Η πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει πολλά να μας πει. Φιγουράρει πρώτη στις επιλογές των τριήμερων μας, δέχεται πλήθος επισκεπτών λόγω της εύκολης πλέον οδικής πρόσβασης, εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά της, την ιστορία της αλλά και το ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα τοπίο. Η «μικρή Ελβετία» όπως πάντα μου άρεσε να λέω και με κορόιδευαν, έχει κάνει τεράστια άλματα στη γαστρονομία σε μικρό χρονικό διάστημα, με επιλογές για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ενώ συνεχίζει να είναι δυνατή και στη διασκέδαση.

 

All day επιλογές

Από πρωινό, καφέ και ντε σου μέχρι snacks, aperol και χαλαρό ποτάκι θα βρεις το Cache στο κέντρο της πόλης που συγκεντρώνει όλο τον νέο κόσμο αλλά και το Boccanegrα με θέα τη λίμνη κι έναν φανταστικό εσωτερικό χώρο. Καλωσορίζουμε και την Όαση στην πλατεία της πόλης που ανοίγει ξανά τις πόρτες της και μας καλεί από το πρωί μέχρι το βράδυ με αμέτρητες επιλογές.

 

 

Το brunch το σωστό

Σίγουρα στη Σβούρα στους Λιγγιάδες έχεις θέα όλα τα Γιάννενα και τη λίμνη, φυσικά, για να βγάλεις φανταστικές φωτό. Δοκίμασε τις αυγό φέτες και αν μεσημεριάσει πιες το ουζάκι σου με σούπερ μεζεδάκια. Το Almond επέστρεψε καλύτερο από ποτέ και θα το βρεις σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, υποσχόμενο να κάνει πιο γευστικά τα πρωινά σου.

 

 

Τα βρώμικα της υπόθεσης

Θα σε στείλω σε ένα από τα καλύτερα burger της Ελλάδας (αν είσαι τυχερός και το βρεις ανοιχτό) που ακούει στο όνομα foofoo. Κάνει μόνο δυο είδη που μόλις τελειώσουν το κλείνει κι αύριο πάλι. Εναλλακτικά, στο Folk street food θα βρεις ξεχωριστά panini που αλλάζουν ανάλογα με την εποχικότητα. Τα Γιάννενα φημίζονται και για την κρέπα τους που θα βρεις σε πολλά σημεία. Για τυλιχτό σουβλάκι να πας σίγουρα στο Πολύκαρπο και θα μας θυμηθείς.

 

 

Αλά Ιταλικά

Το il Pazzo στο κέντρο της πόλης έχει αυθεντική ιταλική pizza αλλά και spaghetti με φιστίκι που τα σπάει. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης το I Valori ως νέα προσθήκη με ωραίο περιβάλλον, προσφέρει φρέσκες πρώτες ύλες κι έχει το πιο ευγενικό προσωπικό.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη IL PAZZO (@ilpazzopizza)

 

Σταθερές αξίες

Φρόντζου Πολιτεία με θέα όλη την πόλη, σταθερή ποιότητα κι εξυπηρέτηση, σε μια πιο κυριλέ εκδοχή. Το αγαπημένο Spuntino, πάλι, σε κάνει να νιώθεις πως είσαι μέσα στη λίμνη, κυριολεκτικά. Απόλυτη ηρεμία και απόλαυση ειδικά αν πετύχεις ηλιόλουστες μέρες.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spuntino (@spuntinoioannina)

 

Στο ψητό

Τα σουβλάκια στους τύφλους πίσω από την κεντρική βιβλιοθήκη είναι μια κλασσική περίπτωση ποιότητας και παράδοσης εδώ και χρόνια. Αν θέλεις και πάλι θέα στη λίμνη και πιο γκουρμέ σουβλατζίδικο θα φας στο Άνθραξ, σε ένα πολύ ωραίο εξωτερικό χώρο με φιλικό προσωπικό. Το Il Castello που όπως σωστά μάντεψες βρίσκεται μέσα στο κάστρο, είναι ένας νεόφερτος χώρος με εκλεκτές κοπές, ιδιαίτερο decoration και μια μυστική αυλή στο πίσω μέρος του μαγαζιού.

 

Πιο γκουρμέ καταστάσεις

Τα Γιάννενα πειραματίζονται και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολύ δυνατές γαστρονομικές προσπάθειες. Στο Θαμών θα γευτείς ιδιαίτερα πιάτα στη φιλοσοφία του sharing, στο Σίλφιον σε ένα όμορφο περιβάλλον μη χάσεις θεματικές βραδιές με κουζίνες από όλη την Ελλάδα ενώ το πρόσφατο Erectus με open kitchen, έχει δυνατό brunch κι ωραία ξεχωριστά πιάτα για ένα ρομαντικό δείπνο.

 

 

Και λίγο ποτάκι

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης θα βρεις άφθονο αλκοόλ, αν αξίζει όμως ένα μαγαζί με ωραία ατμόσφαιρα για να πιεις τα κρασάκια σου είναι το Sant’ George στην καρδιά της πόλης. Αφήνοντας το downtown και πηγαίνοντας προς το κάστρο οι δρόμοι Καλάρη και Ανεξαρτησίας σφύζουν από ζωή με πρωταγωνιστή το Τρυποκάρυδο και τα super cocktail του. Ενώ για μια πιο ροκ διάθεση του Route 66 με σπάνιες συλλογές ποτών και εντυπωσιακή μπάρα, θα σε κερδίσει, ειδικά αν βρεθείς κάποιο χειμωνιάτικο βροχερό βράδυ.

 

 

Όπου και να βρεθείς, ό,τι αποφασίσεις να κάνεις τα Γιάννενα θα σε αγκαλιάσουν, θα σου αφήσουν όμορφες εικόνες κι ακόμη πιο ωραίες γεύσεις σε ένα Σουκού που θα θες να συμβαίνει ξανά και ξανά.

Συντάκτης: Αλέξια Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου