Υπάρχουν πλέον μουσεία και μουσεία. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μουσεία σχεδόν για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Σε κάθε μέρος του κόσμου που θα επισκεφτείς, σίγουρα θα συναντήσεις κάτι μοναδικό που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. Κάποιο ξεχωριστό μουσείο, κάποιον ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο που θα κουβαλάει τη δική του ιστορία και θα σε βάλει μέσα στην κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου που επισκέφτεσαι. Σε μια μικρή, σκοτεινή μα ιδιαίτερη σπηλιά, λοιπόν, στο Avanos της Καππαδοκίας, βρίσκεται ένα από τα πιο πρωτότυπα και ιδιαίτερα μουσεία του κόσμου. Αυτό είναι το Μουσείο μαλλιών.

Την ιδέα του εμπνεύστηκε ένας αγγειοπλάστης ονόματι Chez Gallip. Πώς; Με την πολύτιμη βοήθεια και έμπνευση ενός φιλικού του προσώπου. Μια φίλη του, λοιπόν, που βρισκόταν στην πόλη καιρό, έπρεπε να μετακομίσει και πλέον να χαθούν οι δρόμοι τους. Εκείνος στεναχωρήθηκε πραγματικά πολύ. Έτσι, εκείνη έκοψε και του άφησε μια τούφα από τα μαλλιά της ώστε να έχει κάτι δικό της να τη θυμάται. Ο καλλιτέχνης που διατηρούσε από τότε στο σημείο εκείνο κατάστημα κεραμικών, εξιστορούσε την ιστορία του σε γυναίκες που τον επισκέπτονταν, κι από τη μια μέρα στην άλλη και χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, βρέθηκε να συλλέγει όλο και περισσότερες τούφες μαλλιών από τις γυναίκες αυτές, που τους άγγιξε τόσο πολύ η ιδιαίτερα θλιβερή αυτή ιστορία. Μέχρι που τελικά δημιούργησε αυτό το ασυνήθιστο μουσείο μαλλιών.

 

 

Σήμερα, το μουσείο έχει συλλέξει περισσότερες από 16.000 πολύχρωμες τούφες, σε όλα τα μήκη, από διαφορετικές γυναίκες όλου του κόσμου οι οποίες μαζί έχουν φυσικά αφήσει και ένα χαρτί που γράφει τη διεύθυνσή τους, όπως άλλωστε έκανε και η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε και «την παράδοση». Πλέον, μπαίνοντας στο μουσείο θα δει κανείς όλες τις επιφάνειές του, εκτός από το πάτωμα, καλυμμένες με τούφες και σημειώματα. Κάποιες γυναίκες, για να αφήσουν μεγαλύτερο στίγμα, έχουν αφήσει και μια φωτογραφία τους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του μουσείου, όμως, δε βρίσκεται εκεί. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η συλλογή έχει φτάσει πλέον σε τόσο μεγάλη έκταση- έχοντας φυσικά μπει και το βιβλίο Guinness- είναι ένας διαγωνισμός που κάνει ο αγγειοπλάστης 2 φορές τον χρόνο. 2 ημέρες τον χρόνο λοιπόν (μια τυχαία τον Ιούνιο και μια τον Δεκέμβριο) ο πρώτος πελάτης που θα επισκεφτεί το μουσείο θα έχει την ευκαιρία να διαλέξει 10 από τις τούφες που υπάρχουν στο μουσείο. Οι 10 τυχερές γυναίκες που θα έχουν αφήσει κι ένα χαρτί με τα στοιχεία τους, θα ενημερωθούν ότι κερδίζουν ένα δωρεάν ταξίδι στην Καππαδοκία-ναι καλά κατάλαβες, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον καλλιτέχνη- σαν «ευχαριστώ» για την υποστήριξή τους. Το δώρο περιλαμβάνει επιπλέον και δωρεάν μαθήματα κεραμικής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα οποία θα λάβουν χώρα στο εργαστήριό του.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chez Galip (@chez_galip)

 

Αν επισκεφτείς την όμορφη Καππαδοκία, λάβε υπόψιν σου ότι το Avanos, φημίζεται για τον υψηλής ποιότητας πηλό του, που παράγεται από τη λάσπη του κόκκινου ποταμού, που είναι αν μη τι άλλο πλούσια σε ορυκτά. Η είσοδος σε αυτό το αξιοθέατο κοστίζει μόλις πέντε τουρκικές λίρες, αλλά προς απογοήτευση των επισκεπτών, η φωτογράφηση δεν επιτρέπεται, καθώς κάθε έκθεμα είναι συνδεδεμένο με ένα χαρτί που φέρει το όνομα, τη διεύθυνση και τη χώρα προέλευσης της δότριας, συνεχίζοντας τα νήματα που ξεκίνησαν αυτή την παράδοση.

Για να πας στο μουσείο μαλλιών -που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να το χάσεις-, σίγουρα δεν είσαι υποχρεωμένη να κόψεις το μαλλί σου εάν δεν το επιθυμείς. Μόνο αν το θέλεις, σου δίνουν ψαλίδι, χαρτί στυλό και καρφίτσες και Voila! Άφησες το στίγμα σου τόσα χιλιόμετρα μακριά.

Για πες, εσύ, θα άφηνες μια τούφα από τα μαλλιά σου;

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη