Η ιταλική πόλη της Βενετίας και η λιμνοθάλασσά της δε συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά που κινδυνεύει κατά τη διάρκεια συνάντησης του οργανισμού του ΟΗΕ στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είχε δώσει σήμα κινδύνου τον Ιούλιο, και τόνισε ότι η Ιταλία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει την πόλη από την απειλή του υπερτουρισμού, της ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, είχε συστήσει να προστεθεί στον κατάλογο της κληρονομιάς που κινδυνεύει για να υπάρξουν πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί σε τουρισμό, Δήμο αλλά κι εκμετάλλευσή της από ιδιώτες. Ωστόσο, στην ψηφοφορία της Πέμπτης δεν πέρασε αυτή η σύσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και του ιταλικού CNN, με το πρώτο να χαρακτηρίζει την προσπάθεια εγγραφής της πόλης στον κατάλογο ως “καθαρά πολιτική”.

 

Free Orange Powerboat Between Medium Rise Buildings Stock Photo

 

Μεγάλη νίκη με την UNESCO. Η Βενετία δεν κινδυνεύει“, έγραψε στο Twitter ο δήμαρχός της Λουίτζι Μπρουγκνάρο την Πέμπτη. Aπό την άλλη, έντονη υπήρξε η περιφρόνηση των περιβαλλοντολόγων και των επιστημόνων για την απόφαση, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής στην ιστορική πόλη της λιμνοθάλασσας.

Η πόλη βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολλές φορές, μεταξύ άλλων όταν μια πράσινη κηλίδα βρέθηκε να αποχρωματίζει το Μεγάλο Κανάλι, όταν η αυξημένη στάθμη του νερού οδήγησε σε κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά και όταν υπήρξαν συλλήψεις τουριστών με ασεβή συμπεριφορά.

 

Free Bridge Of Sighs Venice, Italy Stock Photo

 

Υπάρχει και η γνώμη ότι τα κράτη μέλη αγνόησαν τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων ότι η εξαιρετική οικουμενική αξία της Βενετίας βρίσκεται υπό “αυξανόμενη κι ολοένα και πιο επείγουσα απειλή” για οικονομικούς λόγους. Αποδεικτικό ότι αντ’ αυτού, επαίνεσαν τις προσπάθειες ένταξης της πόλης σε ένα πιλοτικό σχέδιο της τελευταίας στιγμής που θα καταστήσει τη Βενετία ως την πρώτη πόλη που θα χρεώνει την είσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον έλεγχο του τουρισμού, η πόλη υιοθέτησε ένα εισιτήριο εισόδου ύψους 5 ευρώ για τους ημερήσιους ταξιδιώτες από την ερχόμενη άνοιξη. Το τέλος θα ισχύει για όσους δε διαμένουν σε ενοικιαζόμενα ακίνητα ή ξενοδοχεία και θα ξεκινήσει ως πείραμα 30 ημερών.

Μετά την απόφαση, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς δήλωσε ότι η Βενετία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και ζήτησε από την Ιταλία να συνεχίσει να την προστατεύει.