Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στην πλειοψηφία τους προτείνουν χειμερινές αποδράσεις σε μέρη που υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές, ώστε να έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια, όπου μπορείς να βρεις από στολίδια και γλυκά μέχρι ποτά και διάφορα εδέσματα. Οι υπαίθριες αυτές εποχιακές αγορές έχουν τις ρίζες τους στην καρδιά της Ευρώπης, στη Γερμανία. Βρίσκονται συνήθως στο κέντρο κάθε μεγάλης και μικρής πόλης, ανοίγουν μόλις δύσει ο ήλιος και είναι γεμάτα με τις πιο υπέροχες χριστουγεννιάτικες μυρωδιές.

Το ποτό που δεσπόζει στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας είναι το Glühwein, ένα είδος ζεστού κρασιού, αρωματισμένο με πορτοκάλι, γλυκάνισο, γαρύφαλλο και κανέλα. Πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η παρασκευή του ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ. με στόχο να συνδέσουν το κρασί με τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών. Η γεύση του μπορεί να διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή αλλά ο σκοπός του παραμένει ο ίδιος: να ζεστάνει στην καρδιά του χειμώνα και την πιο κρύα καρδιά. Το όνομα του σημαίνει «το κρασί που λάμπει» καθώς όταν το ετοίμαζαν για να το προσφέρουν, ζέσταιναν τα σκεύη με πυρωμένα σίδερα.

Η πιο παλιά χριστουγεννιάτικη αγορά είναι αυτή της Δρέσδης, η Striezelmarkt, η οποία χρονολογείται από το 1434, κι ας αντιτεθούν σ’ αυτό το Μόναχο και η Φρανκφούρτη. Από αυτή την αγορά πήρε το όνομά του και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γερμανών, το Stollen. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι το σχήμα του θυμίζει είσοδο σε τούνελ ορυχείου, σαν σύμβολο της μεγάλης εμπορικής σημασίας που είχαν τα ορυχεία στην περιοχή. Μία άλλη αναφέρει ότι ήταν ένα νηστήσιμο ψωμί, χωρίς βούτυρο και λάδι, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε από τους αρτοποιούς της περιοχής με φρούτα, καρπούς και αμυγδαλόπαστα και έγινε πιο γλυκό. Κάθε χρόνο στα μέσα του Δεκέμβρη στη Δρέσδη γίνεται το περίφημο Stollen Festival, όπου παρασκευάζεται ένα Stollen περίπου 2-3 τόνους και κόβεται με ένα παλιό παραδοσιακό μαχαίρι μήκους 1,6 μέτρων.

Η διασημότερη όμως χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία είναι η Christkindlesmarkt της Νυρεμβέργης και μάλιστα είναι λογικό καθώς η ίδια η πόλη και η περιοχή είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια παραμυθένια εποχή. Χρονολογείται ήδη από τον 17ο αιώνα και κάθε χρόνο δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Ο «ξεναγός» σε αυτή την αγορά είναι το Christkind ή αλλιώς ο μικρός ξανθός Ιησούς που μοιράζει δώρα στα παιδιά και σίγουρα κάθε επισκέπτης έχει να δοκιμάσει και τα παραδοσιακά μικρά λουκάνικα που ψήνονται στα κάρβουνα, τα Rostbratwürste.

 

 

Λίγο πιο βορειοδυτικά, στη μαγευτική Κολωνία, βρίσκεται ο μεγαλύτερος καθολικός ναός της Γερμανίας σε γοτθικό στιλ, με το υψηλότερο καμπαναριό στην Ευρώπη, ο Kölner Dom, και στα πόδια του κάθε χρόνο, η Weihnachtsmarkt -η χριστουγεννιάτικη αγορά- κατακλύζεται από κόσμο. Αν και όλα τα σπιτάκια δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο αλλά σε πολλά κεντρικά σημεία μέσα στην πόλη, αυτό που ίσως ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους είναι το μέρος έξω από το Μουσείο Σοκολάτας στα παράλια του Ρήνου. Κι αν σε κάποιους δεν αρέσει η σοκολάτα -αν υπάρχει κανένας δηλαδή- στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Κολωνίας ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφόρων ειδών μουστάρδες, καθώς η πόλη διαθέτει και Μουσείο Μουστάρδας.

Αν πάλι η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κολωνίας φαντάζει τεράστια και ατελείωτη, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω βρίσκεται το Ντίσελντορφ, με τη δική του χριστουγεννιάτικη αγορά μέσα στην καρδιά της πόλης, στην Altstadt. Εκεί επιβάλλεται να δοκιμάσει ο επισκέπτης την κλασική μαύρη μπύρα της πόλης, την Altbier, αν φυσικά αντέχει στο κρύο. Αν πάλι θέλει κανείς πιο international γεύσεις, ιδανικός προορισμός είναι το Βερολίνο, όπου χρήστες του διαδικτύου αναφέρουν ότι υπάρχει και μια μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά για σκύλους.

Στην καρδιά της Γερμανίας, στην πλατεία St.Pauls και Römerberg της Φρανκφούρτης, στήνεται κάθε χρόνο μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση χριστουγεννιάτικες αγορές με το υψηλότερο χριστουγεννιάτικο έλατο. Εκεί το Glühwein συνοδεύεται από τα παραδοσιακά μπισκότα Brenten με αμυγδαλόπαστα. Και για όσους λατρεύουν τα παραμύθια, στο μικρό χριστουγεννιάτικο χωρίο του Kaiserhof του Μονάχου, μπορoύν να επισκεφτούν το μαγικό δάσος, όπου έζησαν τις περιπέτειές τους ο Hänsel και η Gretel.

Αν και η Γερμανία είναι η χώρα που ανέδειξε τις χριστουγεννιάτικες αγορές με τα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια, όλη η Ευρώπη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έχει αρχίσει να διακοσμεί με τον ίδιο τρόπο τις μεγάλες πόλεις της, κρατώντας σε κάθε χώρα στοιχεία από τη δική της παράδοση. Βασιλεία, Βουδαπέστη, Βιέννη, Πράγα, Μιλάνο, Μάντσεστερ, Παρίσι και Στοκχόλμη είναι κάποιες πόλεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ιδανικότερων χριστουγεννιάτικων προορισμών λόγω της ατμόσφαιρας στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Και αν φέτος συζητήθηκε και αναμένεται τα φώτα να «σβήσουν» λόγω της ενεργειακής κρίσης και τα ξύλινα σπιτάκια να βρίσκονται στα σκοτεινά, ένα ποτήρι Glühwein και λίγη αμυγδαλόπαστα μπορεί να φωτίσει και τις πιο κρύες καρδιές.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.