Και ναι λοιπόν, φέτος τον Φλεβάρη το pillowfights.gr κλείνει 10 χρόνια! Πάνω από 50 χιλιάδες άρθρα, 1500 και παραπάνω αρθρογράφοι, 280.000.000 total visits, έρωτες, πάθη, μερικοί γάμοι, ιστορίες ζωής, αφιερώματα, είδηση, επικαιρότητα κι ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, με επίκεντρο πάντα και παντού τον άνθρωπο. Και τέλος, οι αναγνώστες, εσείς, που με κάθε σχόλιο, κριτική, θετικό feed back, προτάσεις και σχόλιά σας, μας κάνετε να νιώθουμε πως δεν υπάρχει ταβάνι. Φέτος, στο χείλος της δεκαετίας, τιμούμε αυτή μας τη σχέση με τους αρθρογράφους και τους αναγνώστες μας γυρνώντας στην αρχή και τη βάση μας, τον αιώνιο έρωτα! Τον έρωτα, όμως, που ταξιδεύει σε στενά, σε δρόμους, σε πλατείες, σε μύθους και θρύλους, σε γέφυρες και τραγούδια, σε αξιοθέατα και πόλεις όλου το κόσμου. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης 14 ημερών με τερματικό σταθμό την ημέρα των ερωτευμένων.
10 χρόνια μας έχετε στα πούπουλα, πάμε και στα επόμενα 10 λοιπόν! Και πού ‘στε ακόμη!
Καθώς πλησιάζει η πιο ερωτική μέρα του χρόνου ή τουλάχιστον η πιο εμπορικά ερωτική ημέρα του χρόνου, αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να εκπλήξουν το ταίρι τους, ή σχεδιάζουν από κοινού ένα ρομαντικό ταξίδι για δύο. Για να μη σπαζοκεφαλιάζετε, λοιπόν, σας έχω έναν προορισμό που είναι ένα ζωντανό παραμύθι επί γης, με κανάλια, μεσαιωνικά σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους, άμαξες με άλογα, ιτιές να βουτούν στο νερό και κύκνους να περιφέρονται. Ο λόγος για τη γοητευτική Μπριζ, ή Βρύγη ή κατά τους Βέλγους, Μπρουζ.
Φυσικά, στο σύνολό της αποτελεί ούτως ή άλλως ένα ρομαντικό και ειδυλλιακό μέρος, καθώς η μεσαιωνική αρχιτεκτονική της είναι από τα ατού της πόλης και προσελκύει πολλούς επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και πριν τα Χριστούγεννα είναι στα πιο στολισμένα της, και την άνοιξη στα ολάνθιστά της. Στη Βρύγη βιώνεις σε κάθε στενό και μια άλλη ρομαντική εμπειρία, ενώ νιώθεις σαν να είσαι κι εσύ χαρακτήρας από κάποιο μυθιστόρημα για παντοτινές αγάπες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία απορία ως προς το γιατί να επιλέξει ένα ζευγάρι την πόλη αυτή.
Υπάρχει, όμως, κι άλλος ένας ξεχωριστός λόγος κι αυτός δεν είναι άλλος από τη λίμνη που αγκαλιάζει την πόλη. Η λίμνη που οι ντόπιοι αποκαλούν Minnewater ή lake of love, ή στα ελληνικά, η λίμνη της αγάπης. Μια πανέμορφη τοποθεσία, που πολλά ερωτευμένα ζευγάρια επισκέπτονται από την εποχή του Μεσαίωνα ακόμη και που υπόσχεται στους επισκέπτες της τύχη και παντοτινή αγάπη.
Υπάρχουν τέσσερις πολύ ενδιαφέροντες θρύλοι γύρω από τη λίμνη αυτή.
Ο πρώτος θρύλος έχει να κάνει με την ονομασία της λίμνης και τη χρήση της από τους ντόπιους. Στα Ολλανδικά, η λέξη “minne” έχει δύο σημασίες, «κοινός» κι «αγάπη», ενώ η λέξη water σημαίνει κι εδώ «νερό». Η λίμνη, λοιπόν, κατά λέξη ονομάζεται «κοινό νερό» κι αυτή είναι η θεωρία για τους πραγματιστές της υπόθεσης. Ο λόγος που βαφτίστηκε έτσι είναι διότι, μετά τη δημιουργία της, οι κάτοικοι την τροποποίησαν με σκοπό να βελτιώσουν τη ζωή της κοινότητας, έχοντας αυτή την αίσθηση της από κοινού αξιοποίησής της. Aυτό το φυσικό κανάλι που συνέδεε την πόλη της Μπριζ με τη θάλασσα, διευκόλυνε την πρόσβαση στους εμπορικούς δρόμους της Βόρειας Θάλασσας και οι κάτοικοι της Μπριζ τη χρησιμοποίησαν ως μέσο για να κάνουν εμπόριο και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μην ξεχνάμε πως η βιομηχανία δαντέλας, ήταν και παραμένει χαρακτηριστική προϊόν και σήμα κατατεθέν της Βρύγης. Σταδιακά η λίμνη Minnewater μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης μικρών σκαφών που μετέφεραν τα υφάσματα και τις δαντέλες που θα πωλούνταν αργότερα.
Ο δεύτερος μύθος, αναφέρει ότι παλιότερα υπήρχε εκεί ένα δάσος όπου κατοικούσαν μαγικά όντα, ανάμεσά τους και ξωτικά. Τα ξωτικά λοιπόν σε μια προσπάθεια ανεύρεσης νερού έκαναν ένα ξόρκι και κάπως έτσι, δημιούργησαν τη λίμνη που τροφοδότησε τα κανάλια της πόλης. Αν κάποιος σκεφτεί πως “minne” στα γερμανικά σημαίνει ξωτικό, ίσως κάνει τη σύνδεση κι αν κάποιος δει έστω και σε φωτογραφία την πόλη της Μπριζ σίγουρα θα σκεφτεί πως θα μπορούσε να έχει χτιστεί ολόκληρη από μαγικά χέρια ξωτικών.
Ποιος δεν έχει θαυμάσει στη ζωή του έστω μια φορά κύκνους; Αυτή είναι κι η αρχή του τρίτου κατά σειρά θρύλου. Το πτηνό που ζευγαρώνει μία φορά στη ζωή του κι αν χάσει το ταίρι του χάνει κι αυτό τη διάθεσή του για ζωή κατοικεί στα κανάλια της λίμνης της αγάπης. Σύμφωνα με τον θρύλο, όμως, η παραμονή την πτηνών εκεί αποτελεί μια παράδοξη τιμωρία των κατοίκων για ένα έγκλημα που διέπραξαν το 1488, όταν δολο@φόνησαν τον διοικητή της Μπριζ και μέλος της Ρωμαιοκαθολικής αυλής, Pieter Lanchals. Λόγω του ότι το όνομά του σημαίνει μακρύς λαιμός και για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα αυτό, η αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός, καταδίκασε την πόλη να φυλάει και να προστατεύει δεκάδες κύκνους στα κανάλια της αιωνίως.
Ο ρομαντικότερος θρύλος μας είναι βγαλμένος από ένα παραμύθι ανεκπλήρωτου έρωτα. Η ιστορία ξεκινάει με μια κοπέλα που ζούσε κάποτε κοντά στη λίμνη. Λεγόταν Μίνα. Ερωτεύτηκε ένα νεαρό πολεμιστή, τον Στρόμπεργκ από γειτονική φυλή, όμως ο νέος δεν ήταν αντάξιος των προσδοκιών του πατέρα της κοπέλας, ο οποίος της απαγόρεψε να τον ξαναδεί κι ετοίμασε τον γάμο της με κάποιον άλλο νέο. Η κοπέλα προσπάθησε να ξεφύγει στο δάσος, χάθηκε όμως κι ο αγαπημένος της, αν και κατάφερε να την εντοπίσει μια μέρα μετά στην ακτή της λίμνης, δεν κατάφερε και να τη σώσει. Εξαντλημένη όπως ήταν, πέθανε στην αγκαλιά του. Η λίμνη, έπειτα, πήρε το όνομά της κοπέλας προς τιμήν της. Σύμφωνα με την παράδοση δε, όποιο ζευγάρι φιληθεί πάνω στη «γέφυρα των ερωτευμένων» που δεσπόζει εκεί, τότε η αγάπη του θα κρατήσει για πάντα.
Από βόλτες με άμαξα στην πόλη της Μπριζ, μέχρι βαρκάδες στα νερά της λίμνης της, ένα είναι βέβαιο: η Μπριζ είναι ένας προορισμός για έρωτες κι ερωτευμένους. Αν τώρα είστε και από αυτούς που λατρεύουν τους θρύλους γύρω από ένα μέρος, η λίμνη σας δίνει τέσσερις για να τους εξερευνήσετε μαζί με το ταίρι σας. Σίγουρα θα δείτε τους κύκνους, μπορεί και τα ξωτικά που τη δημιούργησαν. Α, και μην ξεχάσετε να φιλήσετε το ταίρι σας στη «γέφυρα των ερωτευμένων».
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου