Φανταστείτε να γυρνάτε σπίτι σας και να σας λένε ότι το ετήσιο ενοίκιο είναι μόλις 0,88 ευρώ. Ναι, ναι, καλά ακούσατε! Στην ειδυλλιακή βαυαρική πόλη Άουγκσμπουργκ, υπάρχει ένα μαγικό μέρος που ονομάζεται Fuggerei, όπου η τιμή του ενοικίου δεν έχει αλλάξει ούτε ένα σεντ εδώ και 503 ολόκληρα χρόνια. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της σταθερότητας, τότε τι είναι;

 

Μια Ιστορία Αγάπης και Αλληλεγγύης

Στο Fuggerei, περίπου 150 τυχεροί κάτοικοι απολαμβάνουν τη ζωή τους σε 140 διαμερίσματα, και αυτό είναι μόνο η αρχή της ιστορίας. Κάθε χρόνο, 30 έως 40 άνθρωποι καταθέτουν αιτήσεις για να μπουν στην κοινότητα, με τη λίστα αναμονής να φτάνει σήμερα τους 80. Δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή που προσελκύει κόσμο, αλλά και η αίσθηση της οικογένειας και της υποστήριξης που προσφέρει η κοινότητα.

Ας γνωρίσουμε την Ilona Barber, μια 71χρονη κάτοικο του Fuggerei που ζει εδώ τα τελευταία έξι χρόνια. Η Ilona, που τα βγάζει πέρα με μια πενιχρή σύνταξη, βρήκε το σπίτι της σε ένα ισόγειο διαμέρισμα 55 τετραγωνικών μέτρων — χώρος αρκετός για εκείνη, τα δύο σκυλιά, τις δύο γάτες και τα έξι πουλιά της. «Τα Χριστούγεννα έλαβα το μήνυμα ότι θα έπαιρνα το διαμέρισμα. Αυτό ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο μου», λέει γελώντας. Και σίγουρα, αυτό το δώρο δεν το βρίσκεις εύκολα στα καταστήματα και προφανώς είναι από εκείνα τα δώρα που δεν μπορείς να αντισταθείς και ανυπομονείς να σκίσεις το περιτύλιγμα για να το απολαύσεις, όσο περισσότερο μπορείς!

Η Ilona, όταν δεν εργάζεται στο ταμείο, που βρίσκεται στην μπροστινή πύλη της πόλης, εισπράττοντας το αντίτιμο εισόδου από τους τουρίστες — μία από τις πηγές εσόδων του Fuggerei — αφιερώνει τον χρόνο της σε μικρές δουλειές για τους γείτονές της. Είναι μια πολύτιμη παρουσία στην κοινότητα, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις όπως οι βραδιές κινηματογράφου και οι ώρες καφέ. «Εκτιμώ την αλληλεγγύη και την κοινότητα που έχουμε εδώ», λέει, αναδεικνύοντας τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων.

Πηγή εικόνας: ft.com

 

Οι Κανόνες του Fuggerei: Μια Στρατηγική Κοινωνικής Υποστήριξης

Φυσικά, η ζωή στο Fuggerei έχει και τους κανόνες της. Δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά άλλωστε, όταν κάποιος σου δίνει σπίτι εντελώς τζάμπα. Ο πρώτος και πιο ενδιαφέρων κανόνας είναι ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσεύχονται τρεις φορές την ημέρα για τον ιδρυτή της κοινότητας, Jakob Fugger. Κάτι σαν καθημερινή αντιβίωση, αλλά με προσευχή! Πρωί, μεσημέρι και βράδυ! Επιπλέον, οι ενοικιαστές πρέπει να είναι καθολικοί — μια απαίτηση που συνδέεται με το συμβόλαιο ενοικίασης.

Αν και είναι μάλλον δύσκολο να ελέγξει κανείς αν κάθε ένοικος πραγματοποιεί τις τρεις καθημερινές προσευχές του, η Doris Herzog, μία από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Fuggerei, φροντίζει να ελέγχει την κατάσταση των αιτούντων με το γραφείο της ενορίας. «Ο Fugger έδωσε στους ανθρώπους την ευκαιρία να έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή όταν γλιστρούσαν στη φτώχεια», αναφέρει η Herzog.

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να είναι επίσημοι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ και, αν είναι ικανοί, αναμένεται να βοηθούν σε μικρές εργασίες γύρω από το Fuggerei, όπως η κηπουρική ή η εργασία ως νυχτοφύλακας ή οτιδήποτε μπορεί η κοινότητα να χρειαστεί. Μια μορφή κοινωνικής συμμετοχής που κρατάει τη ζωή εκεί σε εγρήγορση!

 

Η Ιστορία του Fuggerei: Μια Κληρονομιά που Συνεχίζεται

 Η ίδρυση του Fuggerei το 1521 από τον Jakob Fugger δεν ήταν απλώς μια πράξη φιλανθρωπίας, αλλά μια πραγματική επανάσταση για την εποχή του. Ο Fugger πίστευε ότι οι φτωχοί έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για την εποχή του. Στη διάρκεια του χρόνου, το Fuggerei έχει εξελιχθεί, προσθέτοντας περισσότερα διαμερίσματα, καταστήματα και ακόμη και ένα μουσείο για τους τουρίστες.

Φυσικά, όπως σε κάθε καλή ιστορία, υπήρξαν και προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Fuggerei κατασκευάστηκε με ένα καταφύγιο για την προστασία των κατοίκων. Μιλάμε για μια πραγματική ιστορία επιβίωσης!

Fugger - Regio Augsburg Tourismus

 

Κι Εμείς στην Ελλάδα;

Αν σας εντυπωσίασε η ιδέα του Fuggerei, τότε σκεφτείτε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε παρόμοιες κοινότητες στην Ελλάδα. Φανταστείτε μια περιοχή στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ή σε κάποιο εγκαταλελειμμένο χωριό που θα πάρει ζωή, ή ακόμα και σε μια όμορφη Ελληνική νησίδα, όπου οι κάτοικοι θα μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τη ζωή τους και φυσικά θα δώσουν ζωή στον τόπο που θα ζήσουν. Είτε πρόκειται για κοινωνικά προγράμματα είτε για συνεργατικές κοινότητες, η έννοια της αλληλεγγύης και της υποστήριξης είναι πάντα επίκαιρη. Γιατί να μη στο σκεφτεί κάποιος;

Η ιστορία του Fuggerei μας θυμίζει ότι, με λίγη αγάπη και αλληλεγγύη, μπορούμε να χτίσουμε καλύτερες κοινωνίες. Ας γίνουμε λοιπόν οι «Fuggerei» της Ελλάδας, προσφέροντας ελπίδα και στήριξη σε όσους το χρειάζονται. Ας προσφέρει ο καθένας ότι μπορεί, στον γείτονα που έχει ανάγκη, στην ηλικιωμένη που ζει μόνη της, στη γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της, στον φίλο που έχασε τη δουλειά του, στον άγνωστο που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γιατί στην τελική, όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο σπιτικό, την ίδια γη, τον ίδιο πλανήτη!

Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη