Όσο κι αν η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ‘μεις μέσα στους αδιάκοπους ρυθμούς της ζωής μας αναζητούμε τα ψηφιακά βιβλία καθώς δε θέλουμε να χάσουμε την επαφή μας με την ανάγνωση, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι ρομαντικοί που θα αναζητούν θέση σε μια βιβλιοθήκη για να απολαύσουν το διάβασμά τους. Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε σε 10 από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου (με τυχαία σειρά) και θα ευχηθούμε να μπορέσουμε κάποια μέρα όλοι εμείς οι βιβλιολάτρες να ζήσουμε έστω κι ελάχιστες στιγμές μέσα σ’ αυτές, παρέα με τα χιλιάδες βιβλία αλλά και ‘κείνη τη μοναδική μυρωδιά που αποπνέουν.
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Αθήνα
Δυστυχώς στη χώρα μας παρ’ όλο που έχουμε γεννήσει τον πολιτισμό, αργήσαμε να κατανοήσουμε πως η ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης είναι εθνικός θησαυρός και μνημείο πολιτιστικής κουλτούρας. Μόλις το 2018 με τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σ’ ένα εμβληματικό χώρο μπορούμε να λέμε πως κι η χώρα μας απέκτησε μια βιβλιοθήκη αριστουργηματική που είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κτίριο. Έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, φιλοξενεί περίπου 4.500 ελληνικά χειρόγραφα, μεταξύ αυτών τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή. Μια βιβλιοθήκη που αξίζει να επισκεφτούμε όλοι εμείς ως μέρος της Ιστορίας της πατρίδας μας.
2. Βιβλιοθήκη Klementinum, Πράγα
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχίας με έδρα την Πράγα δικαίως κατατάσσεται ανάμεσα στις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου. Βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας κι αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής ανοίγοντας το 1722. Το εσωτερικό της δεν έχει αλλάξει από τον 18ο αιώνα. Αριστοκρατική και φινετσάτη, ατμοσφαιρική και συνάμα επιβλητική με τα χρυσά χρώματά της να συνθέτουν ένα σκηνικό μιας άλλης εποχής. Μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Πράγας για όλους εσάς που αγαπάτε τα παραμύθια θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Στα ράφια της, βρίσκονται μερικά από τα πιο σπάνια χειρόγραφα ανά τον κόσμο.
3. Βασιλική Βιβλιοθήκη Δανίας, Κοπεγχάγη
Το «Μαύρο Διαμάντι» της Σκανδιναβίας όπως αλλιώς ονομάζεται, καθώς η επιβλητικότητα του εξωτερικά κατασκευασμένου με μαύρο γρανίτη κτιρίου, το κατατάσσει ως ένα δημοφιλές αξιοθέατο. Χτίστηκε σχετικά πρόσφατα, το 1999, ως επέκταση της Παλιάς Βασιλικής Βιβλιοθήκης και θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Εκείνο που πραγματικά θα σας μαγέψει είναι ο τρόπος που αντανακλάται το φως της μπροστά στο κανάλι το οποίο είναι χτισμένη. Στο εσωτερικό της ανακαλύπτεις χειρόγραφα της Δανίας από τον 15ο αιώνα. Ιδανική για τους λάτρεις της φωτογραφίας και των καρτούν καθώς στο εσωτερικό της φιλοξενούνται δύο ανάλογα μουσεία.
4. Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, Βενετία
Η πιο αναγεννησιακή βιβλιοθήκη του κόσμου. Αν δε μείνετε με το στόμα ανοιχτό από την εσωτερική κατασκευή του κτιρίου, θα μείνετε με τον αριθμό των συγγραμμάτων που θα συναντήσετε. 1.000.000 έντυπα βιβλία, 13.000 χειρόγραφα. Χτισμένη το 1537, βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Ξεκίνησε να σχεδιάζεται από τον Jacopo d’Antonio Sansovino κι αποπερατώθηκε από τον Vincenzo Scamozzi. Η κατασκευή της θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό με κίονες κι αγάλματα. Θεωρείται η δεύτερη σε περιεχόμενο βιβλίων μετά από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Η βιβλιοθήκη μεταξύ άλλων αποτελεί κι έναν φόρο τιμής για τους λάτρεις του Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς φιλοξενούνται 1.200 βυζαντινά χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων οι κώδικες Venetus A και Venetus B.
5. Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια
Η ιστορία της και μόνο την κατατάσσει σε μια από τις πιο γνωστές βιβλιοθήκες του κόσμου, αν όχι την πιο γνωστή. Ένα όνειρο του Μέγα Αλέξανδρου, που πραγματοποιήθηκε με την ίδρυσή της από τον Πτολεμαίο Α’. Κάηκε ολοσχερώς πριν από 1600 χρόνια αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα μέχρι και σήμερα. Ιστορίες, πόλεμοι και πολιτισμοί πέρασαν από πάνω της, αφήνοντας ένα στίγμα που χάθηκε μετά την καταστροφή της. Το 2002 παραδόθηκε στο κοινό με το ίδιο όνομα όπως και παλιά, γραμμένο στα Ρωμαϊκά «Bibliotheca Alexandrina». Το καινούργιο κτίριο έχει το σχήμα του γερμένου ήλιου που βγαίνει από τα νερά του ποταμού. Γράμματα και χαρακτήρες από 100 διαφορετικές γλώσσες καλύπτουν την πρόσοψή της. Για τους λάτρεις των παλαιών συγγραμμάτων και τη διάσωσή τους, αποτελεί μια επισκέψιμη ευκαιρία καθώς η βιβλιοθήκη στο εσωτερικό της στεγάζει μεταξύ άλλων και ένα εργαστήριο αποκατάστασης χειρόγραφων.
6. Κεντρική Βιβλιοθήκη του Σιάτλ, Σιάτλ Αμερική
Αν αγαπάτε τη φουτουριστική τέχνη, αυτή η Βιβλιοθήκη θα σας ανταμείψει με την επίσκεψή σας. Ο πρωτοποριακός αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας ανέλαβε τον σχεδιασμό της σκεπτόμενος τη λειτουργικότητα σε αρμονία εξωτερικού κι εσωτερικού κτιρίου. Όλη η όψη της καλύπτεται από γυαλί και στο εσωτερικό της, το πάτωμα σε σχήμα σπείρας δημιουργεί μια αίσθηση ανηφορικού περπατήματος στην 11οροφη βιβλιοθήκη με τους 9 ορόφους, επισκέψιμους για το κοινό. Με έντονα χρώματα στο εσωτερικό της, η βιβλιοθήκη φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο τίτλους εγγράφων. Κάθε συλλογή και κάθε θέμα φιλοξενείται στον δικό του χώρο με τα ανάλογα χρώματα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως στην παιδική πτέρυγα κυριαρχεί το ροζ ποπ αρτ χρώμα.
7. Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ, Αγγλία
Καλωσορίσατε στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ευρώπης. Κατασκευασμένη το 2013, εξωτερικά μοιάζει με ένα σύμπλεγμα κουτιών από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο –εμένα μου θυμίζει περισσότερο τούρτα- με 5.357 μεταλλικούς κρίκους να καλύπτουν το εξωτερικό της. Υπεύθυνοι του σχεδιασμού της η Ολλανδική ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου «Mecanoo». Αν αγαπάτε τη φαντασία, το σύγχρονο ντιζάιν και τις οικολογικές κατασκευές, οφείλετε να την επισκεφτείτε. Εκτείνεται σε 10 επίπεδα και στην κορυφή της φιλοξενείται ένα δωμάτιο σε σχήμα ροτόντας, αφιερωμένο στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τα πρωτότυπα χειρόγραφα των πρώτων εκδόσεών του.
8. Δημοτική Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης, Γερμανία
Εξωτερικά, το εννιαόροφο κτίριο μοιάζει με τον κύβο του Ρούμπικ. Αποτέλεσμα του αρχιτέκτονα Eun Young Yi, ονομάζεται αλλιώς και «Λευκό Θαύμα» καθώς το εσωτερικό της είναι ολόλευκο. Ο σχεδιασμός της λιτός με έμφαση στον φωτισμό και φυσικά το εσωτερικό του σχήματός της θυμίζει μια αναποδογυρισμένη πυραμίδα. Τη νύχτα το εξωτερικό παίζει με χρώματα του γαλάζιου κι αποκτά μια εμβληματική όψη. Η βιβλιοθήκη αυτή προτείνεται για όλους εμάς που δεν τα πάμε πολύ καλά με τον ύπνο. Είναι η μοναδική βιβλιοθήκη στη οποία υπάρχει τμήμα «Βιβλιοθήκης για Άυπνους» το οποίο λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα. Άλλος ένας ιδανικός λόγος για να την επισκεφτούμε.
9. Βιβλιοθήκη Παν/μίου της Οξφόρδης, Αγγλία
Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1788 κι η ιδιαιτερότητά της οφείλεται στο γεγονός πως είναι μια βιβλιοθήκη αποκλειστικά για αναζήτηση στοιχείων για έρευνες και μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μάλιστα, είναι σαφές κι απαιτείται η χρήση της για τους παραπάνω δύο συγκεκριμένους λόγους. Τι κάνει όμως αυτή τη βιβλιοθήκη τόσο ιδιαίτερη στο κοινό, εκτός από την πληθώρα συγγραμμάτων της; Ο Χάρι Πότερ. Κι αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για όλους τους λάτρεις του μικρού ήρωα να την επισκεφτούν, καθώς μια από τις μεσαιωνικές της αίθουσες με το όνομα Ντιουκ Χάμφρι ήταν η βιβλιοθήκη του Χόγκουαρτς στις ομώνυμες ταινίες του Χάρι Πότερ. Ετοιμαστείτε να ονειρευτείτε πως συναντάτε τον μικρό ήρωα ανάμεσα στους διαδρόμους της.
10. Βιβλιοθήκη Joanina, Κοίμπρα Πορτογαλία
Η Κοίμπρα είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη της Πορτογαλίας. Η Βιβλιοθήκη της πόλης με το όνομα Ζοανίνα και μια από τις πιο όμορφες μπαρόκ βιβλιοθήκες της Ευρώπης, φιλοξενείται στο ιστορικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Κοίμπρα. Χτίστηκε το 1717 από τον Ιωάννη Ε’ και το εσωτερικό της κοσμείται από ζωγραφιστά ταβάνια, επιχρυσωμένα ξύλινα ράφια, σκαλιστές λεπτομέρειες κι έργα τέχνης. Αποτελεί εθνικό μνημείο ανεκτίμητης αξίας για την Πορτογαλία. Στα ράφια της φιλοξενούνται 300 χιλιάδες βιβλία. Αν αγαπάτε το μυστήριο αξίζει να την επισκεφτείτε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι μια επίσκεψη στο υπόγειο της βιβλιοθήκης, όπου θα δείτε τις φυλακές που λειτουργούσαν για τους άτακτους φοιτητές του Πανεπιστήμιου κι ο δεύτερος για την ιστορία με τις νυχτερίδες. Τα βιβλία της βιβλιοθήκης προστατεύονται από την παρουσία νυχτερίδων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες τρυπώνουν από την πίσω μεριά ενός πίνακα κι εξολοθρεύουν όλα τα παράσιτα που απειλούν να φάνε τα χειρόγραφα. Κάντε το λίγο εικόνα βάζοντας στο σκηνικό και των ήχο από τις νυχτερίδες και πείτε μας αν αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη εκεί!
10 βιβλιοθήκες, 10 μοναδικά αξιοθέατα ανά τον κόσμο που πέρα από τον σκοπό της ανάγνωσης μάς ταξιδεύουν η κάθε μια σε μια άλλη εποχή, σε μια διαφορετική ιστορία. Μάθετε, γνωρίστε διαβάστε, γιατί όπως είπε κι ο Κικέρων «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα σου χρειάζονται».
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου