Η Κωνσταντινούπολη είναι σίγουρα η πόλη που θα σού κλέψει την καρδιά κι όμοιά της δε θα βρεις. Αναδύθηκε απ’ τις όχθες του Βοσπόρου για να γίνει η έδρα της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής κι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθιστώντας την το μόνο μέρος στην ιστορία που υπήρξε πρωτεύουσα διαδοχικών ισλαμικών και χριστιανικών αυτοκρατοριών. Χάρη στο στενό που διασχίζει, είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που εκτείνεται σε δύο ηπείρους, αποτελώντας μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Μια μεγαλούπολη που έχει δει την άνοδο και την πτώση τριών αυτοκρατοριών, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τη διασταύρωση Βυζαντινής κι Οθωμανικής αρχιτεκτονικής σ’ έναν τόπο που πηγάζει από ιστορία. Παρότι δεν είναι πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε οικονομικό, πολιτιστικό κι ιστορικό κέντρο της χώρας όντας η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό κοντά στα 15 εκατομμύρια κατοίκους. Από την Αγία Σοφία μέχρι το Παλάτι Tοπ Καπί κι απ’ τα πολυσύχναστα μπαρ και καφέ μέχρι τα αυτοκρατορικά τζαμιά της Οθωμανικής εποχής στολισμένα με περίπλοκα εσωτερικά πλακάκια, τα μουσεία και τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης αλλά και τα παραδοσιακά μαγαζιά με χαλιά στη γωνία από μοντέρνες μπουτίκ, η πόλη αυτή αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα πως το παλιό και το νέο μπορούν να συνυπάρξουν. Συχνά χαρακτηρίζεται κι ως η πόλη που δε σταματά ποτέ να κινείται.
Κάτι που σίγουρα θα σού τραβήξει την προσοχή είναι το κάλεσμα για προσευχή που αντηχεί στους ουρανούς πέντε φορές την ημέρα. Ενώ οι καλύτεροι μήνες για την επισκεφτείς είναι μεταξύ Απρίλη και Μάη, εκεί που η άνοιξη ξεσπά με τουλίπες και ανθισμένα ροζ δέντρα. Αρκεί ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ κι ένα κομμάτι μπακλαβά από φιστίκι για να ξεκινήσεις τις βόλτες σου στις γειτονιές της πόλης. Γι’ αυτό κι εμείς σού έχουμε συγκεντρώσει μερικά μέρη που αξίζει ν’ αφιερώσεις χρόνο για να τα επισκεφτείς όσο βρίσκεσαι στην πόλη.
Πλατεία Σουλταναχμέτ ή Πλατεία του Ιπποδρόμου
Η πλατεία Σουλταναχμέτ πήρε το όνομα της απ’ το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ που βρίσκεται εντός της πλατείας. Γνωστή κι ως πλατεία Ιπποδρόμου, η περιοχή εκείνη αποτελούσε την παλιά πόλης της Κωνσταντινούπολης. Αν ψάχνεις από που να ξεκινήσεις το ταξίδι σου η πλατεία του Ιπποδρόμου είναι το ιδανικό σημείο που πρέπει να αρχίσεις καθώς φιλοξενεί πολλά και διάσημα κτίρια όπως: το Μπλέ Τζαμί, η Αγία Σοφία και το Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών.
Μπλέ Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ
Αν βρεθείς στην πόλη ένα μέρος που δεν πρέπει να παραλείψεις από το ταξίδι σου είναι το Μπλέ Τζαμί. Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Ξακουστό για την αρμονία του, είναι το μεγαλύτερο και το παλαιότερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης. Περιβάλλεται από έξι μιναρέδες ενώ στο εσωτερικό του θα αντικρίσεις πάνω από 20.000 χειροποίητα μπλέ κεραμικά πλακίδια που θα σε εντυπωσιάσουν. Βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιπποδρόμου απέναντι από την Αγία Σοφία.
Αγία Σοφία
Αποτελεί το στολίδι της Κωνσταντινούπολης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένα μνημείο που αποτελεί πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο που σπεύδουν να την επισκεφτούν κάθε χρόνο με σκοπό να θαυμάσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική της, την ένδοξη θέα στο εσωτερικό της καθώς και τη μεγάλη ιστορική της σημασία. Χτισμένη μεταξύ του 532 και 537, το κτίριο ήταν εκκλησία για σχεδόν χίλια χρόνια. Απ’ την άλωση της πόλης το 1453 έως το 1935 λειτούργησε ως τζαμί, πριν γίνει κοσμικό μουσείο. Το 2020 το μνημείο μετατράπηκε ξανά σε τζαμί τ’ οποίο παραμένει ως και σήμερα. Χαρακτηρίζεται ως το μεγάλο έργο της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, καθώς για χρόνια αποτελούσε τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στον κόσμο. Αξίζει να της αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου για να εξερευνήσεις λίγο από το μεγαλείο της.
Βασιλικές Κινστέρνες
Η Βασιλική Κινστέρνα είναι η μεγαλύτερη σωζόμενη βυζαντινή στοά της Κωνσταντινούπολης κι ένα απ’ πιο μοναδικά ιστορικά μνημεία της. Αυτή η εκτεταμένη υπόγεια δεξαμενή νερού -που έχει το μέγεθος όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, κάποτε τροφοδοτούσε με νερό το μεγαλύτερο παλάτι της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου υπήρξε η κύρια κατοικία των ντόπιων αυτοκρατόρων για αιώνες. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της είναι ένα ζευγάρι κεφαλών της Μέδουσας που κάθονται ανάποδα στη βάση δύο κιόνων. Αν και το παλάτι δεν υπάρχει πλέον, η στοά είναι και πάλι ανοιχτή στο κοινό και σε περιμένει να την εξερευνήσεις.
Καπαλί Τσαρσί ή Μεγάλο Παζάρι
Μια απ’ τις μεγαλύτερες, διασημότερες και παλαιότερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο, εκτείνεται σε περισσότερους από 61 δρόμους της πόλης με 4000 καταστήματα. Από το 1460 αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης που σε κάνει να χάνεσαι στο εσωτερικό του. Εκεί μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως: κοσμήματα, αντίκες, υφάσματα, χαλιά, κεραμικά κι όχι μόνο. Το πιο πιθανό είναι να πέσεις πάνω σε κάποιον πωλητή με υπερβολικό ζήλο που θα προσπαθήσει να σε πείσει ν’ αγοράσεις κάτι απ’ το μαγαζί του. Εμείς σε προειδοποιούμε πως είναι πολύ καλοί στα παζάρια γι’ αυτό πρόσεχε μην πέσεις στην παγίδα τους. Εντός της αγοράς υπάρχουν πολλά παραδοσιακά εστιατόρια και καφετέριες αλλά και το περίφημο εστιατόριο του διάσημου σεφ Νουσρέτ. Ακόμη μπορείς να γευτείς το κλασικό χαρμάνι ενός τούρκικου καφέ στο παλαιότερο καφενείο της πόλης το Εμενλέρ μέσα στην παλιά αγορά.
Παλάτι Τοπ Καπί
Ένα απ’ τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Παλάτι Τοπ Καπί. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτέλεσε το σπίτι των Οθωμανών Σουλτάνων ενώ το 1924 μετατράπηκε και επίσημα σε μουσείο. Η αρχική του ονομασία ήταν “Yeni Saray” που σήμαινε το Νέο παλάτι ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Τοπ Καπί ή αλλιώς Η πύλη με τα κανόνια. Μια τεράστια έκταση 400.000 τετραγωνικών μέτρων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα παλάτια του κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο μνημείο ενώ έχει ενσωματωθεί στη λίστα της UNESCO. Είναι το διασημότερο μουσείο της χώρας με 3.000.000 επισκέπτες ετησίως γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο, πρόσθεσε το ήδη στο πρόγραμμα σου.
Αιγυπτιακή Αγορά
Μετά το Καπαλί Τσαρσί, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά της Κωνσταντινούπολης. Το ιστορικό αυτό παζάρι, χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τα έσοδα της Οθωμανικής διοικητικής περιφέρειας στην Αίγυπτο από όπου και πήρε το όνομα του. Είναι γεμάτη από αιγυπτιακά μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, τούρκικο καφέ, λουκούμια και παραδοσιακά υλικά, ενώ αποτελεί την κύρια πηγή μπαχαρικών για τους Τούρκους. Αν είσαι λάτρεις των γεύσεων της Μέσης Ανατολής τότε αυτή η αγορά είναι ο προορισμός που ψάχνεις. Βρίσκεται στην πλατεία Εμίνονου στο Σουλταναχμέτ αρκετά κοντά από το Καπαλί Τσαρσί.
Πλατεία Εμινονού
Ένα απ’ τα ιστορικότερα μέρη της πόλης καθώς όπως λέγεται είναι ένα από τα μέρη όπου ιδρύθηκε για πρώτη φορά το Βυζάντιο. Εκεί μπορείς μαζί με τη βόλτα στις ακτές του Βοσπόρου να δοκιμάσεις το απόλυτο street food της πόλης, το περίφημο ψάρι σε σάντουιτς ή αλλιώς Balik Ekmek. Κάτι που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις είναι τα τραγανά Σιμίτ ή τούρκικα κουλούρια όπως ονομάζονται. Μπορείς να τ’ απολαύσεις καλύτερα μαζί με ένα φλιτζάνι παραδοσιακό τούρκικο τσάι. Το Εμινονού φιλοξενεί επίσης την αγορά μπαχαρικών, το τζαμί του Ρουστέμ Πασά, το Γενί τζαμί, τον πύργο του Γαλατά καθώς και τη Γέφυρα του Γαλατά που συνδέει το Εμινονού με το Καρακόι πάνω απ’ τον Κεράτιο κόλπο.
Λεωφόρος Ιστικλάλ
Γνωστή κι ως «Μεγάλος δρόμος του πέραν», πήρε το όνομα της από τη διαδρομή που αν τη διασχίσεις μέχρι τη θάλασσα μπορείς ν’ αντικρίσεις μέχρι πέρα την Αγιά Σοφιά στην άλλη πλευρά της πόλης. Αποτελεί το απόλυτο μέρος για κάθε είδους διασκέδαση και αγορές, πλαισιωμένη από πληθώρα μαγαζιών για φαγητό, ποτό αλλά και για ψώνια. Αν βρεθείς στην Ιστικλάλ δε γίνεται να μη δοκιμάσεις το καλύτερο μπέργκερ της πόλης στο KizilKayalar. Εκεί θα βρεις το νοστιμότερο τούρκικο μπέργκερ Islak Hamburger, το οποίο φτιάχνεται από ειδική σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά. Αν πάλι προτιμάς τα σάντουιτς το Durumzade είναι το μαγαζί που ψάχνεις. Εκεί μπορείς να γευτείς το καλύτερο ντονέρ της Κωνσταντινούπολης, γεμιστό με κεμπάπ.
Αν ψάχνεις για τον παράδεισο των γλυκών τότε σίγουρα είσαι στη σωστή πόλη. Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να ικανοποιήσει κάθε μορφής γλυκατζή. Το Karakoy Gulluoglu είναι ένα πραγματικό καταφύγιο για τους λάτρεις του μπακλαβά. Εκεί θα βρεις μπακλαβά με πλούσια κι αφράτη ζύμη από φιστίκια και μέλι που θα σε μαγέψει. Άλλη μια γλυκιά επιλογή είναι τα θρυλικά ζαχαροπλαστεία Hafiz Mustafa που σερβίρουν γενιές και γενιές ντόπιων κι επισκεπτών. Ζήτησε να δοκιμάσεις το κλασικό lokum ή λουκούμι αλλά και το παραδοσιακό κιουνεφέ και θα μάς θυμηθείς. Αν ταξίδεψες και εσύ μαζί μας στις ομορφιές της πόλης, τότε δεν έχεις παρά να κλείσεις το επόμενο σου ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος