Τώρα που ο καιρός ανοίγει δεν μπορείς παρά να μη σκέφτεσαι και εσύ τις καλοκαιρινές διακοπές που είναι προ των πυλών. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να ψάχνουμε για τα καλύτερα μέρη που θα μας χαρίσουν φέτος λίγες μέρες χαλάρωσης και διασκέδασης. Το νησί της Σάμου, είναι ένας από τους μαγευτικότερους ελληνικούς προορισμούς. Μάλιστα, το επιβεβαιώνει και η γερμανική ιστοσελίδα επαγγελματικής ένωσης ADAC όπου συγκαταλέγει τη Σάμο ανάμεσα στα 15 ομορφότερα νησιά της Ελλάδας για το 2024, ενώ ταυτόχρονα μπήκε και στη λίστα με τους 12 πιο αξιόλογους προορισμούς της Ευρώπης, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό blog Solosophie, ανάμεσα σε άλλα υπέροχα μέρη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.
Γιατί να επισκεφθείς τη Σάμο; Αν αυτός ο λόγος δε σου φτάνει, σου έχουμε συγκεντρώσει άλλους 7 λόγους που αυτό το νησί του Αιγαίου φέτος, θα είναι ο προορισμός σου.
Για τις εξωτικές παραλίες του νησιού
Αριθμεί τουλάχιστον εβδομήντα παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά που σε μαγεύουν. Η Σάμος έχει μία τεράστια ακτογραμμή, που εκτείνεται από το Πυθαγόρειο έως το Ηραίο. Μέσα σε αυτή 12 χιλιόμετρα μετά το Βαθύ, βρίσκεται η κρυμμένη παραλία Λιβαδάκι, που θυμίζει Μαλδίβες και είναι ιδανική για snorkling. Στις παραλίες θα βρεις πολλά beach bars για διασκέδαση και χαλάρωση. Αν ψάχνεις κοσμοπολίτικες ακτές τότε τα Βοτσαλάκια είναι αυτό που χρειάζεσαι. Έχεις παιδιά; Τότε οι επιλογές σου είναι δύο: η οργανωμένη παραλία της Μυκάλης, όπου μπορείτε να κάνετε και water sports ή την Ψιλή Άμμο. Στα δυτικά του νησιού θα βρεις παρθένες παραλίες όπως το Μικρό ή Μεγάλο Σεϊτάνι όπου τα δέντρα βουτούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, την Πλάκα, το Φαγκρί, τον Άγιο Ισίδωρο, το Κοκκάρι ή αν είσαι από αυτούς που κάνουν γυμνισμό ή το σκέφτεσαι η Τσαμπού είναι αυτό που ψάχνεις.
Γιατί προσφέρει ζωντάνια και χαλάρωση μαζί
Το Βαθύ είναι μία αναμφίβολα ζωντανή κωμόπολη, με μια ζωντάνια που οφείλεται στο λιμάνι της, το κεντρικό του νησιού που το συνδέει με τον Πειραιά. Στο Κάτω Βαθύ θα περάσεις από την πλατεία Πυθαγόρα και το Δημοτικό Κήπο, ενώ στον πεζόδρομο της αγοράς θα έχεις την ευκαιρία να δεις τα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως κρασί, βότανα, πευκόμελο και ελαιόλαδο. Στο Άνω Βαθύ θα θαυμάσεις τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις ξυλόγλυπτες πόρτες που μοιάζουν με έργα τέχνης και έχουν χαρακτηριστεί ως οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αμφιθεταρικά χτισμένο, αυτή η γραφική κωμόπολη θα σου προσφέρει ώρες χαλάρωσης καθώς αγναντεύεις τον ανοιχτό ορίζοντα και τη θάλασσα.
Για την πλούσια ιστορία του νησιού, μέσα από το Πυθαγόρειο
Στα ερείπια της αρχαίας Σάμου βρίσκεται ένα από τα πιο δυνατά σημεία του νησιού. Μία επίσκεψη στο Πυθαγόρειο θα σε ταξιδέψει σε ένα πολιτιστικό ταξίδι γεμάτο ιστορία. Το Πυθαγόρειο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO. Το μέρος όπου γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος Πυθαγόρας αλλά και ο Αίσωπος. Έναν αιώνα αργότερα στην περιοχή έζησε ο μεγάλος ιστορικός Ηρόδοτος. Σε αυτό το μαγικό προορισμό που ξεχειλίζει από ιστορία, αφού θαυμάσεις το άγαλμα του Πυθαγόρα, το ναό της Ήρας και το Ευπαλίνιο Όρυγμα (το τεράστιο υδραγωγείο που θεωρείται από τα πιο μεγαλειώδη επιτεύγματα της αρχαίας Ελληνικής μηχανικής), μπορείς να επισκεφτείς και τις απομονωμένες παραλίες του νησιού ή να περιηγηθείς στα σοκάκια με τα παραδοσιακά καφενεία και μεζεδοπωλεία που θυμίζουν Μικρά Ασία. Άλλο ένα μνημείο διεθνούς φήμης είναι το σπήλαιο του Πυθαγόρα, στους πρόποδες του όρους Κέρκη, όπου κατέφυγε ο Πυθαγόρας όταν διώκονταν από τον Πολυκράτη και η σπηλιά που αποτελούσε το καταφύγιό του.
Θα απολαύσεις τη σαμιακή φύση και θα κάνεις μπάνιο σε καταρράκτες
Αν θέλεις να χαλαρώσεις στη φύση υπό τους ήχους του τρεχούμενου νερού, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς τους καταρράκτες στο Ποτάμι Καρλοβάσσου Σάμου και στην Άμπελο. Στο Ποτάμι που είναι πιο εύκολα προσβάσιμο θα ξεχωρίσεις δύο, οι οποίοι βρίσκονται κρυμμένοι ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια και φτέρες. Στην Άμπελο, σε υψόμετρο 300 μέτρων, θα συναντήσεις ένα παραμυθένιο τοπίο, απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Με μία ώρα πεζοπορίας για να φτάσεις στους καταρράκτες, ακόμα και αν ταλαιπωρηθείς λίγο να φτάσεις, θα σε αποζημιώσει η θέα που σου προσφέρει.
Θα επισκεφθείς μουσεία και θα μάθεις για τη μακραίωνη ιστορία
Η Σάμος φημίζεται και για τη μακραίωνη ιστορία της, καθώς υπήρξε σταυροδρόμι της Ελλάδας, της Ανατολής, του Ευξείνου Πόντου, της Αιγύπτου και της Ανατολικής Μεσογείου διεκδικήθηκε από πολλούς πολιτισμούς. Ενδεικτικά μπορείς να επισκεφτείς το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε δύο κτίρια, το ιστορικό λαογραφικό μουσείο με εκθέματα της περιόδου 1870-1955 και το λαογραφικό μουσείο του πνευματικού ιδρύματος με εκθέματα της καθημερινής ζωής του νησιού πριν το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα γευτείς το σαμιώτικο κρασί
Τα οινοποιία της Σάμου είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και δικαιολογημένα έχουν κατακτήσει τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μάλιστα είναι από τις πρώτες περιοχές που κατοχύρωσαν πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης. Μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, να κάνεις ξενάγηση σε αμπελώνες και παραδοσιακά οινοποιεία για μία δοκιμή στα πλούσια αρώματα των κρασιών της Σάμου. Οπότε ένα είναι σίγουρο πως είτε γλυκό, είτε ξηρό είτε ημίγλυκο προτιμάς, ένα είναι σίγουρο θα απολαύσεις γευστικότατο κρασί.
Στη Σάμο θα φας καλά
Στη Σάμο μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακή, μεσογειακή κουζίνα με θέα τη θάλασσα. Ενδεικτικά μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου στο Παλαιόκαστρο στο εστιατόριο Τριαντάφυλλος-Η μικρή πλατεία, στους Μυτιληνιούς στο Μαγαζάκι που λέγαμε. Ενώ αν θέλεις καθαρά μεσογειακή κουζίνα πρέπει να επισκεφτείς τους Βουρλιώτες και το μαγαζί Πέρα Βρύση, ή το Ακρογιάλι στο Ηραίο και αν επισκεφτείς το Καρλόβασι, που σίγουρα θα το κάνεις, τότε το μαγαζί Ορίζοντας είναι ό,τι πρέπει για να γευτείς μεσογειακή κουζίνα.
Παραλίες, κρασί, φαγητό υπέροχη θέα στη θάλασσα και μαγικά τοπία είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που θα σε κάνουν να επιλέξεις τη Σάμο ως καλοκαιρινό σου προορισμό. Η ιστορία της σίγουρα θα σε συναρπάσει, οι παραλίες της θα σε μαγέψουν και το νησί θα σου χαρίσει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για το καλοκαίρι λοιπόν βρίσκεται εκεί, οπότε οργανώσου και κλείσε εισιτήρια.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη