Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ανατολής κι η πλούσια ιστορία της, το πολυτάραχο παρελθόν της, η πολιτιστική κληρονομιά της, τα υπέροχα τοπία της και η γαστρονομική της ιστορία, την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς. Καλωσορίσατε στην Αρμενία!
Το ταξίδι προς την Αρμενία από την Ελλάδα πραγματοποιείται αεροπορικώς με σχεδόν καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της χώρας Ερεβάν ή Γερεβάν. Η διάρκεια της πτήσης είναι 2 ώρες και 40 λεπτά και το κόστος του εισιτηρίου όχι ιδιαίτερα ακριβό. Εναλλακτικά τη θερινή περίοδο υπάρχουν συχνές πτήσεις κι από τη Θεσσαλονίκη. Η κατάλληλη εποχή για ένα ταξίδι στην Αρμενία είναι το Μάιο προς το τέλος του καλοκαιριού, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές.
Η Αρμενία είναι μια χώρα με πολυτάραχη ιστορία. Σχετικά πρόσφατα, στις 23 Αυγούστου 1990 διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην ΕΣΣΔ. Το Βασίλειο της Αρμενίας ήταν το πρώτο κράτος που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό ως κρατική θρησκεία στις αρχές του 4ου Αιώνα. Διαθέτει μια περίεργη μυστηριακή ομορφιά. Όσο την περιδιαβαίνεις, τόσο μεγαλύτερη θα νιώθεις την ανάγκη να διαβάσεις την ιστορία της, καθώς η ιδιοτυπία της γεωγραφικής της θέσης, τα ατμοσφαιρικά της τοπία σε μια φύση που οργιάζει, με ιστορικές, ίσως τις πιο όμορφες, εκκλησιές του κόσμου και τα μοναστήρια της, να συνθέτουν τη μαγεία της.
Προορισμός μας, η πρωτεύουσα της Αρμενίας το Ερεβάν ή Γιερεβάν ή και «Ροζ Πόλη» συμβολισμός που τις προσδίδεται από τον χρωματισμό της πέτρας με την οποία είναι χτισμένη πολλά κτίριά της. Πήρε το όνομά της από τον Νώε, καθώς όπως λέει η παράδοση, όταν αυτός προσάραξε με την κιβωτό στο όρος Αραράτ, ήταν η πρώτη τοποθεσία που είδε κι αναφώνησε «Yerevants» δηλαδή «ορατή». Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Hrazdan ο οποίος και χωρίζει την πόλη στη μέση.
Θα συνιστούσαμε στις ξεναγήσεις σας να φορέσετε άνετα παπούτσια, καθώς κάθε γωνιά αυτής της πόλης έχει κάτι να σας δείξει. Μπορείτε εναλλακτικά σε όλο το ταξίδι σας να κινηθείτε με ταξί ή με το μετρό. Σκεφτείτε πως μια διαδρομή εσωτερικά της πόλης κοστίζει περίπου 2,4 ευρώ κι ένα εισιτήριο με το Μετρό 0,24 ευρώ ή αλλιώς 100 Armenian Dram. Οι λάτρεις των αξιοθέατων έχουν έναν λόγο παραπάνω να επισκεφτούν την Πρωτεύουσα της Αρμενίας καθώς το ενδιαφέρον των ξεναγήσεων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα. Η πόλη έχει υπέροχες μεγάλες πλατείες και το κέντρο της αποτελεί το κομβικό σημείο της. Σε όποια της γωνιά καταλήξετε, σίγουρα θα σας προσφέρει κάποιο θέαμα ή δρώμενο για να σας ανταμείψει.
Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το «Kaskad» που στα αρμένικα σημαίνει καταρράκτης. Φανταστείτε ένα έργο τέχνης με σκαλοπάτια σε διάφορα επίπεδα κι ανάμεσά τους σιντριβάνια κι υπαίθρια γλυπτά. Από το σημείο αυτό έχετε πρόσβαση στη θέα όλης της πόλης. Πολύ κοντά στο «Kaskad», είναι το Αρμένικο Θέατρο, Όπερας και Μπαλέτου της πόλης. Μουσικόφιλη πόλη, με την αρμένικη μουσική να είναι ένα κράμα από παραδόσεις. Τα βασικά της όργανα είναι το λαούτο tar, το έγχορδο με δοξάρι Kamancha, το μοναδικό πνευστό doudouk φτιαγμένο από ξύλο βερυκοκιάς και shevi καθώς και το κρουστό dhohol. Μη σας φανεί περίεργο αν συγκινηθείτε από τις νότες και τις μελωδίες. Τα εισιτήρια για τους επισκέψιμους χώρους είναι ιδιαίτερα φτηνά κι αξίζει να επισκεφτείτε όσους περισσότερους μπορείτε.
Επόμενη στάση στο Ινστιτούτο χειρόγραφων «Ματενανταράν» στο οποίο φιλοξενούνται 12.000 από τα αρχαιότερα αρμένικα χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών συγγράμματα ιατρικής, πολιτισμού κι επιστημών, πρώτης γραφής. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται είναι δείγματα αρχαίας ιατρικής, χειροτεχνίας κι επιστήμης.
Ευλαβικά φτάνουμε στο πάρκο της Νίκης με το μνημείο της «Μητέρας Αρμενίας» να αποτελεί σύμβολο της χώρας και φυσικά το «Tsitsernakaberd» ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από ένα μουσείο, μια ψηλή μνημειακή στήλη και την Αιώνια Φλόγα, αφιερωμένα στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η μοναδικότητα του Μουσείου και η κατανυκτική του ατμόσφαιρα έγκειται στην αρχιτεκτονική του καθώς είναι χτισμένο υπόγεια, κατασκευασμένο στρογγυλά ερμηνεύοντας τους κύκλους της κόλασης από την οποία θα περνούσαν τα θύματα της γενοκτονίας.
Οι ξεναγήσεις συνεχίζονται στην Εθνική Πινακοθήκη με συλλογές των μεγαλύτερων ζωγράφων της χώρας και εκτεθειμένα 26.000 έργα τέχνης καθώς και στο Ετσμιατζίν, τον Καθεδρικό Ναό του 4ου αιώνα. Το Ερεβάν είναι μια πόλη γεμάτη πλατείες προς αναψυχή των κατοίκων κι όχι μόνο. Θα σας πω πως ήταν όλες τους υπέροχα φροντισμένες, καθαρές και διακοσμημένες με γλυπτά. Ξεχωρίζω το πάρκο των Εραστών, το παλαιότερο της πόλης.
Αν σας κουράσαμε με τις ξεναγήσεις –πιστέψτε με δεν είναι ούτε τα μισά από όσα σας προσκαλεί το Ερεβάν να γνωρίσετε– θα πάμε για ψώνια και φαγητό. Και θα ξεκινήσουμε από την υπαίθρια αγορά Βερνισάζ, στην οποία δε θα μείνετε μόνο στην αγορά ενός σουβενίρ αλλά θα μπερδευτείτε στην απόφαση του τι να επιλέξετε. Τα περισσότερα είδη είναι χειροποίητα κι εμπρός σας απλώνονται από χαλιά και διακοσμητικά μέχρι vintage αντικείμενα.
Κάπου εδώ ήρθε κι η στιγμή για ένα καλό μπράντι. Αν δεν το ξέρατε, είστε ήδη στο τόπο που παράγει εξαιρετικό μπράντι και μια επίσκεψη στο Εργοστάσιο Αραράτ θα σας αποζημιώσει. Το εργοστάσιο παράγει μπράντι από το 1887, συνταγή από αρμένικες πηγές νερού και ντόπια σταφύλια. Μάλιστα, έχετε τη δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να συμμετέχετε στην παραγωγική διαδικασία. Μιας και μιλήσαμε όμως για ντόπια σταφύλια, η Αρμενία θεωρείται από τις παλαιότερες χώρες παραγωγής κρασιού. Μην παραλείψετε λοιπόν να ζήσετε και την εμπειρία μιας οινογνωσίας. Το εθνικό φρούτο της Αρμενίας είναι το αρμενικό δαμάσκηνο, το δικό μας βερίκοκο. Προμηθευτείτε λικέρ και σοκολατάκια με τις γεύσεις του. Δοκίμασα πρόσφατα κι ενθουσιάστηκα.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Η Γαστρονομία στην Αρμενία είναι ο παράδεισος των γεύσεων. Ειδικά στους λάτρεις των πικάντικων φαγητών. Μπαχαρικά, χρώματα κι αρώματα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Θα σας πρότεινα το «Old Yerevan» ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Ερεβάν. Όποιο και αν επιλέξετε καθώς οι επιλογές είναι πολλές δοκιμάστε οπωσδήποτε Ντολμάδες (Dolma), «lecho» αρμένικη σάλτσα ντομάτας, μαντί, Kyalagyosh (σούπα γιαουρτιού), Λαχματζούν, Chi kofte, λαβάς (πίτα σαν ψωμάκι) και Κας (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο ποδαράκι αργομαγειρεμένο).
Το πιο σημαντικό όταν επισκεπτόμαστε έναν προορισμό δεν είναι μόνο τα αξιοθέατα, αλλά κι η κουλτούρα και νοοτροπία των ανθρώπων. Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν πληροφορήθηκα πως το σκάκι είναι υποχρεωτικό μάθημα εξετάσεων στα σχολεία της χώρας. Δεν είναι όμως, μόνο η παιδεία που προσθέτει αξία σε έναν λαό. Στο Ερεβάν θα νιώσετε σαν να είστε στον τόπο σας, αφού οι κάτοικοι φημίζονται για τη φιλοξενία και την ευγένειά τους. Κουλτούρα, ιστορία, τέχνη, πολιτισμός και μια πόλη που επάξια αποτελεί τουριστικό προορισμό. Ένας λαός με αισθητική κι ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας που σας προσκαλεί να τον γνωρίσετε. Καλό σας ταξίδι!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου