Ο άνθρωπος πάντα βρίσκει έναν τρόπο να επιστρέψει στη φύση. Είναι κάτι σαν μια εσωτερική ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί, να απελευθερώσει με λίγα λόγια το πνεύμα του από τα «δεσμά» της  καθημερινότητας, να βρει ξανά το κέντρο του. Βιοφιλία λοιπόν, μια λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την τάση, και γενικότερα την ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται κοντά στη φύση και να «αλληλοεπιδρά» με αυτή. Η πρώτη φορά που έγινε αναφορά στον όρο «Βιοφιλία» ήταν το 1984, από τον βιολόγο και ερευνητή Έντουαρντη Όσπορον Γουίλσον, και το βιβλίο του «Biophilia». Το βιβλίο αυτό, βασίζεται στη θεωρία ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης, γι’ αυτό τον λόγο την αισθάνεται ως «σπίτι» του, κι είναι εξοικειωμένος με αυτή. H φύση, λοιπόν, μας κάνει ένα διαχρονικό κάλεσμα, κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Πάμε όμως να δούμε πώς ο όρος «Βιοφιλία» μπορεί να συνδυαστεί με τα ταξίδια μας;

Το ζήτημα της φύσης σε σχέση με τον άνθρωπο έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές κατά καιρούς. Μάλιστα, μια μεγάλη έρευνα που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία, κατέδειξε ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε επαφή με τη φύση για 120 λεπτά την εβδομάδα, αυτό μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο στη διάθεση, όσο και στην υγεία του! Άλλες έρευνες έδειξαν ότι βοήθησε αρκετό κόσμο να καταπολεμήσει το άγχος και την ανησυχία, μόνο παρατηρώντας τη φύση. Γενικότερα κάποιος θα έλεγε πως η επαφή μας με τη φύση αποτελεί ίσως τον πιο οικονομικό αλλά και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αποβάλει κανείς όλες τις ανησυχίες της «σκληρής» καθημερινότητας.

Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι η σύνδεση τουρισμού κι οικονομίας με τη φύση είναι αρκετά κερδοφόρα. Γενικότερα και με στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, ο φυσιολατρικός τουρισμός προσφέρει έσοδα που ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Κοινώς, μέρη που έχουν ως βασικό τους αξιοθέατο φυσικά τοπία, φαίνεται να κερδίζουν στη γραμμή τερματισμού τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη του πλανήτη. Όχι, δε μας κάνει καθόλου εντύπωση, αντίθετα μας χαροποιεί, αφού πέρα της τάσης για εξερεύνηση της φύσης, αυτό γνωρίζουμε καλά ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, αλλά κυρίως στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Η φύση γιατρεύει την ψυχή μας, και δεν είναι καθόλου υπερβολικό σαν τοποθέτηση! Αρχικά μειώνει το άγχος, γι’ αυτό κι όταν επιλέγουμε να ταξιδέψουμε σε χώρους γεμάτους πράσινο νιώθουμε πιο χαλαροί, και πιο ήρεμοι. Αφού το πράσινο γύρω μας, αλλά και η φύση έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις ορμόνες που προκαλούν το στρες. Πέρα όμως της ψυχικής υγείας, η τάση να αναζητούμε βιότοπους για τις εξορμήσεις μας, «γιατρεύουν» και το σώμα μας. Θα περπατήσουμε, θα αναπνεύσουμε καθαρό οξυγόνο, και θα εκμεταλλευτούμε τον ήλιο για την απορρόφηση βιταμίνης D. Όλα αυτά φυσικά συμβάλουν σε μια καλύτερη φυσική κατάσταση.

Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του να περνά κάποιος τον ελεύθερο του χρόνο στην ύπαιθρο, που θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες. Σκέψου όμως, αυτό! Σε σχέση με τη δικιά σου εμπειρία, πότε θα σκεφτόσουνα τον εαυτό σου πιο ευτυχισμένο, μπροστά στα κύματα της θάλασσας, μεταξύ δέντρων και λουλουδιών ή μέσα σε ένα σπίτι και στους τέσσερις τοίχους;

Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που προσφέρουν εμπειρίες βιοφιλικού τουρισμού, με μερικά από τα πιο δημοφιλή να είναι τα ακόλουθα:

 

1. Κόστα Ρίκα

people walking on hanging bridge

Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για φυσιολάτρες, με πλούσια τροπικά δάση, ηφαίστεια και μια τεράστια ποικιλία βιοποικιλότητας. Μπορείς να ζήσεις την εμπειρία του οικοτουρισμού και να επισκεφτείς εθνικά πάρκα, όπως το Corcovado και το Monteverde Cloud Forest.

 

2. Ισλανδία

ice fragment near seashore

Εδώ, η φύση είναι μαγευτική με παγετώνες, ηφαίστεια, θερμές πηγές και καταρράκτες. Το Blue Lagoon και οι χρυσοί κύκλοι είναι εμβληματικοί για αναζωογόνηση και χαλάρωση στη φύση,ενώ η “διαμαντένια παραλία” με τα κομμάτια πάγου και τα τεράστια κύματα θα σου κλέψουν την καρδιά.

 

3. Ιαπωνία 

man sitting beside waterfalls

Το shinrin-yoku (λουτρό στο δάσος) είναι ίσως το πιο μαγικό δάσος που φιλοξενεί η Ιαπωνία, όπου οι άνθρωποι περπατούν σε δάση για να μειώσουν το άγχος. Από τις καταγάλανες πισίνες στο Χοκάιντο μέχρι τις γαλαζοπράσινες θάλασσες της Οκινάουα, με τα αρχαία δάση και τους εκτεταμένους αμμόλοφους ενδιάμεσα, η Ιαπωνία, σίγουρα, στο σύνολό της, κρύβει αμέτρητα φυσικά θαύματα.

 

4. Νορβηγία – Φιορδς και Βόρεια Φώτα

northern lights over snow-capped mountian

Τα νορβηγικά φιορδς είναι εκπληκτικά για να συνδεθείς με τη θάλασσα και τη φύση, ενώ το Nordkapp είναι ένα υπέροχο μέρος για να δεις το Βόρειο Σέλας.

 

5. Νέα Ζηλανδία

photo of lake with reflection of mountains under cloudy sky
Με τα γραφικά τοπία των Νότιων Άλπεων και τις παραλίες της Golden Bay, η Νέα Ζηλανδία είναι ιδανική για περιπέτειες και σύνδεση με τη φύση μέσω δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση και το καγιάκ.

 

6. Ινδονησία – Μπαλί

green rice field
Τα καταπράσινα τοπία του Μπαλί, τα τροπικά δάση και τα αγροκτήματα ρυζιού προσφέρουν έναν συνδυασμό ηρεμίας και πνευματικότητας. Τα σπα και τα ιερά νερού είναι δημοφιλείς δραστηριότητες που συνδυάζουν φύση και ευεξία.

 

Και όχι, το να ταξιδεύουμε σε πιο φυσικούς προορισμούς, δεν έχει γίνει «μόδα» ή «τάση» επειδή πάνε όλοι, «ας πάμε κι εμείς». Έγινε τάση, απλούστατα επειδή η συγκεκριμένη ανάγκη πηγάζει από μέσα μας. Κουραζόμαστε δουλεύοντας καθημερινά το 8ώρο (10ωρο), νιώθουμε εξουθενωμένοι, αφού οι δουλειές δεν τελειώνουν με το που χτυπάμε την κάρτα. Κι έτσι, η επιστροφή στη φύση, είναι σαν ένα φάρμακο που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχουμε όλο και περισσότερο ανάγκη. Μια έμφυτη ανάγκη για επιστροφή στο «σπίτι» μας. Κι αν το καλοσκεφτούμε, στο σπίτι μας, μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει λοιπόν, σε παροτρύνουμε να το κάνεις! Δεν είναι θέμα «τάσης», είναι ζήτημα φροντίδας εαυτού. Κι εδώ που τα λέμε, πιο καλύτερο μέσος να το κάνεις, αν όχι μπροστά από έναν τεράστιο καταρράκτη;

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου