Η Γέφυρα των Αλυσίδων είναι μια υπέροχη κρεμαστή γέφυρα που απλώνεται με χάρη στον μαγευτικό ποταμό Δούναβη, συνδέοντας τις μαγευτικές συνοικίες της Βούδας και της Πέστης εκατέρωθεν της λαμπρής πόλης της Βουδαπέστης. Αυτό το εμβληματικό αρχιτεκτονικό θαύμα είναι η απόδειξη της ανθρώπινης εφευρετικότητας και πήρε το όνομά της από τον Ιστβάν Σέτσενι που υποστήριξε την κατασκευή της
Παρά τον εναλλακτικό τίτλο της, τη Γέφυρα των Αλυσίδων σχεδιάστηκε από τον William Tierney Clarke, έναν αξιόλογο μηχανικό απ’ την Αγγλία και ζωντάνεψε απ’ τα έμπειρα χέρια του Adam Clarke, ενός Σκωτσέζου μηχανικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομική υποστήριξη για το έργο παρείχε κατά κύριο λόγο ο Γεώργιος Σίνας, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες των ατόμων από διάφορους χώρους να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους.
Η γέφυρα βρίσκεται στην πλευρά της Πέστης της πλατείας Széchenyi που είναι γνωστή κι ως Roosevelt και βρίσκεται σε βολική τοποθεσία δίπλα στο αρχοντικό Gresham και την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Στην πλευρά της Βούδας, βρίσκεται η Πλατεία Adam Clarke και στο κάτω τέρμα του σιδηροδρόμου Castle Hill η γέφυρα παρέχει πρόσβαση στο Κάστρο της Βούδας. Τα διακοσμητικά της γέφυρας ήταν κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο. Τα αξιόλογα γλυπτά λιονταριών στη γέφυρα σχεδιάστηκαν έξυπνα απ’ τον Γιάνο Μαρσάλκο και τοποθετήθηκαν προσεκτικά το έτος 1852. Δυστυχώς, κατά την ταραχώδη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γερμανικές δυνάμεις γκρέμισαν σκόπιμα τη γέφυρα στις 18 Ιανουαρίου 1945, αφήνοντας μόνο τους πύργους να στέκονται ανάμεσα στα ερείπια. Ωστόσο, η γέφυρα ανακατασκευάστηκε σχολαστικά κι άνοιξε ξανά θριαμβευτικά για το κοινό το 1949.
Το κύριο τμήμα της γέφυρας, έχει μήκος 202 μέτρα, ήταν ένα από τα πιο εκτεταμένα σε ολόκληρο τον κόσμο τη στιγμή της ολοκλήρωσής της. Επιπλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών πτυχών της πόλης, αποτελώντας τελικά μια εμβληματική αναπαράσταση της ανάπτυξης, της εθνικής αναζωπύρωσης και της αρμονικής ένωσης τόσο των ανατολικών όσο και των δυτικών περιοχών.
Η Βουδαπέστη αποτελεί ιδανικό προορισμό για να την επισκεφτείς με το ταίρι σου όλο τον χρόνο. Μάλιστα η γέφυρα έχει συμβολικό χαρακτήρα για τα ζευγάρια καθώς οι φωτογραφίες πάνω στη γέφυρα γεμίζουν το feed μας στο instagram κι έχουν χιλιάδες, μ’ αποτέλεσμα κι άλλες χώρες στον κόσμο να προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες στις δικές τους γέφυρες όπως η Βουδαπέστη.
Δε γίνεται να πας Βουδαπέστη με το ταίρι σου και να μην επισκεφτείς αυτό το κομψοτέχνημα. Είναι Place to Be.