Καλοκαιράκι· και μιας που όλοι βρισκόμαστε εν όψει διακοπών ή ετοιμάζουμε ήδη βαλίτσες για κάποιο νησί, σας έχω μια λίστα για το τι θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε αν βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω δέκα -αγαπημένα μου- νησιά.
Χίος
Δε θα μπορούσα να ξεκινήσω με άλλο από τη Χίο που είναι το νησί της μαστίχας και των ναυτικών. Δε γίνεται να βρεθείς εκεί και να μη δοκιμάσεις την περιβόητη και μοναδική φυσική μαστίχα, η οποία δε φυτρώνει πουθενά αλλού παρά μόνο εκεί. Θα τη συναντήσεις σε διάφορες μορφές, σε τσίχλα, σε λικέρ, σε παγωτό καϊμάκι, στα μαστιχολούκουμα και στο λεγόμενο «υποβρύχιο», το οποίο φτιάχνεται από μαστίχα και ζάχαρη. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις πορτοκαλάδα και μανταρινάδα «Κάμπος Χίου» και φυσικά πρέπει να γευθείς διάφορα γλυκά του κουταλιού -περγαμόντο, κυδώνι και πολλά άλλα. Μην παραλείψεις το ούζο Χίου, τις χιώτικες ελιές ή κουρμάδες όπως τις αποκαλούν και το μελιτζανοπίλαφο, δηλαδή ρύζι μαγειρεμένο με μελιτζάνες και κρεμμυδάκι. Ακόμη, αξίζει να δοκιμάσεις τη ντόπια μπίρα, το χιώτικο τυρί μαστέλο και τη σούμα, που είναι το παραδοσιακό χιώτικο απόσταγμα από σύκα κι είναι αντίστοιχο του τσίπουρου. Τέλος, να προσθέσω τ’ αγαπημένα μασουράκια -γλυκά σε σχήμα φλογέρας γεμιστά συνήθως με αμύγδαλο- και τα μαμούλια, δηλαδή μπισκότα γεμιστά με καρύδια σε σχήμα κουραμπιέ και πασπαλισμένα με άχνη. Και πέρα από όλα αυτά τα κλασικά, θα σας προτείνω και τη μακαρονάδα του Λύκου και τους λουκουμάδες του Κανέλλου, στα Μεστά αλλά και στην πόλη.
Λέσβος
Στο νησί της ελιάς, του Ελύτη και του Αγίου Ραφαήλ, υπάρχουν πολλά που μπορείς να δοκιμάσεις. Αρχικά, το εξαιρετικό λάδι για το οποίο φημίζεται, την ποικιλία τυροκομικών προϊόντων, όπως είναι το λαδοτύρι, η φέτα Μυτιλήνης, το κασέρι Ερεσού κι άλλα ντόπια τυριά ΠΟΠ και φυσικά τις σαρδέλες Καλλονής. Τώρα, αν με ρωτάς για τις σπεσιαλιτέ του νησιού, σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις σουγάνια, τα οποία είναι κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι, γκιουζλεμέδες -οι οποίοι είναι τυροπιτάκια με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση- και σφουγγάτο, δηλαδή ομελέτα με κολοκυθάκια, αυγά και μυρωδικά. Από γλυκά, αξίζει ο μπακλαβάς, η πλαντζέτα -σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι ή αμύγδαλο και πασπαλισμένα με κανέλα- κι η γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ας μην παραλείψουμε επίσης το γνωστό σε όλους ούζο Πλωμαρίου.
Άνδρος
Το μεγάλο αυτό αρχοντικό νησί των Κυκλάδων έχει πολλά να σου προσφέρει πέρα από γαλήνη -μιας που δε θα συναντήσεις την κλασική κοσμοσυρροή όπως σε άλλα νησιά. Όταν βρεθείς εκεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το πιο διάσημο πιάτο του νησιού που είναι η φουρτάλια η φρουτάλια -η παραδοσιακή ομελέτα τους που περιέχει αυγά, πατάτες, ντόπια λουκάνικα και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Σερβίρεται ολόκληρη και ξεροψημένη. Μπορεί να τη συναντήσεις και με διάφορες παραλλαγές, όπως με λαχανικά ή και με διαφορετικά κρεατικά. Επίσης να προσθέσουμε τους κολοκυθοανθούς και το λουκάνικο με γλυκάνισο. Περνώντας στα γλυκά, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αμυγδαλωτά με μαρέγκα, αμυγδαλόψιχα και πικραμύγδαλο, καλτσούνια που είναι πλούσια σε ντόπιο καρύδι και μέλι, παστέλια, παστιτσάκια και νουγκατίνα, τα οποία θα βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία σίγουρα.
Κεφαλλονιά
Σχετικά με το αγαπημένο Ιόνιο και συγκεκριμένα για ένα από τα αγαπημένα μου νησιά, δεν μπορεί να μην έχεις ακουστά την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, η οποία φτιάχνεται από τρία είδη κρέατος -χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο-, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές, όπως με δαμάσκηνα. Να προσθέσουμε κάπου εδώ την αγκιναρόπιτα, τις τυρόπιτες και χορτόπιτες, αλλά και την μπακαλιαρόπιτα. Οι Κεφαλλονίτες φαίνεται ν’ αγαπούν την καυτερή σκορδαλιά -την οποία συνοδεύουν με βραστά κολοκυθάκια που τ’ αποκαλούν μωρόπουλα-, αλλά και τα τσιγαρίδια, ένα πολύ γνωστό πιάτο κυρίως από χόρτα. Όσον αφορά τα γλυκά του νησιού, έχουμε τις μάντολες -εκ του mandorla που σημαίνει αμύγδαλο στα ιταλικά- οι οποίες φτιάχνονται από καραμελωμένα αμύγδαλα, τη μυστόπιτα που γίνεται από μούστο, σιμιγδάλι κι αμύγδαλα και τέλος το παστοκύδωνο που είναι πάστα κυδωνιού με αμύγδαλα.
Μήλος
Θα γνωρίζεις ότι η Μήλος, το νησί της Αφροδίτης με τα κρυστάλλινα νερά και τη ρομαντική ατμόσφαιρα, φημίζεται για την κτηνοτροφία και τα ιδιαίτερα τυριά της, όπως η μανούρα, η χλωρή, το μελίχλωρο, το ξερό μηλέικο τυρί κι η μυζήθρα. Χαρακτηριστικό της μηλέικης γαστρονομίας είναι ο μπελτές που αποτελείται από ντόπια ντολμαδάκια, ενώ επίσης αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τοπικές πίτες όπως οι φλάουνες -πίτες που φτιάχνονται από χειροποίητο φύλλο, άγρια χόρτα, σπανάκι, ρύζι και σταφίδες-, τα πιταράκια με μανούρα -τα οποία χαρακτηρίζονται για το λεπτό τους πάχος-, οι πλακόπιτες -μες στη χειροποίητη ζύμη μπαίνει ξερό τυρί- κι οι κολοκυθόπιτες. Πέρα απ’ όλα αυτά, η Μήλος φημίζεται και για τη λιαστή ντομάτα της.
Νάξος
Η Νάξος -ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο- έχει πολλά εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Ανάμεσα τους είναι και το πιο γνωστό παραδοσιακό πιάτο, ο καλόγερος, το οποίο αποτελείται από μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχαράκι και ξινομυζήθρα Νάξου. Από την άλλη, το νησί φημίζεται για την πολύτιμη γραβιέρα του και και για την ίσως καλύτερη πατάτα που παράγει η χώρα. Σίγουρα, οφείλεις να δοκιμάσεις λικέρ κίτρου -το οποίο προέρχεται από την απόσταξη καθαρού οινοπνεύματος σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες- και το εξαίρετο ναξιώτικο ζαμπόνι που είναι αλλαντικό από χοιρινό μπούτι. Από γλυκά, ξεχωρίζει το μελαχρινό, ένα είδος καρυδόπιτας το οποίο περιέχει μικρή ποσότητα από κίτρο και σερβίρεται συνήθως με παγωτό καϊμάκι.
Αμοργός
Στο νησί του απέραντου γαλάζιου μην παραλείψεις να γευθείς την ψημένη ρακή. Είναι το χαρακτηριστικό ποτό του νησιού και συνήθως σερβίρεται για το καλωσόρισμα. Λέγεται ψημένη επειδή η καραμέλα του μελιού ψήνεται σιγά-σιγά κι επειδή το ίδιο το ποτό ψήνεται επίσης με την πάροδο του χρόνου. Αξίζει ακόμη το πατατάτο, το οποίο φτιάχνεται από κατσικίσιο κρέας σε κατσαρόλα με πατάτες κι είναι το πιο γνωστό τοπικό έδεσμα. Τα τυροπιτάκια Αμοργού, ο αμοργιανός καβουρμάς και τα χορτοπιτάκια είναι επίσης από τις κορυφαίες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις, ενώ από γλυκίσματα, εντύπωση κάνουν τα ξεροτήγανα -μια παραλλαγή της δίπλας- και το παστέλι το οποίο ξεχωρίζει λόγω του ότι είναι πιο μαλακό από τα υπόλοιπα και λόγω το ότι προστίθεται και μια δόση από κύμινο.
Σαντορίνη
Το νησί αυτό είναι γνωστό, κατά κύριο λόγο, για το μαγικό του ηλιοβασίλεμα στην Οία αλλά και για το ηφαίστειό του. Είναι όμως επίσης γνωστό για τη φάβα με το γρήγορο μαγείρεμά της και τη βελούδινη γεύση της, αλλά και για τους ντοματοκεφτέδες της. Η αθερινόπιτα, όπου οι αθερίνες τηγανίζονται σε καυτό λάδι μαζί με κρεμμύδια κι αλεύρι, το απόχτι -το παστό χοιρινό του νησιού-, ο ξελουριστός μπακαλιάρος που τρώγεται συνήθως αμαγείρευτος και κομμένος σε μικρά κομμάτια με ντοματοσαλάτα, είναι γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις. Από γλυκά, προτείνω την κοπανιά που πήρε το όνομά της από τον τρόπο παρασκευής της -αφού τα κριθαροκούλουρα χτυπιούνται κι αναμειγνύονται με σταφίδες και σουσάμι-, το γνωστό κουφέτο, τα μελετίνια, τα λυχναράκια αλλά και τη σαντορινιά πουτίγκα.
Μύκονος
Αν και σχεδόν κανείς δε θα την επισκεφτεί για την κουζίνα της -καθώς η Μύκονος αποτελεί τον πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, από ολόκληρο τον κόσμο, για την έντονη και ξέφρενη νυχτερινή ζωή αλλά και την πολυτέλειά της- έχει αρκετές τοπικές λιχουδιές ν’ αναδείξει. Η λούζα Μυκόνου -αλλαντικό-, το πικάντικο και πιπεράτο τυρί, η μόστρα με το κρίθινο παξιμάδι και την κοπανιστή και τα μοναδικά ντόπια λουκάνικα, αποτελούν κυρίαρχες γεύσεις. Φυσικά, το νησί είναι γνωστό για τις πίτες του και συγκεκριμένα για τη μελόπιτα και την κρεμυδόπιτα -όλες με βάση την τυροβολιά-, για τα τσιμπητά με μέλι, με κανέλα κι άρωμα πορτοκαλιού, αλλά και για τ’ αμυγδαλωτά με το έντονο άρωμα πικραμύγδαλου.
Κρήτη
Πέρα από τον πανάρχαιο πολιτισμό και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της, η Κρήτη αποτελεί σημαντικό παραγωγικό μέρος, με τα σημαντικότερα προϊόντα της να είναι οι ελιές, τα σταφύλια, το κρασί κι η τσικουδιά. Επίσης, αξίζει κανείς να γευτεί τη μοναδική σφακιανή πίτα που -για όσους δε γνωρίζουν- είναι μια λεπτή πίτα σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί. Ακόμη, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη στάκα, η οποία χρησιμοποιείται σε αρκετά κρητικά εδέσματα. Μην ξεχάσετε επίσης τα γλυκά μυζηθροπιτάκια, τα πιταράκια με μάραθο, τις σαρικόπιτες, τη χανιώτικη πίτα και τα μπουρέκια. Τέλος, η χανιώτικη κρεατότουρτα και τα καλιτσούνια είναι από τις must γεύσεις.
Αν λοιπόν βρεθείς σε κάποιο νησί απ’ αυτά, τώρα ξέρεις τι πρέπει να δοκιμάσεις! Καλές βουτιές και καλή γευσιγνωσία!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Πακιακιό