Ελβετία, πρωτεύουσα της η Βέρνη. Η χώρα του Edelweiss. Όποτε βρίσκομαι εκεί, πάντα μαγεύομαι από το πόσο ήρεμοι είναι οι κάτοικοί της κι από το πόσο διαφορετική νοοτροπία έχουν υιοθετήσει σχεδόν για όλα τα θέματα. Βασικός παράγοντας σε όλο αυτό είναι ότι το ίδιο το κράτος έχει βοηθήσει τους κατοίκους της, θεσπίζοντας νόμους, που θα βοηθούν την εξέλιξη τους αλλά οδηγούν και σε μία πιο κοντά στο ιδανικό, ζωή.

Η Ελβετία απαρτίζεται από ομοσπονδιακό συμβούλιο 7 ηγετών όπου και κυβερνούν τη χώρα. Μέσα από τις ομοσπονδιακές συνελεύσεις, εκλέγεται ο πρόεδρός τους και η θητεία του διαρκεί έναν χρόνο. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι η ιδανική χώρα για να ζήσει κάποιος γιατί το σύστημα της δημοκρατίας λειτουργεί άψογα, ναι μεν είναι ακριβή η ζωή τους αλλά ο μισθός που παίρνει ο μέσος Ελβετός καλύπτει το ενοίκιο, τις υποχρεώσεις προς το κράτος και τους δημόσιους φορείς. Παρέχεται ασφάλεια ζωής, την οποία και πληρώνει ο κάθε εργοδότης, ώστε να υπάρχει η πρέπουσα κάλυψη στον τομέα υγείας, υπάρχουν πολλά επιδόματα που δίνονται από το κράτος π.χ. σε ανέργους, στις μητέρες, στις μονογονικές οικογένειες, σε ανθρώπους που χρήζουν ιατρικής φροντίδας και στήριξης κ.ο.κ.

Η Ελβετία είναι χωρισμένη στα λεγόμενα «καντόνια». Υπάρχει το Γερμανικό, το Γαλλικό και το Ιταλικό. Σε κάθε καντόνι μιλούν την ανάλογη γλώσσα. Η αγγλική γλώσσα δε χρησιμοποιείται τόσο συχνά, όπως θα διαπιστώσετε όταν επισκεφθείτε τη χώρα αυτή. Βέβαια, σε κεντρικά σημεία και συνήθως εμπορικά, του γερμανικού καντονιού, και κυρίως στη Ζυρίχη και τη Λουκέρνη, θα βρείτε άτομα που μιλούν καλά αγγλικά, καθώς είναι και μέρη τα οποία έχουν ιδρυθεί εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς.

Φορολογικά, η Ελβετία έχει χωρίσει το κάθε καντόνι και τις περιοχές που το απαρτίζουν, έτσι ώστε οι κάτοικοι της κάθε περιοχής να μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Παραδείγματος χάριν, η περιοχή Zug, του Γερμανικού καντονιού, ανήκει στις περιοχές με ελαφριά φορολογική επιβάρυνση. Με αποτέλεσμα, να συναντάμε στην περιοχή αυτή πολλές εταιρίες, ανθρώπους ευκατάστατους, ακριβά διαμερίσματα και δε θα λείψουν από το οπτικό μας πεδίο και ξαφνικές εμφανίσεις Lamborghini και Ferrari. Όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας, το κράτος φροντίζει φορολογικά, να είναι σωστό απέναντι στους πολίτες του, ώστε να τους παρέχει άμεση οικονομική ενίσχυση.

Κάθε περιοχή των καντονιών διαθέτει και τη δική της προσωπική σημαία. Η κεντρική σημαία, όμως, της Ελβετίας είναι μία και δημιουργήθηκε το 1841. Είναι τετράγωνη, ενώ στο κέντρο της υπάρχει ένας λευκός σταυρός σε κόκκινο φόντο. Με βάση το άρθρο του κου Κάκαρη, στο site Geografikoi, είναι δύο χώρες που έχουν τετράγωνη σημαία, η Ελβετία και το Βατικανό.

Από πολύ μικρή επισκέπτομαι τη χώρα αυτήν λόγω του ότι ο θείος μου παντρεύτηκε Ελβετίδα γυναίκα και μετοίκισε εκεί· ήταν καπετάνιος σε φορτηγά πλοία κι έλειπε πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τη γυναίκα αυτή να μεγαλώσει τα παιδιά στην Ελλάδα, μόνη της. Ο δεύτερος λόγος ήταν γιατί είχε την ελπίδα πως τα παιδιά του θα έχουν μια καλύτερη ζωή στην Ελβετία και πως θα βρουν τον δρόμο τους πιο εύκολα. Ο ίδιος εργάστηκε στα ποταμόπλοια της Λουκέρνης. Εγκαταστάθηκε στη χώρα με τα πρώτα μεταναστευτικά κύματα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960-1970. Να σημειωθεί ότι το 1970, απογράφηκαν, σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, ένα εκατομμύριο μετανάστες προς την Ελβετία. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστατευτικά ρεύματα του αιώνα και για την ακρίβεια, το τρίτο κατά σειρά.

Όταν μεταναστεύεις σε μια άλλη χώρα δε θεωρείται και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ισχύει μέχρι και σήμερα ότι για να μεταναστεύσεις στην Ελβετία και να μπορέσεις να εργαστείς χρειάζονται τα εξής: Με βάση το site της Eurosender, «οι πολίτες των χωρών της ΕΕ και της ΕυρωπαΪκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς βίζα με διάστημα τριών μηνών. Αν στο διάστημα αυτό, δεν έχουν βρει κάποια εργασία ή απλά θέλουν να παρατείνουν τη διαμονή τους στη χώρα, υποβάλλουν αίτηση για άδεια παραμονής κι άδεια εργασίας. Όσον αφορά τους πολίτες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, το μόνο που αλλάζει είναι ότι θα χρειαστούν βίζα».

Το να βρεις εργασία στην Ελβετία δεν είναι ακόμα δύσκολο. Το ποσοστό των ανέργων εκεί είναι 2,5%. Άλλωστε, υπάρχουν πάρα πολλά πρακτορεία εύρεσης εργασίας που βοηθούν άμεσα τους πολίτες. Αν βρεθείτε στη Ζυρίχη, θα βρείτε πάρα πολλούς Έλληνες εργαζόμενους, καθώς σχεδόν 10.000 Έλληνες εργάζονται εκεί αλλά και σε Λουκέρνη, Βέρνη και Γενεύη.

Σε σχέση με το vibe, για κάποιους, οι Ελβετοί δε θεωρούνται τόσο φιλόξενος λαός. Όμως, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεν ισχύει. Οι Ελβετοί έχουν δεχθεί και δέχονται, κατά καιρούς, μεγάλο ποσοστό μεταναστεύσεων στη χώρα τους. Από προσωπική εμπειρία, θα σας πω πως ναι, υπάρχουν κάποιοι ψυχροί άνθρωποι εκεί, που έχω συναντήσει σε δουλειές αλλά και στην καθημερινότητά μου. Όμως, αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του ατόμου, θεωρώ, και λίγο με τη νοοτροπία και κουλτούρα που έχουν οι Ελβετοί ως λαός. Ως άποψη έχουν ότι εφόσον λειτουργείς με τους νόμους που έχουν και τους σέβεσαι, αλλά κι εφόσον σέβεσαι το κάθε άτομο, από όποια χώρα και να είναι, τότε έχεις ήδη ενταχθεί στην κοινωνία τους.

Προσωπικά, έχω δουλέψει στο καντόνι του Zug, για μια εταιρία, για κάποιο διάστημα κι έχω συνεργαστεί με πολλά άτομα που έχουν μετοικίσει στη χώρα, για μια καλύτερη ζωή, που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν ότι η σωστή επικοινωνία αλλά και πολιτική που έχει υιοθετήσει η κάθε εταιρία στην Ελβετία, βοηθά πολύ έναν υπάλληλο να εργαστεί γι’ αυτήν με μεγάλη προθυμία. Όπως, ασφαλώς κι οι ανάλογοι μισθοί που δίνονται. Σημαντικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν υπερωρίες, όμως αν υπάρξουν, ανάλογα την ειδικότητα, πληρώνονται. Και πάντα υπάρχει διάλειμμα, εντός της εργασίας, που ξεκινά από 1 ώρα έως και 2, ανάλογα τον κάθε τομέα.

Έχουν δημιουργηθεί, εδώ και χρόνια, ελληνικές κοινότητες στη Ζυρίχη, στη Λουκέρνη και σε άλλα καντόνια. Υπάρχουν κάποιες Ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Σέβονται την ελληνική κουλτούρα πολύ. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι Έλληνες που μετανάστευσαν εκεί, είναι και άλλοι λαοί, που τους υποδέχονται εξίσου θερμά. Υπάρχει για κάθε θρήσκευμα, το μέρος που μπορούν να προσεύχονται, κοινότητες αλλά και ομάδες στήριξης αυτών.

Σε αυτό το σημείο έρχεται και το πιο ωραίο κι ενδιαφέρον μέρος. Δώστε βάση. Η Ελβετία, πέραν της εργασίας και της διαμονής, έχει και πολύ όμορφα αξιοθέατα για να δεις. Εκδρομές για να κάνεις αλλά κι όσο δεν το πιστεύετε ένα ποσοστό νυχτερινής ζωής. Τα εστιατόρια Schloss Schauenstein, Taste of Mykonos, Branderberg και La Taverna που έχω επισκεφθεί, είναι ορισμένα από τα καλύτερα της Ελβετίας. Φυσικά, υπάρχουν εστιατόρια για όλα τα budget. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, υπάρχει το εργοστάσιο της Lindt, που μπορείτε να επισκεφθείτε και να βρείτε πληθώρα από γεύσεις αλλά και να αγοράσετε. Ένας τέλειος προορισμός για να κάνετε εκδρομή είναι το Ράντζι, το οποίο απαρτίζεται από μικρά ξύλινα σπιτάκια, καλυμμένα συνήθως από χιόνι. Εκεί, μπορείτε να  κάνετε σκι αλλά και να απολαύσετε απόλυτη ηρεμία. Επίσης, μπορείτε να πάτε και στο mountain Pilatus, για σκι, snowboard, φαγητό και ξεκούραση σε καλές τιμές.

Ιδανική εποχή θεωρείται για εκείνους η άνοιξη, καθώς λατρεύουν να κατεβαίνουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν πικνίκ τρυγώντας fondue τυριών ή σοκολάτας. Επίσης, η Ελβετία είναι pet friendly και δέχεται παντού τα κατοικίδια. Όμως, μην πετάξετε ποτέ τσιγάρο ή χαρτάκι στον δρόμο, άλλωστε υπάρχουν κιόσκια τα οποία μπορείτε άνετα να καπνίσετε και να φάτε. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα μεγάλου πρόστιμου.

Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς να μεταναστεύσει σε μια χώρα που είναι ακριβή κι αρκετά διαφορετική από την Ελλάδα, όπως επίσης κατανοώ πως το γεγονός ότι υπάρχουν υψηλοί μισθοί δεν είναι πάντα αρκετό για να έχεις μια καλή ζωή. Ωστόσο, η Ελβετία είναι πολλά περισσότερα από τα λεφτά της, κι είναι μια επιλογή που αξίζει να σκεφτείς, αν θες να κάνεις μια νέα αρχή. Δε θα σε απογοητεύσει, αυτό είναι βέβαιο.

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου