Όταν μιλάμε για την Ελλάδα μιλάμε για τη χώρα που έφερε στον κόσμο τη Φιλοσοφία, τη Δημοκρατία, τα μαθηματικά και φυσικά τη μυθολογία. Η ελληνική μυθολογία έχει εμπνεύσει λαούς, θρησκείες κι αυτοκρατορίες ολόκληρες. Έχουν γραφτεί τραγωδίες, ραψωδίες, έπη κι έχουν φτιαχτεί πίνακες, γλυπτά για χάρη της, ενώ ο πλούτος της κεντρίζει ακόμη και σήμερα το ενδιαφέρον. Ό,τι κι αν πω προφανώς και δε θα είναι επαρκές για να χαρακτηρίσει τη μεγαλειότητα που κρύβεται πίσω από την ελληνική μυθολογία, που αν κι έχουν περάσει τόσα χρόνια, παραμένει εξίσου ισχυρή, μια πηγή έμπνευσης εκατοντάδες χιλιάδες χρονιά μετά. Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως κάποτε γοητεύτηκε από τον Δια, τον Απόλλωνα, τη θεά Αθηνά, τη θεά του έρωτα Αφροδίτη, τον Οδυσσέα, τον Ποσειδώνα;
Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα είναι μια χώρα ξακουστή για τα καταγάλανα νερά της, τις χρυσές αμμουδιές, τα πάρτι στα νησιά που κρατάνε μέχρι πρωίας, την πεντανόστιμη μεσογειακή κουζίνα της που στον κόσμο όμοιά της δεν υπάρχει, τα πανοραμικά της τοπία κι έναν πολιτισμό με μια από τις πλουσιότερες ιστορίες. Στο άκουσμα της λέξης «μυθολογία», δε γίνεται να μην έρθει στον νου η λέξη «ελληνική» για να τη συνοδεύσει, ενώ οι θρύλοι και μύθοι της έχουν συμβάλει ισχυρά, στη διαμόρφωση του δυτικού κόσμου.
Έχουμε φτιάξει μια λίστα με τις περιοχές, λοιπόν, που φιλοξένησαν τους μεγαλύτερους ελληνικούς μύθους. Μέρη που υπάρχουν ακόμη κι αξίζει κάνεις να επισκεφτεί:
Ακρόπολη
Πρώτο στη λίστα δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, εκτός από την Ακρόπολη. Αν κι έχουν περάσει 2.500 χρόνια, η Ακρόπολη παραμένει το κόσμημα της πρωτεύουσας, που μας υπενθυμίζει πού γεννήθηκε η Δημοκρατία, τον χρυσό αιώνα του Περικλή, αλλά και τη μάχη για το όνομα της πόλης, που επάξια κέρδισε η θεά Αθηνά, χαρίζοντας στην πόλη την ελιά. Η εμβληματική Ακρόπολη της κλασικής αρχιτεκτονικής με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον ναό της Αθηνάς συγκεντρώνουν όλη την πολιτιστική ιστορία σε έναν χώρο, που δεν μπορεί να σε αφήσει ανέγγιχτο. Κάθε γωνιά από τα Αετώματα και κάθε άγαλμα του Παρθενώνα έχει τη δική του ιστορία.
Δήλος
Στο νησί της Δήλου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε ο θεός Απόλλωνας και η Άρτεμις, παιδιά του Δια και της Λητώς. Η Δήλος είναι ένας θησαυρός από αρχαία ερείπια και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Δήλος παραμένει μέχρι και σήμερα ένα νησί χωρίς σύγχρονα κτίρια, ενώ άδεια παραμονής στο νησί έχουν μόνο οι αρχαιολόγοι που συμβάλουν στην ανακάλυψη και διατήρηση του πλούτου, μιας κι αποτελεί απεικόνιση της Κλασικής Ελλάδας. Μπορείς να επισκεφτείς το νησί μέσα σε 45 λεπτά από τη Μύκονο με πλοίο, και μαζί με αυτό και το αρχαιολογικό μουσείο, για να πάρεις μια γεύση από την αρχαία Ελλάδα μέσα από τα συγκλονιστικά αγάλματα, θέατρα και ναούς που βρίσκονται στο νησί.
Όλυμπος
Ο Όλυμπος ή αλλιώς, η έδρα των θεών, είναι από μόνο του ό,τι πιο μυθικό μπορεί να υπάρξει. Δημιουργήθηκε μετά τη μεγάλη Τιτανομαχία των 12 θεών του Ολύμπου, που κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να φυλακιστούν οι Τιτάνες στα άδυτα του κάτω κόσμου. 2,917 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, καθιστούν τον Όλυμπο ως ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, που παραμένει ένα άθικτο εθνικό πάρκο κατακλεισμένο από μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Η διαδρομή δεν είναι σίγουρα εύκολη, αλλά τα μονοπάτια πεζοπορίας σίγουρα θα σου χαρίσουν συγκλονιστικές εμπειρίες με πανοραμικές θέες και πιθανόν θα σε βάλουν για λίγο στον ρόλο του Ηρακλή.
Κνωσός
Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας η Κρήτη. Το νησί είναι γνωστό για τη συμβολή του στην ελληνική μυθολογία με μια πλούσια ιστορία, το παλάτι του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό και τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, που δικαιωματικά είναι στη λίστα με τους διασημότερους μύθους. Το παλάτι της Κνωσού, στεγάζει νεολιθικά κειμήλια, έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και περιλαμβάνει εκπληκτικά τεχνουργήματα που μάλιστα έχουν διατηρήσει το χρώμα τους καθιστούν το σύνολό του έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαίους χώρους της Ελλάδας.
Δελφοί
‘Η αλλιώς, ο ομφαλός της γης. Το σημαντικότερο πανελλήνιο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, εκεί όπου η διάσημη Πυθία μασούσε φύλλα δάφνης κι έδινε τους χρησμούς του Απόλλωνα, για τους οποίους ταξίδευαν ως εκεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή αποκαλύπτουν τον πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού των Δελφών, ενώ εκεί βρίσκονται και τα ερείπια του ιερού του Απόλλωνα, του θεού της προφητείας, καθώς και του θεάτρου των Δελφών, όπου πραγματοποιούνταν οι περίφημοι Δελφικοί αγώνες. Οι Δελφοί αποτελούν σήμερα παγκοσμίως γνωστό αξιοθέατο και ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού και τουρισμού στην Ελλάδα, ενώ μια ανάσα από εκεί, δίπλα στην τότε κωμόπολη των Δελφών, θα βρεις τη σημερινή Αράχωβα στους πρόποδες του Παρνασσού.
Η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας
Χιλιετίες τώρα έχουν γραφτεί κι έχουν δημιουργηθεί άπειρες εικασίες για τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας, που πρωτοαναφέρτικε στα γραπτά του Πλάτωνα. Ο φιλόσοφος και πατέρας της δυτικής σκέψης, αναφέρεται σε μια ναυτική κοινωνία κάπου σε ένα κυκλικό νησί, που εξαιτίας μίας μόνο κίνησης από τον Ποσειδώνα έχει σβηστεί από το χάρτη και βρίσκεται βυθισμένο στο πάτο της θάλασσας και την αιωνιότητα. Αν και δεν υπάρχει εξακριβωμένη τοποθεσία για την Ατλαντίδα, η εικασίες τη θέλουν στις ακτές της Καζαμπλάνκα, στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού ή τη βόρεια Ισπανία και την Ερυθρά Θάλασσα. Όμως, η δημοφιλέστερη εικασία για την τοποθεσία της βρίσκεται στο νησί της Σαντορίνης, εξού και υπάρχει το μοναδικό μουσείο στο κόσμο ταμένο στη χαμένη Ατλαντίδα. Τα γεωλογικά, αρχαιολογικά και γεωγραφικά στοιχεία του νησιού είναι ισχυρά στοιχεία για να βασιστεί η συγκεκριμένη θεωρία, εδώ που τα λέμε.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου