Λίγες βδομάδες μετά τους εορτασμούς του Πάσχα, ο καιρός έχει αρχίσει να δείχνει το πιο γλυκό του πρόσωπο. Αρχίσαμε πλέον να κυκλοφορούμε, όλο και πιο ζωηρά, σαν αρκούδες που ξύπνησαν από χειμερία νάρκη. Με διάθεση ανεβασμένη, οι βιτρίνες γέμισαν χρώματα και τα καλοκαιρινά ρούχα ψάχνουν τη θέση τους στην ντουλάπα. Ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών αδειών έχει αρχίσει ήδη να διαδίδεται στους διαδρόμους των εταιρειών και το μυαλό των εργαζομένων ταξιδεύει σ’ εκείνες τις λίγες, πολυπόθητες μέρες του χρόνου: Τις διακοπές του καλοκαιριού.
Βασικό δίλημμα για τους περισσότερους αποτελεί το «βουνό ή θάλασσα». Εγώ δεν μπορώ παρά να ταχθώ ξεκάθαρα υπέρ της θάλασσας -ούσα μεγαλωμένη σε ψαροχώρι- και θα σας παραθέσω ακριβώς και τους λόγους μου παρακάτω.
Αρχικά, από αρχαιοτάτων χρόνων, η θάλασσα χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο όρος «θαλασσοθεραπεία» ως μορφή αντιμετώπισης παθήσεων συναντάται από την εποχή του Ιπποκράτη. Η σύσταση του θαλασσινού νερού, με 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται, τόσο στη φύση, όσο και στο σώμα μας, έχει επίδραση στη μυική και τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού μας, όπως επίσης και στη σταθεροποιήση του μεταβολισμού αλλά και της θερμοκρασίας του σώματός μας. Συμβάλλει ακόμα στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, καθώς το κολύμπι αποτελεί ένα είδος καρδιοαγγειακής γυμναστικής όπως και στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, λόγω ιωδίου κι άλατος. Όλοι όσοι έχουμε μεγαλώσει σε παραθαλάσσια μέρη θυμόμαστε πάντα τους δικούς μας να μας λένε ότι η θάλασσα γιατρεύει τις πληγές. Αυτό που δε διευκρινίσαμε ποτέ, βέβαια, είναι για ποιες ακριβώς πληγές μιλάμε.
Ευτυχώς για εμάς, η θάλασσα λειτουργεί αντίστοιχα καλά και στην ψυχική μας υγεία. ‘Ερευνες υποστηρίζουν ότι ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει με τέτοιο τρόπο τον εγκέφαλο, αλλάζοντας τον ρυθμό των συχνοτήτων του κι οδηγώντας τον σε βαθύ διαλογιστικό επίπεδο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κι όσοι μένουν σε νησιά, φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνους που μένουν στην πόλη. Ακόμα κι ο ίδιος ο φρέσκος αέρας της θάλασσας μάς κάνει καλό, αφού είναι φορτισμένος με ιόντα, τα οποία εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης του οργανισμού μας.
Κι αφού ξεκαθαρίσαμε τώρα γιατί πρέπει να επιλέξεις θάλασσα για τις καλοκαιρινές διακοπές σου, μένει να διαλέξεις νησί. Ιόνιο ή Αιγαίο πέλαγος, το καθένα με τους φανατικούς θαυμαστές κι αιώνιους λάτρεις του.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Ιόνιο είναι το κατάλληλο μέρος για αριστοκράτες. Φαντάζομαι, η φήμη αυτή συνδυάζεται με την αγορά του Σκορπιού από τον Ωνάση, τη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική όλων των νησιών, το ανάκτορο της Πριγκίπισσας Σίσυ κι η πατρίδα του βασιλιά Οδυσσέα, η Ιθάκη, αλλά σίγουρα υποστηρίζεται κι από τη γεωγραφία του. Η αρχοντική του εμφάνιση με την πλούσια βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά, σε κάνει αδιαμφισβήτητα να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε επίγειο παράδεισο. Το γεγονός επίσης ότι δεν παραδίδεται συχνά στη δίνη των ανέμων το καθιστά ιδανικό προορισμό για χαλάρωση κι ηρεμία. Μικρές παραλίες με ψιλό λευκό βότσαλο βρίσκονται κρυμμένες σε όλο το μήκος της ακτογραμμής και λόγω του μεγέθους του πελάγους, είναι ιδανικό για να εξερευνηθεί με σκάφος. Η ενετική αρχιτεκτονική της Κέρκυρας με τα μικρά της καντούνια προσφέρονται για αδιάκοπο σεργιάνι. Τα κρυστάλλινα νερά της Λευκάδας χαρίζουν εικόνες απείρου κάλλους, η Κεφαλονιά σε προσκαλεί στην ομορφιά των σπηλαίων της κι η Ιθάκη μοιάζει με το ιδανικό ησυχαστήριο για εκείνους που έχουν την ηρεμία ως προτεραιότητα.
Στον αντίποδα, το Αιγαίο έχει κι αυτό το fan club του, με τις Κυκλάδες να κρατάνε τα σκήπτρα ως αντιπρόσωποι του Ελλαδικού χώρου ανάμεσα στα διασημότερα νησιά του κόσμου. Σχεδόν χωρίς βλάστηση και με τους αέρηδες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποπνέει μια γυμνή, άγρια ομορφιά, σχεδόν μοναδική. Με κοινή αρχιτεκτονική και σήμα κατατεθέν το άσπρο-μπλε, το Αιγαίο καταφέρνει να διατηρεί παντού την ίδια ομοιομορφία, χαρίζοντας εικόνες φτιαγμένες για καρτ ποστάλ. Ο αχανής ορίζοντάς του καταφέρνει να δίνει το πιο μαγευτικά και πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα, με βασίλισσα αυτών, τη Σαντορίνη. Κόντρα στο Ιόνιο, προσφέρει ποικιλία εμπειριών καθώς παρέχει πλούσιο lifestyle και νυχτερινή ζωή, γεγονός που το κάνει προσιτό σε κάθε ηλικιακή ομάδα κι οικογενειακή κατάσταση. Στο Αιγαίο, μπορείς να απολαύσεις εξίσου μια ξέφρενη ζωή στη Μύκονο και στην Πάρο, αν είσαι ελεύθερος με άκρως ρομαντικά βράδια στη Φολέγανδρο, τη Μήλο ή την Αστυπάλαια. Αν πάλι μιλάμε για οικογένειες, το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εσάς.
Τέλος, σειρά έχει η Κρήτη που αποτελεί μια κατηγορία μόνη της. Με μήκος σχεδόν όσο ολόκληρη η Ελλάδα αν τη γυρίσεις κάθετα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδος. Η Κρήτη δεν είναι μόνο οι πόλεις της, μα πολύ περισσότερο τα χωριά στα βουνά της, αλλά και οι νότιες παραλίες της που μοιάζουν σαν να βγήκαν από κάποιο τοπίο της Αφρικής. Τεράστιοι αμμόλοφοι, χελωνίτσες, πανέμορφα διάφανα νερά, καυτός ήλιος. Το κλίμα της είναι ιδανικό όλο τον χρόνο και το φαγητό της ενδεχομένως το καλύτερο της Ελλάδας, παράγοντας προϊόντα όπως το κρίταμο και το χαρούπι που θα κάνουν τον ουρανίσκο σου να συγκινηθεί. Είναι ξακουστή για τους φιλόξενους ανθρώπους της, τις περίφημες μαντινάδες της που θα λατρέψεις και τη ρακή που θα βρεις σε αφθονία σε όποιο σημείο της περιηγηθείς.
Όπως και να έχει, όλα τα παραπάνω έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό. Μπορούν να σου προσφέρουν τις εικόνες εκείνες που θα κουβαλάς για πάντα στις αναμνήσεις σου, όλον τον κόσμο να γυρίσεις. Εκείνο το μπαλκονάκι με θέα θάλασσα που αντικρίζεις πρώτο πρώτο το πρωί με το που ανοίγεις τα μάτια σου, με τον φρέσκο καφέ στα χέρια σου, αφήνοντας το βλέμμα σου να ξεκουραστεί πάνω στο απέραντο γαλάζιο. Εκεί που ο ουρανός αγγίζει τον ωκεανό σε σημείο τέτοιο που τα μάτια σου δεν ξεχωρίζουν, πού αγκαλιάζονται και γίνονται ένα. Εκεί που βουτάει ο ήλιος τα απογεύματα κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν ντυμένα χρυσάφι. Εκεί που βγαίνουν περατζάδα τα καΐκια το χάραμα με τα ψαροπούλια να χορεύουν παιχνιδιάρικα από πάνω τους. Εικόνες ικανές να γεμίσουν συγκίνηση την ψυχή σου και τις μπαταρίες σου σε δυο λεπτά για έναν χρόνο. Αν αυτό δεν αξίζει για να επιλέξεις τη θάλασσα για να ζήσεις περιστασιακά ή μόνιμα κοντά της, δεν ξέρω πώς αλλιώς να σε πείσω.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου