Όλη η Ελλάδα είναι μια ατέλειωτη καρτ-ποσταλ. Στις περισσότερες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο – όταν γκουγκλάρεις την Ελλάδα- κυριαρχεί η θάλασσα και οι μαγευτικές παραλίες από τα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Οι χρωματισμοί της θάλασσας από το τυρκουάζ στο γαλαζοπράσινο και στο σμαραγδί συνδυασμένα με τη λαμπερή άμμο των παραλιών και τα μυστηριακά άγρια βραχώδη τοπία σε παραπέμπουν στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Ακόμα όμως και στη χερσαία Ελλάδα υπάρχουν μικρές παραλίες που θυμίζουν τις παραμυθένιες φωτογραφίες που παίρνουν από τα ελληνικά νησιά οι τουρίστες – και όχι μόνο αυτοί.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στο Δήμο Βάρης Βουλιαγμένης υπάρχει ένα παλιό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού, ένα μικρό νησάκι στον Αργοσαρωνικό που μπορείς να κάνεις μια μικρή εξόρμηση, ειδικά αν είσαι λάτρεις των καταδύσεων.

Οι Φλέβες, όπως ονομάζεται αυτό το νησάκι, μαζί με τη νησίδα Φλεβοπούλα πρόκειται για το «Νησί των Ουκάδων» και μάλιστα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ελληνικό στρατό. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού και κάποια χρόνια αργότερα μετατράπηκε με ειδικές εγκαταστάσεις σε Ναυτικό Οχυρό για την προστασία του Λιμανιού του Πειραιά. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Αμύνης. Εκτός από τις στρατιωτικές μονάδες που υπήρξαν κατά καιρούς πάνω στο νησί, οι Φλέβες δεν κατοικήθηκαν ποτέ από απλούς πολίτες, ίσως λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jay Stoumpos (@jay_stoumpos)

 

Σε μια έκταση μόλις 1,5 τ.χιλιομέτρου το νησί Φλέβες δε δίνει την εντύπωση ενός τουριστικού προορισμού. Από τη Βουλιαγμένη φαίνεται σαν μια βραχονησίδα με χαμηλή βλάστηση αλλά κρύβει στις ακτές τις έναν υπέροχο θαλάσσιο πλούτο που προσελκύει επισκέπτες για μικρές μονοήμερες εξορμήσεις.

Η πρόσβαση στη δυτική πλευρά του νησιού δεν επιτρέπεται, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την απαιτητική εκπαίδευση των Βατραχανθρώπων του Ελληνικού στρατού και η προσέγγιση εκεί γίνεται μόνο με ειδική άδεια. Το υπόλοιπο όμως νησί είναι προσβάσιμο με ιδιωτικό σκάφος ή με ενοικιαζόμενα που κάνουν δρομολόγια από τη Βουλιαγμένη και το Λαγονήσι.

Το άγριο τοπίο του μικρού αυτού νησιού και τα γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα υπέροχο καλοκαιρινό τοπίο για όσους θέλουν να επισκεφτούν μια ήσυχη παραλία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Η μαγεία όμως κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πετρόψαρα και χταπόδια κρύβονται ανάμεσα στα βράχια ενώ το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «Παναγής» βρίσκεται μόλις σε 15 μέτρα βάθος. Γενικά η περιοχή ενδείκνυται τόσο για πρωτάρηδες των καταδύσεων, όσο και για έμπειρους.

Σήμερα το νησί Φλέβες έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σκέψεις για τουριστική αξιοποίηση του νησιού από ιδιωτικές πρωτοβουλίες με τη δημιουργία τουριστικού θέρετρου και μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη, αλλά οι οποίες προτάσεις έχουν συζητηθεί, δεν έχουν ευδοκιμήσει. Μέχρι λοιπόν να περάσει και αυτό το κομμάτι του επίγειου παραδείσου στα χέρια ιδιωτών, οι Φλέβες και η Φλεβοπούλα είναι μια δυνατή πρόταση για εξόρμηση στα γαλαζοπράσινα νερά του Αργοσαρωνικού, έστω κι αν αυτή είναι για λίγες ώρες. Είναι μια πρόταση που θυμίζει καρτ-ποσταλ από το Ιόνιο και το Αιγαίο μαζί.

 

Πηγή εικόνων: travel.gr

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη