Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι δύσκολο να απεικονιστεί σωστά. Εάν δεν απειλείται κανείς άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δεν υποφέρει από λειψυδρία ή δεν καταστρέφεται από πυρκαγιές, πώς ξέρει ότι συμβαίνει πραγματικά; Καθώς η ρύπανση συνεχίζεται αμείωτη, ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται και οι πολικοί πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν, ποιες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το επίπεδο της παλίρροιας ήδη από το 2030;

Την απάντηση δίνουν οι χάρτες του Climate Central, οι οποίοι βασίζονται στην έκθεση της IPCC για το 2021 – μερικά από τα πιο αξιόπιστα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή εκεί έξω. Φυσικά, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που παίζουν ρόλο, αλλά αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι τι μπορεί να συμβεί αν η παγκόσμια θέρμανση συνεχίσει στην τρέχουσα πορεία της. Αυτοί οι χάρτες δείχνουν τις μελλοντικές γραμμές παλίρροιας (με κόκκινο χρώμα), αλλά δε δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια πλημμυρών ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν από τώρα έως το 2030, σαφώς. Θα μπορούσαμε να χτίσουμε αντιπλημμυρικά έργα, να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας και, ιδανικά, οι κυβερνήσεις μας θα μπορούσαν επιτέλους να αναλάβουν σοβαρή δράση για να σταματήσουν την κλιματική κρίση. Αλλά αν τίποτα από αυτά δε συμβεί, ιδού οι πιθανές συνέπειες: 10 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν εντελώς (ή σε μεγάλο βαθμό) κάτω από το νερό μέσα σε μια δεκαετία.

 

1. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Amsterdam, the Netherlands

Υπάρχει λόγος που ονομάζονται Κάτω Χώρες. Το Άμστερνταμ και οι πόλεις του Ρότερνταμ και της Χάγης βρίσκονται χαμηλά και κοντά στη Βόρεια Θάλασσα. Οι Ολλανδοί φημίζονται για την αντιπλημμυρική τους προστασία, βέβαια, και εξετάζοντας αυτές τις προβλέψεις για τη στάθμη της θάλασσας, φαίνεται ότι το σύστημα των αναχωμάτων, φραγμάτων, φραγμάτων, αναχωμάτων και θυροφραγμάτων της χώρας θα γίνει ακόμη πιο απαραίτητο τα επόμενα χρόνια.

 

2. Basra, Iράκ

Basra, Iraq

Η κύρια πόλη-λιμάνι του Ιράκ, η Βασόρα, βρίσκεται στον ποταμό Shatt al-Arab, έναν τεράστιο και ευρύ ποταμό που εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο. Λόγω του περίπλοκου δικτύου καναλιών και ρεμάτων, καθώς και των γειτονικών ελών, η Βασόρα και οι γύρω περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετά ανησυχητικό, η Βασόρα υποφέρει ήδη σημαντικά από ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό – οπότε οι αυξημένες πλημμύρες εγκυμονούν ακόμη πιο σημαντικές απειλές.

 

3. Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

New Orleans, USA

Το σύστημα αναχωμάτων της πόλης την προστατεύει από το κόκκινο σμήνος που δημιουργείται από τη λίμνη Maurepas στα βόρεια και από τη λίμνη Salvador και τη λίμνη Little Lake στα νότια. Χωρίς αυτές τις άμυνες, η Νέα Ορλεάνη θα απειλούνταν σοβαρά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά ακόμη και με αυτές, οι ζημιές μοιάζουν καταστροφικές.

 

4. Βενετία, Ιταλία

Venice, Italy

Στο πολύ κοντινό μέλλον, η Βενετία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή: η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και η ίδια η πόλη βυθίζεται – κατά δύο χιλιοστά κάθε χρόνο. Η βενετσιάνικη πρωτεύουσα έχει ήδη πληγεί από πλημμύρες και η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει τη συχνότητα των υψηλών παλιρροιών που την κατακλύζουν. Όπως και η Νέα Ορλεάνη, η Βενετία διαθέτει ένα σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά καθώς η κρίση επιδεινώνεται, η συντήρησή τους θα είναι πιο δύσκολη (και δαπανηρή).

 

5. Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ

Ho Chi Minh City, Vietnam

Ο χάρτης του Climate Central δείχνει ότι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στην πόλη Χο Τσι Μινχ, είναι οι ανατολικές συνοικίες της – ιδιαίτερα η επίπεδη, έντονα δομημένη ελώδης περιοχή του Thủ Thiêm. Αλλά φαίνεται επίσης ότι η πόλη θα απειλείται όλο και περισσότερο κατά μήκος του Δέλτα του Μεκόνγκ. Ενώ το ίδιο το κέντρο της πόλης Χο Τσι Μινχ είναι απίθανο να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το 2030, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι πιο ευάλωτο σε πλημμύρες και τροπικές καταιγίδες.

 

6. Καλκούτα, Ινδία

Kolkata, India

Μεγάλο μέρος της Δυτικής Βεγγάλης ευημερούσε επί αιώνες λόγω του εύφορου τοπίου της, αλλά όπως δείχνει ο παραπάνω χάρτης, αυτό έχει γίνει μεγάλη αιτία ανησυχίας στην Καλκούτα και τα περίχωρά της. Όπως το Χο Τσι Μινχ, η πόλη θα μπορούσε να δυσκολευτεί κατά την περίοδο των μουσώνων, καθώς το νερό της βροχής έχει λιγότερες εκτάσεις για να απορροφηθεί.

 

7. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Bangkok, Thailand

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η Μπανγκόκ θα μπορούσε να είναι η πόλη που θα πληγεί περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη βραχυπρόθεσμα. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βρίσκεται μόλις 1,5 μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και, όπως η Βενετία, βυθίζεται (μόνο που βυθίζεται πολύ, πολύ πιο γρήγορα – κατά περίπου δύο έως τρία εκατοστά ετησίως). Αλλά η Μπανγκόκ είναι επίσης χτισμένη σε πολύ πυκνό αργιλώδες έδαφος, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο επιρρεπή στις πλημμύρες. Μέχρι το 2030, το μεγαλύτερο μέρος των παράκτιων περιοχών Tha Kham και Samut Prakan θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το νερό.

 

8. Georgetown, Γουιάνα

Georgetown, Guyana

Για αιώνες, η πρωτεύουσα της Γουιάνας Τζορτζτάουν βασιζόταν σε θαλάσσια τείχη – ή, για την ακρίβεια, σε ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο τείχος μήκους 280 μιλίων – για προστασία από τις καταιγίδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής βρίσκεται μεταξύ 0,5 και ενός μέτρου κάτω από την παλίρροια. Περίπου το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της Γουιάνας ζει στην ακτή, και όπως μπορείτε να δείτε, η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά το θαλάσσιο τείχος της, εάν οι κεντρικές περιοχές της πρόκειται να αποφύγουν μαζικές ζημιές.

 

9. Σαβάνα, ΗΠΑ

Savannah, USA

Η πόλη της Σαβάνα της Τζόρτζια βρίσκεται σε ένα σημείο με έντονα φαινόμενα τυφώνων, αλλά ακόμη και χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, η ιστορική πόλη θα μπορούσε να δει την ξηρά να καταπίνεται από τη θάλασσα από όλες τις πλευρές. Ο ποταμός Savannah στα βόρεια και ο ποταμός Ogeechee στα νότια θα μπορούσαν και οι δύο να ξεχειλίσουν στις κοντινές ελώδεις εκτάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι όταν οι τυφώνες και οι ξαφνικές πλημμύρες θα πλήττουν την πόλη, πολλά σημεία της θα βυθιστούν κάτω από το νερό.

 

10. Khulna, Μπαγκλαντές

Khulna, Bangladesh

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Μπαγκλαντές Khulna βρίσκεται μόλις εννέα μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Όπως έδειξαν οι καταστροφικές πλημμύρες του 2021, μεγάλο μέρος της χώρας είναι ευάλωτο σε ακραίες πλημμύρες – και σύμφωνα με το Climate Central, η Khulna φαίνεται να κινδυνεύει ακόμη περισσότερο. Μπορείτε να δείτε το κόκκινο στον χάρτη και να καταλάβετε την έκταση του κινδύνου.

 

 

Πηγή: TIMEOUT magazine