Τα αεροδρόμια ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ένας χώρος μοναδικός, που διαφέρει από κάθε άλλο χώρο. Έχουν τη δυνατότητα να μάς υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο εύκολο είναι να φύγουμε, να επιστρέψουμε και να ταξιδέψουμε μακριά. Πολυσύχναστα και θορυβώδη. Πλημμυρισμένα με ήχους αεροπλάνων που απογειώνονται κι αποσκευές να χτυπάνε στον κινούμενο διάδρομο. Ήχοι που αφουγκράζονται σαν παρηγορητικές υπενθυμίσεις ότι είτε είσαι σχεδόν σπίτι, είτε είσαι έτοιμος για οποιοδήποτε συναρπαστικό ταξίδι. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, τα αεροδρόμια φαίνονται αρκετά «εξωτικά» στο μυαλό μας.
Κι αν και πάνω κάτω τα αεροδρόμια μοιάζουν μεταξύ τους- βλέπεις η χρήση του χώρου είναι σαφέστατα η ίδια, με ελέγχους διαβατηρίων, με καφετέριες, με καταστήματα, με διάδρομο αποσκευών, κάθε ένα, ταυτόχρονα, έχει κάτι το ξεχωριστό. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, έχουμε φτιάξει μια λίστα με τα καλύτερα αεροδρόμια στο κόσμο, και γιατί αξίζει να τα επισκεφτεί κάνεις.
1. Singapore Changi Airport (SIN)
Το σπίτι των Singapore Airlines, εκτός από την ιδανική πρόσβαση που προσφέρει σε δεκάδες τοποθεσίες στον πλανήτη, ανακηρύχθηκε ως ένας must προορισμός από μόνος του. Το αεροδρόμιο άνοιξε επίσημα το 2019, με το έργο να φέρει την υπογραφή του Moshe Safdie Jewel, συμπεριλαμβάνοντας στις εγκαταστάσεις του δάση, καταρράκτες εσωτερικού χώρου κι ένα χαρακτηριστικό τεράστιο γυάλινο θόλο, με συνολική έκταση 14.000 τετραγωνικών ποδιών. Να σημειώσω ότι το αεροδρόμιο περιλαμβάνει τον πρώτο κήπο με πεταλούδες αεροδρομίου παγκοσμίως, καθώς και 24ωρο δωρεάν κινηματογράφο, υδρομασάζ και πισίνα στον τελευταίο όροφο του αεροδρομίου.
2. Istanbul Airport (IST)
Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εγκαινιάστηκε το 2018, με μεγάλες φιλοδοξίες να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στο κόσμο, το οποίο ξεχωρίζει για τον μοντέρνο σχεδιασμό και για την έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα, φέροντας την υπογραφή του μεγάλου διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Grimshaw Architects. Το αεροδρόμιο διαθέτει υψηλές τεχνολογίες, ανάμεσά τους ένας στόλος ρομπότ για να κατευθύνει τους επιβάτες μέσω του κόμβου των 818 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών και της χωρητικότητας του διαδρόμου για να μετακινεί συνολικά 90 πτήσεις την ώρα.
3. Dubai International Airport (DXB)
Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το υπερτεράστιο αεροδρόμιο του Dubai. Μόνο η πτέρυγα 3 με κάλυψη 18.4 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, το κατατάσσει στη δεύτερη θέση στα μεγαλύτερα κτίρια ανά το παγκόσμιο, από άποψη επιφάνειας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το αεροδρόμιο στεγάζει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα αφορολογήτων, με ανέσεις που, όσο κι αν θες, δεν μπορούν να σε αφήσουν ανέγγιχτο, από οίκους μόδας μέχρι και DJ σετ. Παράλληλα, αξίζει να επισημάνω ότι το αεροδρόμιο που έχει τη σημαία των αερογραμμών Emirates, διαθέτει ακόμη και κήπους ζεν, σε περίπτωση που κάποιος από εμάς επιθυμεί να χαλαρώσει περιμένοντας.
4. Helsinki Airport (HEL)
Το πρώτο κομμάτι είχε κτιστεί το 1952, για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κι έχει επεκταθεί σημαντικά με την πάροδο των χρόνων. Αυτό που πραγματικά το χαρακτηρίζει, είναι η σκανδιναβική ακμή, που είναι πλέον το σήμα κατατεθέν. Ο αερολιμένας είναι μια σχεδιαστική κληρονομιά της πόλης με ένα ξεχωριστό ύφος που αποτυπώνεται ακόμη και στις καρέκλες. Φέρει, επίσης, πολλαπλά στοιχεία της τοπικής κουλτούρας μιας κι έχει σχεδιαστεί από Φινλανδούς διακεκριμένους αρχιτέκτονες, όπως οι Alvar Aalto, Eero Aarnio, Yrjö Kukkapuro και Ilmari Tapiovaara. Αξίζει να σημειώσω ότι το Moomin Cafe είναι διακοσμημένο με χαρακτήρες από το αγαπημένο κόμικ του Φιλανδού εικονογράφου Tove Jansson.
5. Tokyo Haneda Airport (HND)
Ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, καθώς και τις Ιαπωνίας, που βρίσκεται μόλις 30 λεπτά νότια από το κέντρο της πόλης. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο του Τόκιο, αν και τόσο πολυσύχναστο, φημίζεται για την άνεση που προσφέρει καθώς και την καθαριότητα του κτιρίου, τη γρήγορη και αποτελεσματική συγκοινωνιακή σύνδεση του με το κέντρο της πόλης και συνάμα τη μεγάλη γκάμα φαγητών και καταστημάτων που διαθέτει για τους επιβάτες.
6. Hong Kong International Airport (HKG)
Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει τη δυνατότητα, μέσω του Airport Express, να μεταφέρει τους ταξιδιώτες από τον τερματικό σταθμό στο κέντρο της πόλης σε 24 λεπτά. Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ εξυπηρετεί δεκάδες προορισμούς μόνο στην ηπειρωτική Κίνα, με μια μεγάλη ποικιλία σε πολυτελείς ανέσεις μέσω του Regal Airport Hotel και συγκεκριμένα, το Skytrax που κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία αεροδρομίου στον κόσμο. Το Regal περιλαμβάνει επτά μπαρ, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία και το OM Spa, εμπνευσμένο από την Ταϊλάνδη, με δεκάδες είδη αρωματοθεραπείας, για όποιον επιθυμεί μια διαφορετική εμπειρία πριν ή μετά από το ταξίδι του.
7. Zurich Airport (ZRH)
Το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ελβετίας, και ο κύριος κόμβος για τη Swiss. Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, διαθέτει πρώτης κατηγορίας lounge business, με μπαρ που κατακλύζονται από σαμπάνια κι ουίσκι, καθώς και κάθε είδους αφορολόγητη σοκολάτα. Αξίζει να σημειώσω ότι ο χώρος διαθέτει ένα υπαίθριο κατάστρωμα παρατήρησης, με μια εκθαμβωτική θέα με φόντο τους διάδρομους, για να την απολαύσετε σε περίπτωση που το επιτρέπει ο καιρός.
8. Hamad International Airport (DOH)
Το αεροδρόμιο της Ντόχα, δικαιωματικά είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διασύνδεσης για την αεροπορική εταιρία του Κατάρ. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ξακουστό για τις ανέσεις του, μοιάζει περισσότερο με ξενοδοχειακό θέρετρο πάρα με αεροδρόμιο. Διαθέτει εκπληκτικές ανέσεις από γυμναστήριο, σε γήπεδα σκουός καθώς και εσωτερική πισίνα. Μέσα στον τερματικό σταθμό, στεγάζεται κι ένα πολυτελές ξενοδοχείο με τιμές μισής ή κι ολόκληρης μέρας, δίνοντας και πρόσβαση σε γήπεδο γκολφ.
9. Seoul Incheon International Airport (ICN)
Το διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ άνοιξε πριν από 21 χρόνια κι έχει πλέον χωρητικότητά 100 εκατομμυρίων επιβατών ετήσια. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, όπως και τα προηγούμενα, ξεχωρίζει για τις πολυτελείς ανέσεις του. Ανάμεσα σε αυτές είναι το εσωτερικό παγοδρόμιο, το σπα και το γνωστό “Cultural Street”, που προσφέρει στους ταξιδιώτες γεύσεις από την τοπική κουζίνα καθώς και παραστάσεις χορού. Αξίζει να αναφέρω ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ διαθέτει μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας, που αν κι απέχει 30 μίλια από την πρωτεύουσα, το ταξίδι προς αυτό διαρκεί μόλις 43 λεπτά από τον τερματικό σταθμό της πόλης.
10. Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσιας (NIC)
Ο συγκεκριμένος αερολιμένας δεν αναγράφεται σε καμία λίστα, δε δέχεται πτήσεις από κανένα αεροδρόμιο και καμία αερογραμμή εδώ και 50 χρόνια. Αν και οι πλείστοι αγνοούν την ύπαρξή του, κάποτε ήταν η πύλη σε έναν παράδεισο στον οποίο σύχναζαν οι πλουσιότεροι ταξιδιώτες και τουρίστες και το μοναδικό αεροδρόμιο της Κύπρου από το 1930 μέχρι το 1974. Το αεροδρόμιο είναι πλέον παγιδευμένο μέσα στην πράσινη γραμμή, παγωμένο στον χρόνο, περιμένοντας να ξαναξυπνήσει, όπως η πόλη των Βαρωσίων. Μετά την εισβολή, το αεροδρόμιο εξελίχθηκε σε αρένα σκληρών μαχών μεταξύ των δύο πλευρών, που οδήγησε τον χώρο να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και δεν επιτρέπονται οι πτήσεις προς και από αυτό. Παρ’ όλη την πάροδο των χρονών, το αεροδρόμιο Λευκωσίας δεν αποτυγχάνει να αμφισβητήσει τις συμβατικές έννοιες του χρόνου, καθιστώντας για εμένα ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι στο νησί, που είχα την τύχη να δω από κοντά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου