορείς – αν δεν έχεις υψοφοβία- να απολαύσεις τη θέα της πλαγιάς, στην οποία κυριαρχούν τα πεύκα. Μετά όμως την πεζοπορία, η όρεξη ανοίγει. Και στο Πιτυός έχεις 3 επιλογές για φαγητό, όλες τους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Η πιο παλιά ταβέρνα της περιοχής είναι ο «Μάκελλος» με ένα υπέροχο οικογενειακό περιβάλλον στη σκιά ενός από τους γηραιότερους πλάτανους του νησιού. Προσεγμένο φαγητό, φρέσκες σαλάτες γαρνιρισμένες με κρίταμο και άγρια χόρτα και ένα μαστέλο του ονείρου συνθέτουν μαζί με το φυσικό περιβάλλον μια υπέροχη γαστρονομική εμπειρία.

Αν πάλι είσαι του πιο ψητού ή της σουβλακοκατάστασης, λίγα μέτρα πιο κάτω, στη μικρή πλατεία μπορείς να καθίσεις στο Παλιό Σχολείο. Εκεί που κάποτε ήταν το σχολείο του χωριού, τώρα πλέον και λόγω έλλειψης μαθητών, έχει γίνει ένα στέκι καλοφαγάδων με κοψίδια, ψητά στο φούρνο, σουβλιστά αλλά και μαγειρευτά. Η σαλάτα με τα αλμυρίκια και τα σπιτικά ντολμαδάκια θα είναι μια ευχάριστη πινελιά στο γεύμα σου. Όταν όμως θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό και λίγο πιο «πειραγμένο», εκεί στη μικρή πλατεία είναι ο «Καφενές του Γιώργη». Η Ευαγγελία είναι ένα πολύ δημιουργικό άτομο που επιμελείται τις ιδιαίτερες γεύσεις του μενού. Από τη σαλάτα με παντζάρι, μήλο, πορτοκάλι και αρωματική μαγιονέζα, τις λεμονάτες σαρδέλες και τον χειροποίητο τραχανά μέχρι την τυρόπιτα με κανταΐφι και περγαμόντο και τις veggie επιλογές, όλα είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια.

Σε όποιο όμως μαγαζί κι αν επιλέξεις, επιβάλλεται να ζητήσεις έστω μία φορά στη ζωή σου να δοκιμάσεις αμανίτες, ένα πορτοκαλί μανιτάρι που φυτρώνει στα βόρεια του νησιού αλλά και τη σπεσιαλιτέ όλων των γυναικών του Πιτυούς, τα χερίσια μακαρόνια, ένα ζυμαρικό που φτιάχνεται εντελώς και μόνο στο χέρι, συνδυασμένο με σάλτσα ντομάτας και κατσικίσιο τυρί. Μια παραδοσιακή συνταγή που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.

 

Πηγή εικόνας: Gastronomos

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη