Ποιος δε θυμάται τα «Εγκλήματα» και τα επεισόδια όπου όλη η παρέα επισκέπτεται τη Μάλτα; Ένα από τα πολλά στιγμιότυπα που μας χάρισε απίστευτο γέλιο ήταν φυσικά η περιήγηση της Σωσώς στο Μουσείο Βaσα@νιστηρiων, στο οποίο θαυμάζει τα εκθέματα και φαντάζεται με περισσή hδονή τον άπιστο σύζυγο, Αλέκο, να είναι στη θέση των θυμάτων υπό βaσ@νισμό.
Και αν θυμήθηκες μόλις το επεισόδιο και τυχαίνει να έχεις κλείσει εισιτήρια για το νησί, πρέπει να βάλεις το εν λόγω Μουσείο σίγουρα στα σημεία που πρέπει να επισκεφτείς, καθώς έτσι κι αλλιώς προτείνεται από όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς με προορισμό τη συγκεκριμένη χώρα.
Βρίσκεται στην παλιά πρωτεύουσα Μντίνα, που ονομάζεται αλλιώς «Σιωπηλή Πόλη», λόγω του ιδιαίτερα έντονου μεσαιωνικού χαρακτήρα της. Κατοικείται από λιγότερους από 300 κατοίκους και αυτό που τη χαρακτηρίζει κυρίως είναι η μεσαιωνική, ιπποτική και σκοτεινή ατμόσφαιρά της. Από το πρώτο σας βήμα στα σοκάκια της αισθάνεται κανείς ότι το ρολόι γύρισε πίσω μερικές εκατοντάδες χρόνια. Τα στενά δρομάκια, η καταπληκτική αρχιτεκτονική και η συνολική ατμόσφαιρα της αρχαίας πόλης την καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μάλτας.
Το ότι το εν λόγω Μουσείο, λοιπόν, φιλοξενείται σε αυτή την πόλη δε μας κάνει εντύπωση. Στη Μντίνα, σε εκείνο ακριβώς το σημείο, στεγάζονταν οι πραγματικές μεσαιωνικές φυλακές της Μάλτας, οι οποίες λειτούργησαν έως το 1813 και «φιλοξένησαν» κάθε είδους βaσ@νιστήριο και διaστρ0φή που εμπνεύστηκε ο ανθρώπινος νους κατά την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, της Αραβοκρατίας και της περιόδου των Ιπποτών της Μάλτας. Εκεί βaσ@νίστηκαν και θανατώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που τέθηκαν στο στόχαστρο των εκάστοτε κατακτητών αλλά κυρίως που εκδιώχθηκαν για τις πεποιθήσεις τους και θεωρήθηκαν επικίνδυνοι είτε ως Χριστιανοί (από τους Ρωμαίους που ήθελαν να καταστείλουν την άνοδο της καινούριας θρησκείας) είτε ως αιρετικοί (από την Ιερά Εξέταση που ήθελε να «καθαρίσει» τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από άτομα με αντιλήψεις παρεκκλίνουσες ή τις «μάγισσες» της εποχής).
Ο επισκέπτης περιπλανιέται ανάμεσα στα κέρινα ομοιώματα, τα οποία αναπαριστούν πιστά όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να βaσ@νιστεί. Απ0κεφaλισμένα πτώμaτα, κρεμασμένοι σκελετοί, άνθρωποι που πεθaίνουν από πανούκλα και φυσικά οι εκτeλeστές να στέκονται κοιτώντας βλοσυρά θύματα και επισκέπτες. Διαμελισμένα θύματα, πτώμaτα σε κλουβιά, φυλακισμένοι που ξεψυχούν ή λιώνουν μπροστά στους φρουρούς που κρατάνε τα πιο ευφάνταστα όργανα βaσ@νισμού. Γλώσσες που ξεριζώνονται, άνθρωποι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, άτομα με επιδέσμους παντού που συνεχίζουν να β@σaνiζονται, aiμα παντού. Σε κάποια κέρινα συμπλέγματα, ο φυλακισμένος υποφέρει μπροστά στα αδιάφορα βλέμματα των φρουρών που παίζουν, πίνουν ή απλά κάθονται βαριεστημένοι. Η εμπειρία στο συγκεκριμένο μουσείο θα μπορούσε να συγκριθεί με τη διαδοχική παρακολούθηση ταινιών splatter. Τα οπτικά ερεθίσματα πλαισιώνουν επιτυχημένα ηχητικά αποσπάσματα, κυρίως ουρλιαχτά και κραυγές που αποτυπώνουν τον πόνο και τη φρίκη.
Το Μουσείο Βaσ@νιστηρiων της Μάλτας είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού και μάλιστα με ένα πολύ μικρό αντίτιμο που κυμαίνεται από τα 2 έως 5 ευρώ. Πριν από την έναρξη της περιήγησης, οι επισκέπτες και κυρίως οι μικρότερης ηλικίας οδηγούνται σε ένα χώρο όπου μπορούν να πάρουν μία πρόγευση των όσων θα δουν και να επιλέξουν εάν μπορούν να αντέξουν το θέαμα. Το μόνο που καταγράφεται ως αρνητικό είναι ίσως η μεγαλύτερη επιμέλεια με την οποία θα μπορούσε να γίνεται η συντήρηση των ομοιωμάτων.
Η όλη προσπάθεια αποτυπώνει τέλεια το κλίμα του Μεσαίωνα, μιας εποχής κυρίως σκοταδιού, φόβου και μισαλλοδοξίας αλλά και το ύψιστο σημείο διατροφής στο οποίο φτάνει ο άνθρωπος όταν θέλει να κάνει κακό. Η έμπνευση είναι αστείρευτη και όπως διαβάσαμε και σε ένα ειρωνικό σχόλιο από επισκέπτη: «Στο Μουσείο αυτό θα δεις τον άνθρωπο στα καλύτερά του.»
Πηγή εικόνων: spoudazwgiannena.gr
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη