Ο κόσμος είναι γεμάτος θρύλους, ιστορίες και μύθους γι’ ανθρώπους, για σπίτια, για παραμυθένιους τόπους, για μαγαζιά που φέρνουν μαζί τους τη μαγεία μίας άλλης εποχής. Σίγουρα μπορείς να σκεφτείς διάφορες τέτοιες τοποθεσίες στις περιοχές που έχεις επισκεφθεί και τις ξεχωρίζεις, την κάθε μία για τους δικούς σου λόγους. Ένα τέτοιο μαγαζάκι που κρύβει πίσω του μια τεράστια ιστορία και μέσα του χιλιάδες ιστορίες είναι το θρυλικό βιβλιοπωλείο “Shakespeare & Company” που βρίσκεται στο Παρίσι.
Στ’ άκουσμα και μόνο του ονόματος του ο νους μας ταξιδεύει σ’ ένα όμορφο βιβλιοπωλείο γεμάτο στίβες βιβλίων γύρω-γύρω με τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο κι ανθρώπους να διαβάζουν τ’ αγαπημένα τους βιβλία πίνοντας το καφεδάκι τους. Ήδη μ’αυτή τη σκέψη μυρίζεις το άρωμα του καφέ κι έχεις ταξιδέψει με τον νου σου στο Παρίσι για να βρεθείς κι εσύ στο θρυλικό αυτό βιβλιοπωλείο.
Το “Shakespeare & Company” άνοιξε τις πόρτες του το 1919 απ’ τον George Whitman αλλά δε λεγόταν απ’ την αρχή έτσι. Αρχικά, τ’ όνομα του ήταν “Le Mistral” προς τιμή του μοναστηρίου που ήταν εκεί πριν μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο. Ο ίδιος ο George Whitman προσποιούταν ότι ήταν ένας επιζών μοναχός του προϋπάρχοντος μοναστηρίου κι έλεγε στον κόσμο που επισκεπτόταν το βιβλιοπωλείο του ότι ήταν ο frère lampier, δηλαδή αυτός που έπρεπε ν’ ανάβει και να σβήνει τους λαμπτήρες, δημιουργώντας έτσι ακόμη καλύτερη τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του μαγαζιού του.
Το βιβλιοπωλείο έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα ονομάστηκε τον Απρίλιο του 1964 θέλοντας να σηματοδοτήσει την 400η επέτειο της γέννησης του William Shakespeare. Με την κίνηση αυτή σε μια περίοδο που η Γαλλία υπέφερε από την ακρίβεια και τις επιπτώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο George χάρισε απλόχερα στον κόσμο μία σπίθα ελπίδας κι αναγέννησης μέσα απ’ τις ιστορίες του Shakespeare που θα έβρισκαν τόπο να υπάρχουν μέσα στο βιβλιοπωλείο.
Πολύ γρήγορα ο χώρος εκείνος μετεξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης πολλών συγγραφέων, βιβλιόφιλων και περιπλανητών που άλλοτε εμπνέονταν απ’ την ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου, άλλοτε ένιωθαν να ταξιδεύουν μαζί με το βιβλίο που μελετούσαν κι άλλοτε απλώς τούς άρεσε να πηγαίνουν και να χαζεύουν τον κόσμο που έγραφε εκεί τις ιστορίες του κι έτσι να γίνονται κι οι ίδιοι μέρος όλων αυτών των δημιουργημάτων.
Το “Shakespeare & Company” δεν ήταν ένα απλό βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης του που δεν είχε κάνει λίγα ταξίδια στη ζωή του κι αυτό τον έκανε να εκτιμήσει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία που μπορεί να δείξουν κάποιοι στους περιπλανητές. Έτσι κι ο ίδιος προσέφερε κατάλυμα στα δωμάτια που διέθετε το βιβλιοπωλείο σ’ όσους ήθελαν να μείνουν εκεί και τούς ονόμαζε “Tumbleweeds”. Ωστόσο, οι Tumbleweeds είχαν κάποιες υποχρεώσεις προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα δωμάτια κι αυτές δε θα μπορούσαν να μη συμπεριλαμβάνουν την ενασχόληση τους με τα βιβλία. Έπρεπε να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα, να γράψουν μια σύντομη αυτοβιογραφία τους και να βοηθούν κάποιες ώρες την ημέρα στο βιβλιοπωλείο δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους του.
Ο χώρος αυτός καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ένα απλό βιβλιοπωλείο στο οποίο θα μπει κάποιος ν’ αγοράσει ένα βιβλίο, θα πληρώσει και θα φύγει ή θα μείνει λίγο ώστε να διαβάσει και να πιει έναν καφέ. Ο χώρος αυτός έγινε καταφύγιο για όσους το είχαν ανάγκη, έγινε παρηγοριά για τους πονεμένους. Εκεί βρήκαν τη γαλήνη και την έμπνευση που αναζητούσαν διάφοροι άνθρωποι ανά τα χρόνια και συνεχίζουν και τη βρίσκουν, αφού η ιστορία του “Shakespeare & Company” συνεχίζει να γράφεται κι εσύ αν βρεθείς στο Παρίσι δε γίνεται να μην το επισκεφθείς.
Ανάμεσα στα βιβλία, τη μυρωδιά του καφέ και του χαρτιού, τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, θα βρεις όλα αυτά που αναζητάς κι ίσως ακόμη περισσότερα. Αν είσαι σε φάση που δεν ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι στη ζωή σου, έχεις ανάγκη μια επίσκεψη στο “Shakespeare & Company” για να το βρεις.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος