Η Ταΐβάν είναι ένας προορισμός που σίγουρα δεν επιλέγει κανείς εύκολα να επισκεφθεί από την Ελλάδα, λόγω της απόστασης αλλά και του κόστους του ταξιδιού. Με κουλτούρα εντελώς διαφορετική από τη δική μας, ο Ταΐβάν θα γίνει μια πινέζα όμως, που σίγουρα θα χαρείς πάρα πολύ να βάλεις στον χάρτη σου. Ιδανική εποχή για να την επισκεφτείς είναι η άνοιξη, κι έτσι, αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, σίγουρα θα συναντήσεις το όνομά της σε αρκετούς τουριστικούς οδηγούς αφού συστήνεται ως ο ιδανικός προορισμός που πρέπει να επισκεφτείς μέσα στο 2024. Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα αξίζει να δεις στην (ή το) Tainan, την παλιά πόλη που κρύβει μέσα της όλη την ουσία της Τaiwan και θα σε σαγηνεύσει με την πρώτη ματιά, μιας και φέτος, γιορτάζει την 400η επέτειό της.
Με την πρώτη ματιά, πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται λίγο. Η φήμη του ως το Κιότο της Ταϊβάν τροφοδοτεί πολλές ρομαντικές εικόνες, μιας περασμένης εποχής. Τα περισσότερα κτίρια όμως κάθε άλλο παρά ιστορικά είναι και πολλοί δρόμοι είναι γεμάτοι με καταστήματα που υπάρχουν οπουδήποτε στη χώρα. Αλλά αφού επισκεφθείς μερικούς ναούς και περιπλανηθείς σε μερικά δαιδαλώδη σοκάκια, θα γοητευτείς όσο ποτέ άλλοτε. Είναι πραγματικά μια πλούσια σε πολιτισμό και παράδοση πόλη και σπάνια περνάει εβδομάδα χωρίς κάποια ειδική θρησκευτική γιορτή ή παρέλαση.
Στην Ταΐβάν οι επιλογές που θα έχεις για να περιηγηθείς σε αξιοθέατα και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες θα είναι αρκετές, ξεκινώντας από το ιστορικό Anping Fort, το παλαιότερο φρούριο της Ταϊβάν στην Tainan City, που χτίστηκε από τους Ολλανδούς μεταξύ 1624 και 1634. Το φρούριο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αστυνόμευση και την προστασία του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή. Σήμερα, είναι ένα πολύ δημοφιλές μουσείο. Τα Σαββατοκύριακα, οι δρόμοι γύρω από αυτό μετατρέπονται σε ζωντανές αγορές, κι έτσι, εκεί θα νιώσεις τον παλμό της περιοχής μέσα από ένα μείγμα του χθες και του σήμερα.
Επόμενη στάση ο ναός Beiji στην Tainan, που φιλοξενεί τον αυτοκράτορα του μυστηριώδους ουρανού. Ο συγκεκριμένος ναός είναι γνωστός για τα διακοσμητικά ξυλόγλυπτα, τις καμπάνες και τις ζωγραφιές δια χειρός ντόπιων καλλιτεχνών. Αυτός ο σημαντικός ιστορικός θησαυρός της πόλης θα σε φέρει σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της περιοχής και θα επεκτείνει τους πνευματικούς σου ορίζοντες.
Στην πορεία σου στην πόλη, θα βρεις το Dehua Hall. Η απλότητα και η αρχιτεκτονική του μαζί με τα πράσινα κεραμικά πλακάκια στην οροφή και τους περίτεχνα φιλοτεχνημένους θεούς στην πόρτα, θα σου προσφέρουν μια ασυνήθιστη ηρεμία. Ο συγκεκριμένος ναός θεωρείται από τους πιο ξεχωριστούς στην Ταϊνάν κι αυτό θα το αντιληφθείς παρατηρώντας τα περίπλοκα σχέδια και τις τοιχογραφίες μέσα στην αίθουσα του ναού.
Επόμενος σταθμός σου, ειδικά κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, επιβάλλεται να είναι η Μεγάλη Ανατολική Πύλη, η οποία κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1725 και θεωρείται ως ένα ορόσημο της Ταϊνάν. Φωτίζεται τα βράδια, με αποτέλεσμα για πολλούς να παρομοιάζεται με μια εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.
Συνεχίζοντας με τις ιδιαίτερες πύλες, πραγματοποίησε μια στάση στη Μεγάλη Νότια Πύλη. Η κατασκευή αυτής ξεκίνησε το 1736, με σημαντικές αναβαθμίσεις το 1835. Είναι ένα από τα πιο φωτογενή σημεία της πόλης. Περιτριγυρισμένη από πάρκο, μοιάζει λίγο με ένα παλιό φρούριο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Νότιας Πύλης είναι η άμυνα 2 επιπέδων που παρέχει κι είναι εμπνευσμένη από το Σινικό Τείχος της Κίνας, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει εξωτερική πύλη, η οποία οδηγεί σε μια αυλή μπροστά από την κύρια είσοδο.
Εάν δηλώνεις λάτρης της ιστορίας, μην αμελήσεις μια επίσκεψη στο προγονικό ιερό Koxinga, το οποίο έχει αφιερωθεί σε έναν στρατηγό της δυναστείας των Μινγκ. Ο γενναίος στρατηγός ήταν υπεύθυνος για την εκδίωξη των Ολλανδών από την Ταϊβάν το 1661 και στη συνέχεια κυβέρνησε το νησί και μια μικρή αυτοκρατορία μέχρι το 1683. Το ίδιο το ιερό χτίστηκε το 1663. Ένα άγαλμα του Koxinga βρίσκεται στο κέντρο της κύριας αίθουσας του ιερού, μαζί με επιγραφές για κάθε γενιά των προγόνων του. Στον εξωτερικό χώρο θα βρεις ένα μικρότερο άγαλμα να απεικονίζει τον στρατηγό ως παιδί δίπλα στη μητέρα του.
Μην παραλήψεις να επισκεφθείς τον ναό Guan Gong γνωστό ως ναό του Θεού του Πολέμου, έναν από τους πιο καλά διατηρημένους κι αρχαίους ναούς στην Ταϊβάν. Μερικές από τις παλιές παραδόσεις εξακολουθούν να διατηρούνται μέχρι σήμερα, με καλλιτέχνες και ποιητές που συγκεντρώνονται γύρω από τη δαμασκηνιά που φυτεύτηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ. Αξίζει επίσης να επισκεφθείς το μικρό εργοστάσιο καλλιτεχνικών θρησκευτικών γλυπτών στην αριστερή πλευρά του ναού, εάν θέλεις να ανακαλύψεις νέες καλλιτεχνικές εμπειρίες.
Εάν αγαπάς την τέχνη επιβάλλεται μια στάση στον ναό Lady Linshui, οποίος είναι αφιερωμένος στη θεά της γονιμότητας και της γέννησης. Χτίστηκε το 1736 με τη μορφή καλύβας από άχυρο κι αναδιαρθρώθηκε κι ανακαινίστηκε το 1886. Κανένας άλλος ναός στην πόλη δεν έχει τόσες απεικονίσεις γυναικών. Σε αυτόν τον Ναό θα θαυμάσεις εξαιρετικούς πίνακες γυναικείων θεών με περίτεχνες απεικονίσεις, ιδιαίτερα στις πόρτες του Ναού.
Για σένα που εκτός από τους πνευματικούς ορίζοντες θέλεις να διευρύνεις και τους γευστικούς σου, η Ταϊνάν είναι το ιδανικό μέρος. Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις τα ρολάκια γαρίδας, αλλά και το γνωστό Coffin bread το οποίο τηγανίζεται μέχρι να χρυσίσει και γεμίζεται με μία κρεμώδη γέμιση φτιαγμένη με συστατικά όπως κοτόπουλο, ραπανάκι και σουπιές. Τα noodles με χέλι, ή τα noodles ψαριού θα σε ενθουσιάσουν, ως μια συνταγή κυρίως street food που θα είναι μια πρόκληση για τους γευστικούς σου κάλυκες. Από τα πιο ξεχωριστά πρωινά γεύματα που θα γευτείς είναι η μοσχαρίσια σούπα. Στην κατηγορία των ρολών, επίσης, αξίζουν μια δοκιμή και τα ρολάκια γεμιστά με στρείδια.
Στην κατηγορία των ροφημάτων το πιο ιδιαίτερο, το οποίο μπορείς να δοκιμάσεις είναι το λευκό τσάι κολοκύθας, το οποίο θεωρείται αρκετά δημοφιλές στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Τέλος, για σένα που αγαπάς τις σούπες, η επιθυμείς ένα ελαφρύ γεύμα η παραδοσιακή σούπα με noodles ρυζιού και καλαμάρι είναι η ιδανική επιλογή.
Η πόλη του φοίνικα, όπως είναι γνωστή η Ταϊνάν, θα σου χαρίσει εμπειρίες οι οποίες αξίζουν κι είναι σίγουρο πως θα δώσουν στην ταξιδιωτική σου λίστα μια διαφορετική αίγλη. Είτε επιλέξεις τα σημεία τα οποία διάβασες είτε κάποια άλλα από αυτά τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, η Ταϊνάν θα σε ταξιδέψει σε έναν κόσμο μαγικό. Κι όπως λέει κι ένα ρητό «Δεν μπορείς να γνωρίσεις την Ταΐβάν, αν δεν περάσεις μέσα από την Ταΐνάν».
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου