Η Ελλάδα από την αρχαιότητα ακόμη, είναι γεμάτη με μυστήρια φαινόμενα, που προκύπτουν από μύθους, δοξασίες και περίεργα συμβάντα, που ακόμα και για μια μερίδα ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς παραμένουν ανεξήγητα, χωρίς λογική ή  επιστημονική βάση.

Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά:

 

1. Η πυραμίδα του Ταΰγετου

Η Πυραμίδα του Ταϋγετου: Αυτό είναι το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της Ελλάδας

Πηγή φωτογραφίας: NewsIt

Πρόκειται για μια πυραμίδα ύψους 2407 μέτρων. Δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν είναι φυσικό ή τεχνητό έργο και για τον λόγο αυτό έχει απασχολήσει αρχαιολόγους, γεωλόγους, φιλοσόφους και μυστικιστές. Ουσιαστικά, αποτελείται από τρία εντυπωσιακά πυραμιδοειδή σχήματα. Η πρώτη πυραμίδα δείχνει στη δύση λίγο πριν την ανατολή του ηλίου και σχηματίζει ψηλά ένα ουράνιο τρίγωνο που βλέπει προς τις Πλειάδες. Το δεύτερο τρίγωνο, βουτάει στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου και το τρίτο πέφτει στον λακωνικό κάμπο (πηγή). Στην αρχαιότητα, λένε πως εκεί τελούνταν λατρευτικά τελετουργικά, όπως θυσίες αλόγων. Στην κορυφή, υπάρχει ένα σπήλαιο-βάθρο, διαμέτρου δύο μέτρων και βάθους οκτώ. Πολλοί εικάζουν πως το βάραθρο αυτό αποτελεί ένα είδος πύλης εισόδου στην πυραμίδα. Επίσης, το αξιοπερίεργο είναι ότι η κορυφή της βρίσκεται σε απόλυτη νοητή ευθεία με τον Όλυμπο κι αποτελεί σημείο αναφοράς συντεταγμένων για αρκετές περιοχές. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν πως χρησιμοποιούνταν σαν πομπός κι είχε τη δυνατότητα να στείλει μακριά την αρνητκή ενέργεια.

 

2. Η σπηλιά του Νταβέλη

Σπηλιά του Νταβέλη: Τα μυστήρια, οι θρύλοι και η αλήθεια για τον λήσταρχο

Πηγή φωτογραφίας: NewsIt

Βρίσκεται στο Όρος Πεντέλη της Αττικής, σε ύψος πάνω από 700 μέτρα. Έχει πάρει το όνομά της από το γνωστό λήσταρχο Νταβέλη, καθώς θεωρείται πως αποτελούσε καταφύγιό του. Από την αρχαιότητα ακόμη, είναι γνωστή η ύπαρξή της, καθώς αποτελούσε ιερό για τον θεό Πάνα. Στα βυζαντινά χρόνια αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών, τον λεγόμενων Αμώμων, από όπου έχει πάρει και το δεύτερο όνομά της. Όλα αυτά τα χρόνια ιστορίες, θρύλοι και παράξενες αναφορές έχουν δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από τη σπηλιά. Αναφορές για μαγνητικές δίνες, απώλεια μνήμης και κρίσεις πανικού, λανθασμένες ενδείξεις οργάνων, δρόμοι με αρνητική βαρύτητα (υπάρχει ανηφορικός δρόμος στον οποίο τα αυτοκίνητα κινούνται σαν σε κατηφόρα!), θέαση παράξενων φώτων κι αντικειμένων, μυστήριοι ήχοι, είναι μόνο λίγα από αυτά που έχουν καταγραφεί.

 

3. Η Αγία Θεοδώρα με τα 17 δέντρα

Το εκκλησάκι στην Πελοπόννησο με τα 17 δέντρα στη σκεπή που μπήκε στο Γκίνες - Notospress.gr

Πηγή φωτογραφίας: Notospress.gr

Πρόκειται για ένα βυζαντινό εκκλησάκι του 12ου αιώνα, που βρίσκεται στο χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη, ενώ έχει μπει και στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΰδριο». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, είναι ότι από τη στέγη του ξεπηδούν δεκαεπτά μεγάλα δέντρα, ύψους είκοσι μέτρων. Οι ρίζες δεν είναι εμφανείς, παρά μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους. Απορίας άξιο είναι πως το εκκλησάκι παραμένει όρθιο τόσους αιώνες, παρά την προχειρότητα κατασκευής του, τους ανέμους και το βάρος των δέντρων. Επίσης, ο αριθμός των δέντρων μόνο τυχαίος δεν είναι, μιας και αποτελεί τον αριθμό των ετών που έζησε η Αγία, μόλις 17 χρόνια!

 

4. Η Οδός Μαύρης Πέτρας

Θεσσαλονίκη: Η οδός Μαύρης Πέτρας που εξαφανίζει όποιον πάει εκεί μετά τις 12

Πηγή: biscotto

Είναι ένα μικρό δρομάκι κοντά στην οδό Ακροπόλεως στην Άνω Πόλη, λίγο πιο πάνω από τους «Κήπους του Πασά». Έχει γίνει γνωστό, λόγω της μυστικιστικής ενέργειας που αποπνέει. Σύμφωνα με τον μύθο, κάθε τρεις ή δεκαπέντε μέρες στις 12 το βράδυ, ανοίγει ένα πέρασμα το οποίο δεν οδηγεί πουθενά και φυλακίζει όποιον τύχει να το διασχίσει. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την οδό αυτή, με επικρατέστερη εκείνη που αναφέρει ότι το 1917, που κάηκε η πόλη, στο σημείο αυτό έπεσε μια πέτρα φτιαγμένη από σίδερο και δημιούργησε ένα ενεργειακό πεδίο. Άλλοι λένε ότι είναι η σύνδεση μεταξύ του κόσμου των ζωντανών με εκείνον των πνευμάτων. Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι ουδέποτε βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάποιο ανεξήγητο συμβάν στη συγκεκριμένη οδό.

 

5. Η Πέτρα του Άη Γιάννη στον Ασκό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Η πέτρα του Άη Γιάννη στον Ασκό, οι μαρτυρίες για το “πιάσιμο” πιστών και το τάξιμο! – Thestival

Πηγή: Thessnews

Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Σύμφωνα με τον μύθο, η πέτρα αυτή είχε μια τρύπα, από την οποία επιχείρησε να περάσει μια γυναίκα τούρκικης καταγωγής, αλλά τελικά εγκλωβίστηκε και ο σύζυγός της, προσπαθώντας να την απεγκλωβίσει, έσπασε την πέτρα δίνοντάς της το σημερινό της σχήμα. Δεν κατάφερε όμως να την ελευθερώσει, παρά μονάχα όταν ήρθε ο ιερέας και μετά από δοξολογίες, κατάφερε κι ολοκλήρωσε το έργο του. Οι Τούρκοι που ζούσαν στην περιοχή, πίστεψαν πως πρόκειται για θαύμα. Από τότε, κάθε χρόνο, παραμονή της γιορτής του Άη Γιάννη, που τιμάται στις 24 Ιουνίου, μαζεύεται κόσμος για να περάσει  από τη σχισμή της πέτρας και να λάβει την ευλογία του αγίου. Πολλοί πιστεύουν πως η πέτρα αξιολογεί όσους περνούν από αυτή κι εγκλωβίζει όποιον είναι αμαρτωλός, άλλοι κι όποιον δεν πιστεύει αρκετά.

6. Η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Ροπωτό Τρικάλων

Τρίκαλα: Η εκκλησία που γέρνει περισσότερο από τον Πύργο της Πίζας

Πηγή φωτογραφίας: Mynews.gr

Αποτελεί ένα σχετικά σύγχρονο γεγονός, που έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου 2012 και προκάλεσε την καταστροφική κατολίσθηση του χωριού Ροπωτό. Τα σπίτια που δεν καταστράφηκαν, μετακινήθηκαν αρκετά μέτρα, σαν να κύλησαν επάνω στην πλαγιά. Το ίδιο έπαθε και η εκκλησία του χωριού, η οποία παρά την επιβλητικότητά της, έχει 17 μοίρες κλίση και έχει μετακινηθεί πάνω από 200 μέτρα. Το αξιοπερίεργο είναι πως όταν βρίσκεσαι στον χώρο της εκκλησίας, η βάδιση πραγματοποιείται με δυσκολία, αφήνοντας την αίσθηση πως κάποιος σε τραβάει προς τα πίσω κι είσαι διαρκώς υπό κλίση. Επίσης, αισθάνεσαι ζάλη και ναυτία.

Όσο κι αν πιστεύετε ή όχι σε θρύλους, μύθους και δοξασίες, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά τα μέρη και να νιώσετε την αύρα που αποπνέει. Και πού ξέρετε, μπορεί να σας διαψεύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Συντάκτης: Δέσποινα Σαρακατσιανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου