Και ναι λοιπόν, φέτος τον Φλεβάρη το pillowfights.gr κλείνει 10 χρόνια! Πάνω από 50 χιλιάδες άρθρα, 1500 και παραπάνω αρθρογράφοι, 280.000.000 total visits, έρωτες, πάθη, μερικοί γάμοι, ιστορίες ζωής, αφιερώματα, είδηση, επικαιρότητα κι ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, με επίκεντρο πάντα και παντού τον άνθρωπο. Και τέλος, οι αναγνώστες, εσείς, που με κάθε σχόλιο, κριτική, θετικό feed back, προτάσεις και σχόλιά σας, μας κάνετε να νιώθουμε  πως δεν υπάρχει ταβάνι. Φέτος, στο χείλος της δεκαετίας, τιμούμε αυτή μας τη σχέση με τους αρθρογράφους και τους αναγνώστες μας γυρνώντας στην αρχή και τη βάση μας, τον αιώνιο έρωτα! Τον έρωτα, όμως, που ταξιδεύει σε στενά, σε δρόμους, σε πλατείες, σε μύθους και θρύλους, σε γέφυρες και τραγούδια, σε αξιοθέατα και πόλεις όλου το κόσμου. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης 14 ημερών με τερματικό σταθμό την ημέρα των ερωτευμένων. 

 

Σήμερα ταξιδεύουμε στη βορειοδυτική Γερμανία, σε μια συναρπαστική μεσαιωνική πόλη με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα κι ομορφιά. Η Κολωνία, η πόλη των περίπου 1 εκατομμυρίων κατοίκων, συνδυάζει τη μοναδική ιδέα του παλιού με το μοντέρνο, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ευρώπης, που ταιριάζουν αρμονικά τον μεσαιωνικό χαρακτήρα με τους γρήγορους υπερσύγχρονους ρυθμούς ενός προορισμού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που την αποκαλούν «το νέο Άμστερνταμ» αφού αποτελεί πόλο έλξης πολλών φοιτητών, ενώ έχει έντονη ζωή, άποψη και καινούριες ιδέες να προσφέρει. Εμείς, είδαμε, πήγαμε και σημειώσαμε κάποια facts που αξίζει να την επισκεφτείς.

 

1. Καθεδρικός Ναός/ Kölner Dom

gray concrete castle

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα σε ολόκληρη τη Γερμανία κι ένα από τα πιο καθηλωτικά κι ιστορικά κτίρια στην Ευρώπη. Το γιγαντιαίο ύψος των 157 μέτρων θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, καθώς θα περπατάς μέχρι να βρεις το κατάλληλο σημείο, ώστε να αποτυπώσεις σε μια μόνο φωτογραφία ολόκληρη την επιβλητική όψη του. Ο ναός γοτθικού ρυθμού είναι επίσημα η πιο ψηλή εκκλησία με δίδυμα καμπαναριά σε ολόκληρο τον κόσμο, η δεύτερη ψηλότερη εκκλησία στην Ευρώπη και η τρίτη ψηλότερη στον πλανήτη! Σαν να έχει βγει από παραμύθι· μάλιστα, όσο πέφτει ο ήλιος και φωτίζεται, μέχρι και το βράδυ, γίνεται μια ζωγραφιά στο κάδρο της πόλης. Δικαίως αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

2. Μουσείο Σοκολάτας

The BEST Κολωνία Μουσεία & εκθέσεις 2024 - ΔΩΡΕΑΝ ακύρωση | GetYourGuide

Αν στο άκουσμα της λέξης «σοκολάτα» φαντασιώνεσαι κι εσύ έναν κόσμο γεμάτο ρευστές πραλίνες, τότε αυτό το ιδιαίτερο μουσείο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ρήνου, στην παλιά πόλη της Κολωνίας, κι είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία. Κάνοντας ταξίδι στην ιστορία του πιο διάσημου γλυκού στον κόσμο, στο μουσείο αυτό θα εστιάσεις στον τρόπο παρασκευής του. Από τον καρπό πάνω σε ένα τροπικό δέντρο στον Αμαζόνιο, μέχρι τις εμπορικές αγορές του πλανήτη, θα κάνεις μια διαδρομή που θα σε συνεπάρει, με το σιντριβάνι σοκολάτας κι έναν υπάλληλο στο τέλος να μοιράζει βάφλες βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα, για τη λιγούρα!

 

3. Βοτανικός Κήπος/ Cologne Botanical Garden

Flora and Botanical Garden Cologne | Cologne Tourist Board

Ένας από τους μεγαλύτερους κήπους της πόλης, με το γυάλινο παλάτι να δεσπόζει ως σημείο αναφοράς στην κορυφή του, είναι η επόμενη στάση σου. Εκεί θα βρεις ένα ιδιαίτερο πάντρεμα διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ, ενώ οι κήποι φιλοξενούν πάνω από 10.000 διαφορετικά είδη φυτών. Είναι -ειδικά την άνοιξη- ο ιδανικός προορισμός για μια βόλτα ανάμεσα σε εξωτικά φυτά και πανέμορφα λουλούδια. Fun fact για την ιστορία: η Κολωνία έχει τη μοναδική λεωφόρο φοινικοειδών στη Γερμανία και βρίσκεται στον Βοτανικό Κήπο.

 

4. Η μπίρα Kölsch

Beer Pick: Drink Reissdorf Kölsch and celebrate 22 years of Brick Store Pub

Δε γίνεται να φύγετε από την Κολωνία αν δεν έχετε επισκεφθεί έστω και μία από τις παραδοσιακές μπιραρίες της που είναι κάτι παραπάνω από must! Η Κολωνία φημίζεται για μια συγκεκριμένη ποικιλία μπίρας, την οποία θα απολαύσετε σε άφθονες ποσότητες και σε καλές τιμές. Η Kölsch, με το ξανθό της χρώμα, είναι ελαφριά και γευστικότατη, ενώ η πόλη έχει καταφέρει να κατοχυρώσει το εν λόγω ποτό ως ΠΟΠ προϊόν. Τη σερβίρουν σε παραδοσιακό δίσκο, σε γυάλινο ποτήρι, ενώ συνοδεύεται από ένα σουβέρ. Όσο το σουβέρ είναι αφημένο στο τραπέζι, σημαίνει ότι τελειώνοντας την μπίρα ζητάς έμμεσα να σου φέρουν την επόμενη, μέχρις ότου ακουμπήσεις το σουβέρ πάνω στο ποτήρι.

 

5. Καρναβάλι της Κολωνίας

Wann ist Karneval 2024, 2025 und in den nächsten Jahren?

Κάτι για το οποίο ανυπομονούν οι κάτοικοι της Κολωνίας είναι φυσικά η καρναβαλική πομπή. Kamelle Kamelle Kamelle φωνάζουν όταν έρχεται εκείνη η μέρα! Περίπου 300 τόνοι γλυκών πετιούνται στο πλήθος εκείνη την ημέρα· πρόκειται για 700.000 σοκολάτες και 300.000 “Strüßjer”– έτσι αποκαλούν τα μπουκέτα λουλουδιών τους. Θα βρεις παντού πάρτι, στους δρόμους, στις παμπ, στα στενά, με ανθρώπους ντυμένους με απίστευτα φωτεινά κουστούμια, κάτι στο οποίο δίνουν μεγάλη βάση. Η Rosenmontag είναι το αποκορύφωμα του Καρναβαλιού της Κολωνίας, αφού την ημέρα αυτή πραγματοποιείται η μακρύτερη και η μεγαλύτερη καρναβαλική πομπή.

 

6. Η παλιά πόλη

Old Town

Αδιαμφισβήτητα μία μεσαιωνική πόλη σαν την Κολωνία δε θα μπορούσε να μην έχει την παλιά της πόλη, η οποία ξεχωρίζει για τη γραφικότητά της, τα πολύχρωμα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο σαν μία παλέτα και τον προσωπικό vintage χαρακτήρα της. Μία βόλτα στα στενά με τις πλακόστρωτες πλατείες θαυμάζοντας τον πύργο του δημαρχείου Rathaus θα σε μαγέψει, ενώ σε ανύποπτη στιγμή ξεπροβάλει και ο καθεδρικός ναός! Χαζεύοντας τους ανθρώπους της που είναι εξαιρετικά φιλικοί κι ευγενικοί με τους τουρίστες, βλέποντας τα τόσα ποδήλατα στους δρόμους και παρκαρισμένα σε κάθε στενό και πλατεία, κάνοντας μια στάση στα μικρά πολύχρωμα καφέ με τα λουλούδια στις ζαρτινιέρες τους, θα δεις να δημιουργείται ένα ρομαντικό κι εντυπωσιακό τοπίο, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Αυτά κι άλλα τόσα σε περιμένουν σε μια πόλη βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι. Σίγουρα αυτή η πλευρά της Γερμανίας είναι εντελώς διαφορετική από τα γιγάντια κτίρια και τα μεγάλα μπλοκ που έχουμε συνηθίσει και αξίζει να την ανακαλύψουμε, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου