Το dark tourism αποτελεί ένα νέο είδος εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο αγγίζει τα πιο σκοτεινά ένστικτα των ανθρώπων. Αν έχετε στο μυαλό σας ταυτισμένες τις διακοπές με χλιδή, κρυστάλλινα νερά, ξεγνοιασιά και κοκτέιλ, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Η νέα τάση περιλαμβάνει αποδράσεις σε μέρη που έχουν συνδεθεί με ειδεχθή εγκλήματα και γενικά σημεία του χάρτη στα οποία έχουν γραφτεί μερικές απ’ τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Ο όρος “dark tourism” διατυπώθηκε για να περιγράψει τη σχέση μεταξύ τουριστικών αξιοθέατων και το ενδιαφέρον ορισμένων ανθρώπων για τον θάνατο και το μακάβριο. Έτσι προκύπτει αυτή η διαφορετική μορφή που εστιάζει την προσοχή της σε τοποθεσίες που σχετίζονται με απώλεια και πόνο, φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Οι τουρίστες συνοδευόμενοι από έναν ξεναγό, που γνωρίζει ιστορικά τι έχει συμβεί στα μέρη που επισκέπτονται, προσπαθούν να μπούνε στη λογική φρικιαστικών στιγμών, όπως μια ανατριχιαστική δολοφονία.

Η νέα αυτή μόδα διαδόθηκε πολύ γρήγορα, ειδικά σε τουριστικό κοινό απ’ την κεντρική Ευρώπη, με έναν απ’ τους δημοφιλέστερους προορισμούς που επισκέπτονται να ‘ναι το Άουσβιτς. Οι τουρίστες αυτοί ελκύονται απ’ τις ιστορίες που έχουν γεννηθεί γύρω από αυτά τα μέρη, ενώ θέλουν να ζήσουν την αίσθηση του φόβου εκείνης της εποχής, να αγγίξουν από κοντά κάτι απ’ την τραγωδία και το δέος.

Φαίνεται πως οι τοποθεσίες του dark tourism προκαλούν ανησυχίες κι αμφιβολίες σχετικά με το περιεχόμενο όλων αυτών των αξιοθέατων και το γιατί να επιλέγει ένας άνθρωπος κάτι τόσο ζοφερό. Απ’ την άλλη, συνδυάζουν την εκπαίδευση με τις διακοπές σε ένα πλαίσιο διαφοροποίησης απ’ τα συνηθισμένα.

Οι λάτρεις του σκοτεινού τουρισμού δεν παρουσιάζουν απαραίτητα κοινά χαρακτηριστικά. Μπορεί να προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ή ηλικιακές κατηγορίες. Ξεκινούν από νεαρούς φοιτητές και φθάνουν μέχρι και σε τουρίστες τρίτης ηλικίας. Μερικοί από αυτούς ελκύονται απ’ την κουλτούρα και την ιστορική πλευρά των προορισμών ενώ άλλοι γοητεύονται απ’ την ιστορία του φυσικού περιβάλλοντος. Συχνά, ο επισκέπτης αναζητά στοιχεία που τον συνδέουν με την καταγωγή και τις ρίζες του (heritage tourism), ή απλώς διακατέχεται από περιέργεια για να δει από κοντά κάτι που του προκαλεί αποστροφή.

Όσον αφορά τους δημοφιλέστερους προορισμούς που επικεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχετικά με το συγκεκριμένο –αν μη τι άλλο ιδιαίτερο– είδος εξορμήσεων είναι οι εξής: Φυλακές Αλκατράζ, Κολοσσαίο στη Ρώμη, Κάστρο Μπραν της Ρουμανίας, Κατακόμβες του Παρισιού, Άουσβιτς στην Πολωνία, Μουσείο της Ιστορίας, Hiroshima Peace Memorial Park, καθώς και το Τσέρνομπιλ. Πρόκειται για προορισμούς που προσελκύουν χιλιάδες τουριστών που αναζητούν μοναδικές κι ακραίες εμπειρίες διακοπών.

Θα λέγαμε με σιγουριά ότι στην πρώτη σκέψη η επαφή με το dark tourism δε θα ήταν και κάτι που θα προσέλκυε τον καθένα. Ωστόσο, είναι ένα είδος τουρισμού τελείως πρωτότυπο που έχει να προσφέρει συγκινήσεις κι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά μας.

Το εύρος των θεμάτων που καλύπτει ο σκοτεινός τουρισμός είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητο. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν αρκετά μέρη που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιοθέατα dark tourism, η συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή τουρισμού δεν έχει εκμεταλλευτεί, με εξαίρεση ίσως τη Σπιναλόγκα της Κρήτης.

Παρά τις επικρίσεις, παραμένει ένα ιδιαίτερο σχέδιο διακοπών που έχει να σου προσφέρει κάτι καινούριο σε μέρη που έχεις ήδη αναρωτηθεί τι έχει προηγηθεί και ποια η ιστορία τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποβάλεις τον φόβο σου και να κάνεις ένα ταξίδι τελείως διαφορετικό από εκείνα που έχεις συνηθίσει να πηγαίνεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη