Για τους περισσότερους από εμάς το ταξίδι σηματοδοτεί την απόδραση, την εμπειρία, την αλλαγή σκηνικού και νοοτροπίας. Είναι η ευκαιρία που δίνεις στον εαυτό σου να ξεφύγει για λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, αξιοποιώντας τον ελεύθερό σου χρόνο στο έπακρο. Πόσω μάλλον όταν αυτό το ταξίδι γίνεται εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου και συγκεκριμένα, σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής.
Εδώ κι αρκετό καιρό οι χώρες της περιοχής εκείνης σημειώνουν μια αξιόλογη αύξηση στον αριθμό των τουριστών τους κι αυτό όχι άδικα. Βλέποντας εκτός από τον θρησκευτικό τουρισμό και την επίσκεψη σε αξιοθέατα παγκόσμιας φήμης και κειμήλια της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών προχωρούν σε μια πιο μεταμοντέρνα προσέγγιση των στοιχείων εκείνων που τις ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες, προκειμένου να κάνουν με τη σειρά τους αισθητή την παρουσία τους στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα.
Αίγυπτος, Ιορδανία και Ισραήλ πρωταγωνιστούν στις επιλογές των ταξιδιωτών που θέλουν για μια φορά να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη και να δώσουν μ’ αυτόν τον τρόπο μια νέα πνοή στην ταξιδιωτική τους εμπειρία. Έχοντας επισκεφτεί προ πενταετίας μια εκ των αναφερόμενων, ομολογώ ότι αποτελεί μια εμπειρία ζωής, με πολλές εικόνες, έντονες μυρωδιές και γευστικά τοπικά εδέσματα. Αλλά το ταξίδι δεν περιορίζεται εκεί: η επίσκεψη σε εμβληματικά τοπόσημα, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας ή η Πέτρα, η ξενάγηση με καμήλες ή γαϊδουράκια, η φιλοξενία των ανθρώπων της περιοχής, προσδίδουν έναν ανατολίτικο αέρα στην εξόρμηση. Σίγουρα αξίζει να αφιερώσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα από το πρόγραμμά σου για να περιηγηθείς με άνεση και χωρίς πίεση χρόνου στην πόλη, να φωτογραφίσεις οτιδήποτε σου τραβάει την προσοχή και θέλεις να το βλέπεις αργότερα με μια γλυκιά νοσταλγία: από κτίρια και δρόμους μέχρι ενδυμασίες και φαγητά. Η λίστα είναι απεριόριστη, αρκεί να έχεις φαντασία, όρεξη για εξερεύνηση και φυσικά να σέβεσαι τους κανόνες και τους νόμους της χώρας.
Ιδανική περίοδος για να επισκεφτείς την περιοχή αυτή είναι όταν ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους 28-30 βαθμούς προκειμένου ν’ αποφύγεις τον καύσωνα -και συνεπώς την ηλίαση- και να περπατήσεις άνετα στους δρόμους της πόλης χωρίς ίχνος δυσφορίας. Καλύτερα θα είναι να μην πας κατά τη διάρκεια των περιόδων high season ή εθνικών/θρησκευτικών εορτών (βλέπε Ραμαζάνι), ώστε να μπορείς να απολαύσεις τη διαμονή σου δίχως την εκκωφαντική παρουσία των υπολοίπων. Αν δεν έχεις κάποιον γνωστό σου στη χώρα που πρόκειται να επισκεφτείς, ο οποίος να γνωρίζει τα κατατόπια και να σου δείξει τα στέκια των ντόπιων, προτίμησε έναν ξεναγό ή ένα οργανωμένο group, ώστε να βρίσκεσαι εντός ενός ασφαλούς δακτυλίου και να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ιδίως αν ταξιδεύεις solo, ενημέρωσε λίγες μέρες πριν την αναχώρησή σου κάποιον άνθρωπο από το στενό σου κύκλο για τις ώρες άφιξης κι αναχώρησης, για το ξενοδοχείο που θα μένεις και γενικότερα για ό,τι κρίνεις εσύ απαραίτητο ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην επίγνωσή του.
Έχοντας ολοκληρώσει το κομμάτι των διαδικαστικών, σειρά έχει το ψυχαγωγικό. Και τι εννοώ με αυτό; Μα φυσικά το φαγητό! Μόνο αν δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα μπορείς να πεις περήφανα ότι γνώρισες από κοντά τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας. Θα με θυμηθείς σ’ αυτό, μιας και οι συνταγές εκεί δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν πιάτα της δικής μας κουζίνας. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω; Αρωματικά φαλάφελ, πικάντικα λαχματζούν, αρνί και κοτόπουλο με μπόλικα μπαχαρικά σε κάθε πιθανή εκδοχή κι αφήνω για το τέλος το καλύτερο: σιροπιαστά γλυκά του ονείρου. Μικρές και λαχταριστές μπουκιές με πλούσιο βούτυρο, τριμμένους ξηρούς καρπούς και καυτό σιρόπι που αγκαλιάζονται όλα μαζί μέσα σε τραγανά φύλλα σφολιάτας. Μικρή παύση για να φάω ένα κομμάτι μπακλαβά.
Για μένα, βέβαια, πρώτη θέση στην καρδιά μου κατέχει το κιουνεφέ. Πρόκειται για παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται με λεπτή ζύμη σιμιγδαλιού εμποτισμένη με σιρόπι ζάχαρης και συνήθως με λεπτές στρώσεις τυριού, πηχτή κρέμα ή ξηρούς καρπούς- ανάλογα με την περιοχή. Με την πρώτη πιρουνιά, αγαλλιάζει η ψυχή σου, ζεσταίνεται η καρδούλα σου κι όλα τριγύρω σού φαίνονται πιο ρόδινα. Το τέλειο αντικαταθλιπτικό, η τέλεια λύση για τις δύσκολες εκείνες μέρες του μήνα -if you know what I mean-, το τέλειο γλυκό για κέρασμα ή και για τούρτα γενεθλίων, αν είσαι πιο μερακλής.
Μετά απ’ αυτό το παραλήρημα για τον παράδεισο των σιροπιαστών, έχω να πω το εξής: σε οποιοδήποτε μέρος της γης αποφασίσεις να ταξιδέψεις, μην ξεχάσεις να βάλεις στη βαλίτσα σου θετική ενέργεια και καλή διάθεση και να θυμάσαι ότι η καλύτερη παρέα για ένα ταξίδι δεν είναι άλλη από τον ίδιο σου εαυτό. Οπότε, κλείσε εισιτήρια για εκείνο το μέρος που λες χρόνια και χρόνια να πας, αλλά δεν έχεις καταφέρει ακόμη, πάρε το διαβατήριό σου και τα λέμε στο αεροδρόμιο. Τι λες; Πετάμε;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου